Працівники комунального підприємства «За чисте місто Приморськ» поскаржились про тиск з боку кандидата у голови Приморської міськоїгромади, діючого міського голови Приморська Олени Божкової, натомість кандидат даний факт заперечила та звернулась із заявою до правоохоронців.

Так, на відеохостінгу Youtube з’явився відеоролик, в якому працівник комунального підприємства «За чисте місто Приморськ» скаржиться на те, що його безпосередній начальник змушує у день голосування сфотографувати свій бюлетень з голосом «за» кандидата у голови Приморської громади Олену Божкову, в іншому випадку робітника чекає звільнення.

В коментарі спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА кандидат на посаду Приморського міського голови, діючий Приморський міський голова Олена Божкова (самовисування) заявила, що розцінює вказаний матеріал як сфабрикований з метою її дискредитації як кандидата. За її словами, людина, яка говорить на відео, є дійсно співробітником комунального закладу «Чисте місто Приморськ» Микола Бандурський, щодо якого нещодавно ставилося питання про звільнення у зв’язку із зловживанням алкогольними напоями на роботі, тому причиною звинувачень може бути також  зведення особистих рахунків з керівництвом. Також на думку Олени Божкової, голос за кадром відео належить помічнику народного депутата України Сергія Валентирова – Віктору Цуканову, а в кадрі інколи з’являється керівник районної організації Радикальної партії Олега Ляшка Василій Горбунов, кандидат №1 в списку від цієї сили до Приморської міської ради, що, на думку кандидатки, зайвий раз підтверджує замовний характер відео проти неї з боку політичних конкурентів.

Олена Божкова звернулась до правоохоронних органів з заявою про неприпустимість використання брудних технологій під час виборчої кампанії.

poyasnennya

poyasnennya1

Як повідомляє сайт pro.primorsk.biz, по факту відео, викладеного в мережу інтернет, внесені дані в Єдиний реєстр досудових розслідувань по частині 3 статті 157 Кримінального кодексу України. Розпочато досудове розслідування.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 1 статті 7 Закону України «Про місцеві вибори» голосування на місцевих виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Відзначимо, що перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з підкупом, обманом або примушуванням, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища, караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років, що передбачено частиною 3 статті 157 Кримінального кодексу України.

За коментарями звертайтеся:

Дмитро Арабаджиєв,

координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Запорізькій області

тел. 0667404236

[email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.