У друкованих волинських виданнях обласного та районного рівнів протягом грудня 2018 року з’явилася низка публікацій позитивного змісту про потенційних кандидатів на посаду Президента. Лідерами за кількістю таких матеріалів за результатами моніторингу Громадянської мережі ОПОРА стали Олег Ляшко (Радикальна партія Олега Ляшка) та Юлія Тимошенко (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»).

Спостерігачі ОПОРИ протягом грудня проаналізували друковані видання на наявність іміджевих публікацій. Поряд із інформацією найчастіше розміщували фото відповідних політиків. Зокрема, у грудні у місцевих виданнях найбільше публікацій виявили про лідера Радикальної партії Олега Ляшка. Матеріали про політика з’являлися на шпальтах «районок» принаймні десять разів.

У газеті «Горохівський вісник» за 6 грудня опублікували статтю «Олег Ляшко: Держава має дати інсулін усім хворим українцям». У матеріалі окрім Ляшка також згадують очільника обласного осередку його партії Володимира Кравценюка, а наприкінці анонсують програму «Час справедливості з Олегом Ляшком» на регіональному телеканалі «Аверс». Окрім того, публікація містить контакти гарячої лінії телевізійного патруля.

У випуску газети Локачинського району «Селянське життя» за 7 грудня у рубриці «Справедливо» надрукували матеріал «Олег Ляшко: Влада має захистити інтереси людей», який за змістом ідентичний до статті у «Горохівському віснику» та проілюстрований тими ж знімками. У цьому ж виданні 13 грудня розмістили публікацію «Олег Ляшко: Державні шахти повинні мати гарантовані замовлення». У матеріалі наголошують на тому, що лідер Радикальної партії вимагає віддавати пріоритет українському вугіллю. Окрім того, розповідають про стан вугільної галузі на Волині, який коментує Володимир Кравценюк.

У Володимир-волинській газеті «Слово правди» за 13 грудня у рубриці «Політика і політики» опублікували статтю «Олег Ляшко: Українські ТЕС мають працювати на українському вугіллі». Публікація, окрім заголовку та ілюстрацій, точно відповідає змісту матеріалу, розміщеному у газеті «Селянське життя», та підписана тим самим автором. Також ідентична стаття із дещо зміненим заголовком – «Олег Ляшко: Вугільна галузь здатна забезпечити енергетичну незалежність України» – розміщена у Нововолинській міській газеті «Наше місто» за 13 грудня.

У випуску за 7 грудня Любомльської громадсько-політичної газети «Наше життя» з’явилася публікація під назвою «Звіт українцям та подяка сім’ї». Публікація розміщена на першій шпальті газети, а завершення її – на другій сторінці. У ній йдеться про публічний звіт Олега Ляшка, та, зокрема, згадується, що заслухати його прибула і команда «радикалів» із Волині. Окрім того, у публікації розміщене спільне фото Олега Ляшка та Володимира Кавценюка.

Також у випуску Любомльської громадсько-політичної газети «Наше життя» у грудні розміщували матеріал «Олег Ляшко: Наші зміни мають припинити безлад». У публікації йдеться про законотворчі ініціативи політика та його звіт, а на фото Ляшко зображений із лідером волинської обласної парторганізації Володимиром Кравценюком.

У виданні «Вісті Ковельщини» за 27 грудня розмістили публікацію «Моя мета в Новому році – відновити справедливість та порядок». В ній йдеться про плани Олега Ляшка, а наприкінці розміщене вітання із прийдешніми святами. Ідентичний матеріал того ж дня опублікували у Володимир-волинській міській газеті «Слово правди» та нововолинській міській газеті «Наше місто».

29.12.2018 News Volyn Gazety 1

Про лідерку Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлію Тимошенко протягом грудня волинська преса написала щонайменше вісім разів. Перша публікація з’явилася першого грудня на шпальтах Старовижівської районної газети «Сільські новини». У матеріалі під назвою «Тимошенко має комплексну програму змін країни», підписану політологом Владиславом Дзівідзінським, йдеться про Всеукраїнський форум, який відбувся наприкінці листопада та був ініційований лідеркою партії. У публікації також висвітлюють, зокрема, бачення Юлії Тимошенко щодо змін у пенсійній  та освітніх системах.

Також у випуску Іваничівської районної газети «Колос» за 6 грудня розміщена публікація «Президентство Тимошенко – шанс для нового початку та прогресивного розвитку країни». Матеріал опублікували у рубриці «Точка зору» та має посилання на блог Андреаса Умланда, у якому йдеться, що прихід Тимошенко до влади повинен розглядатися як перспектива нового початку.

 У Нововолинській міській газеті за 20 грудня розмістили публікацію «Думка експерта», у якій йдеться про Всеукраїнський молодіжний форум, ініційований Юлією Тимошенко. Окрім того, публікації ілюстрована її знімком. Аналогічна публікація під заголовком «Україна майбутнього: хто пропонує перспективи для молоді?» вийшла у Любомльській громадсько-політичній газеті «Наше життя».

У виданні «Вісті Ковельщини» за 27 грудня опублікували матеріал «Юлія Тимошенко: Ми захистили безцінний скарб України – землю» щодо продовження мораторію на продаж земель. Аналогічний матеріал опублікували у Камінь-каширській газеті «Полісся». Також 27 грудня газета «Полісся» та Іваничівська районна газета «Колос» опублікувала вітання лідерки ВО «Батьківщина» із новорічними та різдвяними святами.

29.12.2018 News Volyn Gazety 2

Про Вадима Рабіновича («За життя) друковані волинські газети писали значно рідше, ніж восени. Так, протягом грудня публікації зі згадкою політика з’являлися на шпальтах видань три рази. 1 грудня газета «Шацький край» опублікувала матеріал зі згадкою Рабіновича та ще одного імовірного кандидата Юрія Бойка «Рабінович і Бойко стрімко злетіли у рейтингу після об’єднання, - опитування». Також 8 грудня це видання опублікувало матеріал «Вадим Рабінович: Влада подовжує вганяти країну у борги перед МВФ, незважаючи на воєнний стан». У матеріалі поряд із фото Рабіновича розмістили його заяву щодо траншів фонду, опубліковану у мережі Facebook.

У випуску обласного громадсько-політичного тижневика «Місто вечірнє» за 6-12 грудня у рубриці «Актуально» опублікували матеріал «Вадим Рабінович: «Опозиційна платформа «За життя» обов’язково виграє вибори в раду». У публікації висвітлюють заяву політика про те, що «Опозиційна платформа «За життя» здобуде перемогу на парламентських виборах у 2019 році. У випуску «районки» «Шацький край» за 15 грудня надрукували статтю «Вадим Рабінович: Через дії влади Україна опинилася у повній залежності від міжнародних дотацій». Матеріал виготовлений на основі допису політика у Facebook.

29.12.2018 News Volyn Gazety 3

У Ківерцівській районній газеті «Вільним шляхом» за 15 грудня опублікували матеріал про Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»). Публікація має назву «Анатолій Гриценко та Віктор Чумак заявили про об’єднання» і підписана прес-службою партії, яка інформує про підтримку Гриценка з боку лідера партії «Хвиля».

29.12.2018 News Volyn Gazety 4

Публікація зі згадкою чинного президента та імовірного кандидата Петра Порошенка (Блок Петра Порошенка «Солідарність») з’явилася у Нововолинській міській газеті «Наше місто» за 20 грудня. На першій шпальті тут розмістили новину «Президент України Петро Порошенко привітав нововолинського міського голову Віктора Сапожникова із Днем місцевого самоврядування».

29.12.2018 News Volyn Gazety 5

Окрім того, напередодні візиту на Волинь імовірного кандидата у Президенти Руслана Кошулинського одна із «районок» розмістила анонс зустрічі із політиком.

29.12.2018 News Volyn Gazety 6

Нагадаємо, частина 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» забороняє приховану рекламу, а у частині 3 цієї ж статті йдеться, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих осіб чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

Виборчий процес розпочнеться лише 31 грудня цього року, тому такі матеріали не підпадають під дію Закону України «Про вибори Президента України».