Глибочицька сільська виборча комісія помилково зареєструвала висуванця Радикальної партії Олега Ляшка у одномандатному виборчому окрузі №6, хоча він подавав документи на округ №9. Представники Радикальної партії Олега Ляшка мають намір скасувати результати виборів.  

У електронному виданні Житомир Daily була опублікована новина з такою назвою “Адмінресурс потрібно відправити в нокаут. Житомирські радикали готують позов про скасування виборів на Житомирщині”.

У новині йдеться про допис у соціальній мережі Facebook народного депутата від Радикальної партії Олега Ляшка Олексія Ленського, який зазначив: “Чесні вибори на жаль залишаються в Україні чимось нереальним. От і сьогодні, тільки відкрилися дільниці автоматично стало зрозуміло, на якій дільниці результати виборів можна вважати недійсними. Кандидат від Радикальної партії Олега Ляшка Гнєушев Сергій Вікторович потрапив до чергової роками відпрацьованої схеми, яку адмінресурс активно експлуатує ще з часів Януковича. Документи він подав, балотуючись за 9 округом, а зареєстрували його за 6. При чому, як завжди відомо все стало тільки в час Х — день голосування. Грубо Порушено статтю 39 закону, ”Про місцеві вибори”. Районна організація РПЛ готує позов. Поки у нас не навчаться проводити чесні за європейським взірцем вибори нічого не зміниться. Адмінресурс потрібно відправити в нокаут. Звісно лесно, що нас так бояться, що вмикають дурня й чекають чи прокате, та ми воліємо грати чесно й позицію свою відстоюватимемо в суді!”

Громадянська мережа ОПОРА спробувала з’ясувати ситуацію.

Глибочицька сільська виборча комісія постановою № 2 від 5 жовтня 2017 року зареєструвала кандидатів у депутати по одномандатних виборчих округах до Глибочицької сільської ради Житомирського району. Ця постанова з інформацією про відомості кандидатів у виборчих округах була оприлюднена в коридорі приміщення сільської ради (згідно з частиною 8 статті 42 Закону України «Про місцеві вибори»), де розташована комісія. Серед 104 кандидатів в депутати були також документи самовисуванця, безпартійного, керівника організаційного відділу обласної територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка Гнеушева Сергія Вікторовича. Цим рішенням комісія помилково зареєструвала його у одномандатному виборчому окрузі №6, хоча він подавав документи на округ № 9.

Треба зазначити, що 11 жовтня поточного року ця комісія відповідно до абзацу 1 частини 3 статті 74 Закону України «Про місцеві вибори» затвердила текст виборчого бюлетеня по всіх раніше утворених 26 виборчих округах. Зокрема, 6-й округ – с.Глибочиця, вулиці – Миру, Шевчука та Івана Франка, та 9-й округ – с.Глибочиця, вулиці – Лісова, Київська (будинки 80-110) та Богдана Хмельницького (будинки 1-18а). Орієнтовна кількість виборців на дату створення округів становила, відповідно, 214 та 135 чоловік.

11 жовтня 2017 року Глибочицька сільська виборча комісія оприлюднила рішення про затвердження тексту виборчого бюлетеня, яке 16 жовтня 2017 року, відповідно до законодавства, передала для загального ознайомлення у приміщенні відповідної дільниці. 20 жовтня 2017 року комісія на своєму засіданні затвердила текст виборчого бюлетеня до друку, зауважень до комісії не надходило.  Помилка була виявлена тільки в день голосування.

Як повідомила голова Глибочицької сільської виборчої комісії Ольга Шпаківська, згаданий кандидат за період виборчого процесу жодного разу не з’являвся в комісії, ні по посвідчення кандидата, яке він забрав 29 жовтня, ні по рішення комісії про реєстрацію. Сергій Гнеушев також не надавав примірників агітпродукції, яку він розповсюджував серед виборців, та відомостей про реєстрацію виборчого фонду.

Пізніше народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Олексій Ленський повідомив, що Житомирський районний суд відмовився приймати позовну заяву через те, що фінансові установи були зачинені і позивач не міг оплатити судовий збір.

Zhytomyr RPL 30.10.2017

Zhytomyr RPL 30.10.2017 2

Zhytomyr RPL 30.10.2017 3

Zhytomyr RPL 30.10.2017 1

 

Громадянська мережа ОПОРА звернулася до Олексія Ленського щодо надання доказів про відмову канцелярії суду приймати позовну заяву.

Громадянська мережа ОПОРА буде стежити за ситуацією й надалі.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, рішення та дії виборчих комісій, що мали місце до дня голосування повинні бути оскаржені до початку голосування. Відповідно до Кодексу адміністративного судочинства скарги на рішення, дії, бездіяльність виборчих комісій приймаються судом без сплати судового збору. Кандидат може протягом п’яти днів оскаржити рішення сільської територіальної виборчої комісії про встановлення результатів виборів до районного суду як адміністративного.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.