Кандидат у народні депутати України у 23-му виборчому окрузі Ірина Констанкевич продовжує агітацію, недотримуючись одразу кількох норм закону. Непрямий підкуп виборців, агітація з використанням благодійного фонду та використання соціальної реклами у ЗМІ з метою агітації, - такі методи ведення передвиборної кампанії з боку кандидата зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у п’ятницю, 17 червня.

Зокрема, кандидат від політичної партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» Ірина Констанкевич продовжує проводити зустрічі з батьками обдарованих учнів у школах Камінь-Каширського та Любешівського районів, що супроводжується роздачею путівок у табір «Артек-Буковель». Під час заходів заступницю керівника благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» представляють як кандидата у депутати у 23-му виборчому окрузі. Відповідні зустрічі кандидат провела у Любешівському НВК та Камінь-Каширській ЗОШ-Ліцеї І-ІІІ ступенів №1.

Відповідно до ч. 14 Ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Крім того, інформація про відповідні заходи кандидата розміщується у засобах масової інформації під виглядом соціальної реклами без необхідних позначень. Зокрема, один з таких матеріалів розміщено в інтернет-виданні «Волинська правда».

Volynska pravda

Нагадаємо, що відповідно до ч. 8 ст. 74 Закону під час виборчого процесу забороняється використання у комерційній та соціальній рекламі прізвищ чи портретів кандидатів у депутати; назв чи символіки партій - суб’єктів виборчого процесу. А відповідно до ч. 6 Ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії.

Також звертаємо увагу на те, що у відповідних агітаційних матеріалах активно використовується благодійний фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», заступником керівника якого є кандидат Констанкевич. Використання благодійного фонду в цілях агітації можна також розцінювати як порушення принципу рівності виборчого права.

Відповідно доп. 4 ч. 5 ст. 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України»рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій – суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується забороною використання кандидатами у депутати, партіями – суб'єктами виборчого процесу під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів.

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА уже фіксувала факти, які можуть розцінюватись як непрямий підкуп виборців з боку кандидата.

 

 (#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.