2 червня відбулося чергове засідання окружної виборчої комісії 151 виборчого округу. Під час засідання новопризначений секретар комісії набула повноважень, члени ОВК затвердили повний список осіб, які працюватимуть на платній основі.

 2 06 V OVK 151 pochaly borotys z progulnykamyphoto1

Чергове засідання комісії розпочалось з прийняття присяги новопризначеним секретарем Юлією Ященко («Народний Фронт»).  Її ж було затверджено і як третю особу, котра працюватиме в комісії на платній основі. Нагадаємо, що на своєму першому засіданні члени ОВК визначили з-поміж себе лише двох членів, залучених до роботи в комісії на платній основі. Ними стали заступник голови Євген Севастьянов («Опозиційний Блок») та Валентина Буць («Опозиційний Блок»). Остання - за пропозицією голови комісії Інни Демчук («Батьківщина»), котра повідомила що не зможе працювати на платній основі.

Згідно з частиною 3 статті 36 Закону України «Про вибори народних депутатів» не більше трьох членів виборчої комісії протягом усього періоду повноважень виборчої комісії або частини цього періоду можуть виконувати свої повноваження у виборчій комісії відповідно до статті 47 цього Закону на платній основі на підставі цивільно-правового договору між ними і виборчою комісією.

Наступними питаннями порядку денного було затвердження графіку роботи комісії та залучення технічних працівників. Щодо останнього ОВК визначилась з кількісним складом у розмірі 10 чоловік. Також комісія, посилаючись на роз’яснення від ЦВК, прийняла рішення реєструвати «двійників», які подаються на членів ДВК (коли одна  й та само особа фігурує в поданнях від різних кандидатів), відповідно до черговості в журналі реєстрації.

Ще два питання порядку денного стосувались оголошення календарного плану ОВК та ознайомлення присутніх з постановою ЦВК №162 «Про визначення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України, які здійснюватимуть передвиборчу агітацію за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України».

Друге засідання ОВК знову відбулося не в повному складі. Цього разу з'явилось лише 11 з 18 членів комісії. По завершенню присутні члени комісії обговорили проблему відвідуваності засідань членами ОВК, які проживають за межами округу.

Членами комісії було прийнято рішення повідомити ЦВК про факт відсутності без поважних причин членів комісії, які пропускають вже друге засідання поспіль, щоб в подальшому уникнути спроб саботування роботи комісії деякими її членами.

За інформацією від голови ОВК Інни Демчук 4 члени комісії взагалі ніяк не пояснюють свою відсутність. У зв'язку з чим вона звернулась до їхніх суб'єктів подання з проханням провести заміни. Свою готовність провести заміну підтвердила «Інтернет партія України» (об’єкт подання – Наталя Абліцова) та в «Нова політика» (Юрій Войтенко). Натомість «Партія Зелених» (Наталія Шевченко) та «Сила людей» (Оксана Жеба) не надали жодної відповіді з цього приводу. Саме цим і було мотивовано рішення повідомити ЦВК про факт пропусків засідань з боку цих членів комісії.

Як зазначає координатор громадської мережі ОПОРА в Полтавській області Дар’я Черкашина: «Згідно з частиною 5 статті 33 засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більшості членів комісії. Згідно пункту 9 частини 3 статті 37 повноваження члена виборчої комісії припиняються достроково у зв'язку з порушенням присяги члена комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов'язків, засвідченим не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до якої він входить».

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина координатор громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: cherkashina.darija@gmail.com
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: lytvynenkoigor.pl@gmail.com
 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.