На Волині виконавчий комітет Устилузької міської ради своїм рішенням дозволив розміщувати матеріали передвиборної агітації у школах та фельдшерсько-акушерських пунктах. А ще в шести містах – не визначили місць для розміщення друкованої агітації під час президентської виборчої кампанії у встановлені законом строки. Про це стало відомо спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА 11 січня 2019 року.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у п’ятницю, 11 січня, отримали рішення №117 від 20 грудня 2018 року виконавчого комітету Устилузької міської ради «Про відведення місць для розміщення матеріалів передвиборчої агітації». Згідно з цим рішенням можна розміщувати друковані агітаційні матеріали у приміщенні Устилузької міської ради, в коридорах шкіл, ДНЗ та ФАПів у селах, що входять в Устилузьку об’єднану територіальну громаду.

Зокрема, цим рішенням виконавчий комітет затвердив такі місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації: у м. Устилуг – приміщення міської ради (дошки оголошень в коридорах міської ради); в с. Залужжя, с. Лудин, с. Рокитниця та с. Микитичі – дошки оголошень в коридорах шкіл; в с. Тростянка, с. Амбуків, с. Чорників, с. Хрипаличі, с. Новини, с. Рогожани, с. Ізов, с. Ворчин, с. Слиськи – дошки оголошень в коридорах ФАПів; у с. Хотячів – дошка оголошень в приміщенні ДНЗ тощо.

У зв’язку з виявленим фактом, представники Громадянської мережі ОПОРА підготували звернення до Устилузької міської ради щодо невідповідності такого рішення чинному законодавству та необхідності внесення до нього змін (скасування). Спостерігачі ОПОРИ надалі будуть стежити за цією ситуацією і поінформують про результати спостереження.

Звертаємо увагу, що відповідно до частини 21 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Відповідно до календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, місця для друкованої агітації у населених пунктах мали б визначити до 30 грудня 2018 року. Однак у низці волинських міст не приймали нових рішень про розміщення друкованої агітації, посилаючись на ухвалені ще напередодні виборів 2014 року документи. Водночас, у деяких радах зауважили, що перелік місць для розміщення друкованої агітації лише планують визначити.

Таким чином, наприкінці 2018 року рішень, які продовжують дію попередніх документів, що визначали перелік місць для розміщення друкованої агітаційної продукції, не приймали у містах Берестечко, Любомль, Ковель, Камінь-Каширський, Горохів та Рожище.

Наприклад, у Горохівській міській раді прокоментували, що нового рішення щодо визначення місць для розміщення друкованої агітації на чергових президентських виборах 31 березня 2019 року поки не приймали.

«Ще свіжого немає до цих виборів прийдешніх, але буде. Не прийняли, тому, що сесії у нас не було у цьому році. Найближчим часом буде рішення прийнято. Якщо у нас, наприклад, прийняте рішення раніше, воно в нас не обмежене. Ми такі рішення приймали кілька років тому назад», – розповіла секретар ради Наталія Ковальчук.

За її словами, рішення, яке мають прийняти буде «таке саме», адже кількість місць та й їх розміщення не змінилося.

У секретаріаті Рожищенської міської ради також розповіли, що є «старе» рішення виконкому, яке прийняли перед попередніми виборами. Також повідомили, що, можливо, буде нове рішення, адже у місті з’явилися нові дошки оголошень.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадської мережі ОПОРА, посилання органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб на те, що вони колись давно вже затверджували переліки місць для проведення передвиборної агітації і будуть користуватися старими рішеннями, є не зовсім юридично правильним. Вказані рішення, ймовірніше, приймалися на виконання інших законів про вибори – чи то місцевих чи виборів до парламенту. Однак для того, щоб ефективно контролювати ситуацію з незаконною агітацією у невідведених для цього місцях під час президентських перегонів, органу місцевого самоврядування слід затвердити положення про перелік місць для передвиборної агітації саме на виконання вимог Закону «Про вибори Президента України».

Натомість, визначили перелік місць лише у 5 містах: Луцьку, Нововолинську, Володимирі-Волинському, Ківерцях та Устилузі.

У Нововолинську місця длярозміщення матеріалів передвиборної агітації в ході підготовки до чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року визначили розпорядженням міського голови від 29 грудня 2018 року. Згідно з розпорядчим документом виділено 18 тумб для оголошень, розташованих у місті Нововолинську та селищі Благодатному.

У Володимирі-Волинському відповідні місця визначили розпорядженням міського голови від 28 грудня 2018 року. Таким чином, у населеному пункті є 5 тумб, де дозволена агітація, а також 7 стендів. Крім того, цим рішенням дали дозвіл на розміщення передвиборної агітації на дошках перед входом у житлові будинки. Цим же рішенням також  визначили місця для розміщення агітаційних наметів.

У Ківерцях перелік місць, де дозволять розміщувати друковану агітаційну продукцію, визначили рішенням виконавчого комітету № 140 від 29 грудня 2018 року. Загалом визначили дев’ять стендів, тумб і дошок оголошень. Зауважимо, що у цьому ж рішенні передбачили також перелік місць, придатних для проведення публічних заходів передвиборної агітації та перелік місць для розміщення інформаційних наметів із розповсюдження передвиборчої агітації.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА раніше повідомляла, що у Луцьку розпорядженням міського голови від 28 грудня 2018 року також затвердили перелік місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Відповідне рішення підписав секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт. Представники ОПОРИ проінспектували відповідні місця в обласному центрі. Тумби та дошки оголошень, про які йдеться у розпорядженні, дійсно обладнані, втім, важко визначити чи збережений на даний момент їх «належний стан», оскільки відповідні тумби та дошки заклеєні комерційною рекламою. Матеріалів передвиборної агітації на жодній з них виявлено не було.

11.01.2019 News Volyn Miscja t1Тумба для оголошень у м. Луцьку по вул. Ковельська, 6

11.01.2019 News Volyn Miscja t2Тумба для оголошень у м. Луцьку по вул. Б. Хмельницького, 40а

11.01.2019 News Volyn Miscja t3Тумба для оголошень у м. Луцьку по вул. Перемоги, 20

11.01.2019 News Volyn Miscja d4Дошка для оголошень у м. Луцьку, зупинка «Кінотеатр «Промінь»

11.01.2019 News Volyn Miscja d5Дошка для оголошень у м. Луцьку, зупинка «Братський міст»

Також нагадаємо, згідно із постановою ЦВК від 20 грудня 2018 року № 250 затвердили календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року. Окрім того, у частина 4 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» передбачено, що місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.