В смт Марківка представники громадської організації  «Інститут відкритого суспільства» пропонує винагороду у розмірі  200 гривень кожному виборцю, хто візьме участь в соціологічному дослідженні. При проведенні соціологічного опитування також роздаються агітаційні матеріали кандидата в народні депутати України у ВО № 114 Тараса Костанчука.

zustri4 ngo

Agitat ngo2

Представники громадської організації «Інститут відкритого суспільства» проводять зустріч з виборцями в смт Марківка в будинку культури за адресою вулиця Єрьоменко, 20 і пропонують кожному виборцю 200 гривень за участь в соціологічному дослідженні. ГО «Інститут відкритого Свспільства» підписує з виборцем договір підряду, де визначено умови роботи, обов’язки виборця як виконавця робіт та сума винагороди в розмірі 200 гривень за участь в опитуванні. У цьому договорі зазначено пункт про нерозголошення відомостей, що стали відомі виконавцю робіт про діяльність замовника, включаючи методи роботи, технології, внутрішні документи навчання, тощо. Крім того виборець має заповнити анкету, де залишає власні персональні дані, включаючи серію та номер паспорту для того, щоб стати виконавцем робіт згідно з договіром. Відповідно до Наказу №07/1 від 7 липня 2016 року Президента ГО «Інститут відкритого суспільства» Олега Шушкевича планується проведення соціологічного дослідження протягом 8 днів.

Anketa NGO

dohovi NGOr

dohovir NGOr

nakaz ngo

lyst ngo

Як пояснв представник ГО «Інститут відкритого суспільства» Олександр Середа спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА: «Дані заходи проводяться для ознайомлення з передвиборчими програмами, щоб не забували про те, що треба голосувати. Це не агітація за конкретного кандидата, а просто в загальних рисах ознайомлення. За відвідування заходу кожен отримує 200 гривень за те, що витратив на це свій чса та заповнив анкету. Будь-який виборець може взяти участь в опитуванні. На зустрічі демонструються різні матеріали програм всіх кандидатів».

На питання спостерігачів ОПОРИ: «Чому на зустрічі роздаються друковані агітаційні матеріали кандидата Тараса Костанчука», Олександр Середа відповів наступне: «Коли проводиться соцопитування, показується повне відео програми кандидата Констанчука та інших кандидатів.  Ми не обмежуємось одним кандидатом».

Слід відзначити, що  громадські спостерігачі ОПОРА не побачили агітаційних матеріалів чи відео інших кандидатів в приміщенні, де проводиться соціологічне опитування від громадської організації  «Інститут відкритого суспільства». У той же час агітаційні матеріали Тараса Костанчука знаходились в приміщенні.

За даним фактом громадські спостерігачі ОПОРА звернулись до Марківського ВП ГУНП в Луганській областіз заявою про можливий підкуп виборців.

Нагадаємо, що ч. 14 ст. 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям безоплатно товарів, послуг та інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям безоплатно товарів, послуг, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за кандидата у депутати або згадуванням імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.