Cтаном на 22.00 Олевська ТВК не розпочала засідання та не приймає виборчу документацію від дільничних виборчих комісій. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У телефонній розмові зі спостерігачем ОПОРИ голова ТВК повідомила, що на навчанні, яке відбувалося 17 листопада у Коростені, юрист пояснив їм, що члени ТВК не мають права приймати документи до 24 години.

На зауваження, що біля ТВК уже чекають представники ДВК, голова дільниці зазначила: «Хай чекають, ми все одно раніше 12 години не маємо права по закону приймати».

Із розмови стало зрозуміло, що такий графік роботи ТВК пов’язаний із виплатою добових.

Водночас ч. 2 ст. 83 Закону України «Про місцеві вибори» визначає, що засідання територіальної виборчої комісії починається з моменту закінчення голосування і продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії. Таке засідання територіальної виборчої комісії оформляється протоколом безперервного засідання, який підписується головою або головуючим на засіданні, а також секретарем виборчої комісії або членом виборчої комісії, який виконував на зазначеному засіданні обов’язки секретаря. До протоколу додаються (за наявності) окремі думки членів виборчої комісії, які брали участь у засіданні і не згодні з прийнятим територіальною виборчою комісією рішенням.

До того ж, відповідно до ст. 157 Кримінального кодексу України, ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Щоб повідомити про порушення, спостерігачі неодноразово телефонували на 102, однак черговий відповів, що ТВК дійсно має працювати з 24:00, крім того, зауважив, що біля ТВК є поліцейські, які приїхали разом з членами ДВК, то нехай вони і з'ясовують ситуацію. Виїжджати на виклик у поліції відмовилися.

Наразі спостерігачі ОПОРИ поїхали писати скаргу на бездіяльність поліції у місцевий відділок.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії ОПОРИ: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Оксана Данильченко,

координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області

Тел. 096 7139129,

пошта [email protected]

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований