Громадянська мережа ОПОРА звертається до поліції з проханням перевірити факти "благодійності кандидатів" напередодні виборів на наявність у них ознак непрямого підкупу виборців.

26 червня користувач Facebook Tetyana Gregorash створила закриту подію у соціальній мережі, через яку запрошувала жителів округу на «Свято прохолоди для дітей» на пляжі річки Лімниця у Калуші, наголошуючи, що воно відбудеться за підтримки Володимира Цвіля. Автор повідомлення у Facebook обіцяла відвідувачам заходу конкурси, призи, морозиво тощо. Перед початком свята агітатори запрошували тих, хто йшов на пляж, відвідати захід, поширюючи при цьому агітаційні матеріали кандидата у народні депутати Володимира Цвіля. Під час двогодинного заходу дітей розважали аніматори та безкоштовно роздавали їм морозиво, призи (надувні круги для плавання, водяні помпи, мильні бульбашки тощо). Фото із заходу згодом було розміщене на сторінці кандидата у соціальній мережі ВКонтакте.

cvil

Перед виборами кандидат Володимир Цвіль планує подарувати виборцям 85-го округу ще один безкоштовний подарунок – дитячий майданчик у Калуші. Повідомлення про урочисте відкриття майданчика 1 липня було розміщене на особистій сторінці Цвіля у Facebook, де зазначено, що дитячий майданчик є подарунком від нього як від кандидата у депутати. Дітям під час заходу кандидат обіцяє безкоштовні розваги з аніматорами та безпрограшну лотерею із безліччю призів.

cvil anons

Володимир Цвіль – не єдиний кандидат у нардепи виборчому окрузі №85, дії якого можна розцінити як непрямий підкуп. Так, користувач Facebook Роман Дашавець 27 червня на своїй сторінці публічно подякував кандидату Віктору Шевченку («Українське об’єднання патріотів - УКРОП») за організований відпочинок, проілюструвавши екскурсію світлинами. «Хороший відпочинок в Буковелі, велике спасибі Віктору Шевченку за можливість відпочинку жителів Рогатинського району і міста Рогатина», – написав Дашавець.

Shevchenko

«Частина 14 статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» прямо забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Проведення такої агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців», – роз’яснює координатор ОПОРИ на Івано-Франківщині.

Виняток Закон робить лише для іміджевих товарів, тобто таких, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати.

Громадянська мережа ОПОРА звертається до поліції з проханням перевірити вищенаведені факти на наявність у них ознак непрямого підкупу виборців.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.