Швидкість оголошення результатів по кожному з видів виборів залежить від оперативної роботи кожної дільничної виборчої комісії. Так, для оголошення результатів по голосуванню за депутатів ЛьвівськоїÂ  обласної ради кожна ДВК, утворена на території м. Львова, смт. Рудне, смт. Брюховичі та м.Винники має подати протоколи до Львівської міської комісії. Та в свою чергу опрацьовує всі протоколи ДВК, встановлює підсумки голосування в межах 16-ти округів та передає ці дані до Львівської обласної виборчої комісії, а та в свою чергу оголошує результати виборів.

Спостерігачам ОПОРИ, які були присутні на засідання Львівської міської ТВК, стало відомо, що станом на кінець дня 28 жовтня, до Львівської міської комісії не принесли протоколи ще три ДВК — і всі вони знаходяться в місті Винники. Сьогодні спостерігачі зробити об’їзд всіх семи дільничних комісій, які були створені у місті з надією ознайомитися з протоколами, які відповідно до ч.8 ст.80 Закону України “Про місцеві вибори” мали бути одразу ж  після підрахунку голосів вивішені для загального ознайомлення у приміщенні ДВК.

ДВК № 461964 (школа №47) — жодного члена комісії на місці не було. Працівники школи повідомили. Що комісія протягом виборчого процесу і не мала дошки оголошень та жодних протоколів для ознайомлення виборців не залишала.

ДВК № 461965 (будинок дитячої творчості) — попри те, що нікого з комісії на місці не було, всі протоколи комісії знаходяться у чергової, яка безперешкодно надає їх для ознайомлення. Відсутність офіційного стенду пояснюють тим, що на стінах розміщені роботи дітей, тож закривати їх документами комісії не варто.

ДВК № 461966  (дитяча школа мистецтв) — від цієї комісії наразі залишилася лише вивіска з номером дільниці. Попри наявність великої дошки для оголошень в приміщенні протоколів для ознайомлення не виявлено. Попри те, що представник комісії по телефону сказала, що вчора самостійно їх вивішувала, працівники закладу кажуть, що жодних протоколів не бачили протягом останніх днів. Більше того, кажуть, що цьогоріч комісія не оприлюднювала жодних документів,  і напевне вже й не буде, адже представники комісії навіть віддали ключі від кабінету, де засідали.

ДВК № 461968 (КЦ "Дозвілля") — на дошці оголошень цієї комісії спостерігачі виявили лише протокол про підрахунок голосів з виборів до Львівської обласної ради з позначкою уточнений (при цьому дата заповнення — 26 жовтня,10.00) та протоколи про підрахунок голосів  з виборів депутатів Винниківської міської ради у ТВО №16, 17, 18, 19 та 20. Жодного з членів комісії на місці не було.

ДВК № 461969 (Народний дім) — у цій ДВК оприлюднені лише два протоколи — з виборів депутатів Винниківської міської ради у ТВО №21 з позначкою “Уточнений” та протокол з виборів депутатів Львівської місткої ради  також з позначкою “Уточнений”. Проте варто зазначити, що на жодному з цих протоколів окрім печатки немає жодного підпису та дати та часу складення відповідних протоколів.  На телефонне звернення спостерігачів заступник голови комісії зауважив, що неоприлюднення протоколів не є порушення. Порушенням на його думку, є зрив виборів. Порадив з будь-яких питань звертатися у вищестоящої комісії.

BezPidpysiv

У приміщенні ДВК № 461975, яке знаходилося в Львівському обласному госпіталі інвалідів війни та репресованих ім.Ю.Липи, ні членів комісії, ні дошки оголошень не виявлено. Натомість, одна з працівниць закладу, яка почула, що спостерігачі хочуть ознайомитися з результатами одразу змінила тон розмови, та заявила, що “що тих 18 людей”.

Приміщення ДВК № 461967 (школа №29) найбільше з усіх схоже на приміщення для голосування. Тут ще досі стоять і виборчі скриньки і кабінки для голосування. Попри наявність протоколів про підрахунок голосів у приміщенні, чергова у школі та п’яний чоловік, який так і не представився, не надали можливості ознайомитися з заповненими протоколами. Крім того, спостерігачам вдалося зафіксувати, що на столах були пусті бланки протоколів.

 

За коментарями звертайтеся:
Офіс Громадянської мережі ОПОРА у Львові – 032 254 61 63.
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.