Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували білборди зареєстрованих кандидатів у Президенти України без вихідних даних. Також виявили, що у наметах роздають агітаційні листівки без відповідного маркування.

28 січня у Вінниці по проспекту Коцюбинського зафіксовано сіті-лайти кандидатки на пост Президента України Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина») без зазначення вихідних даних.

Відповідно до виборчого законодавства на зовнішній рекламі зареєстрованих кандидатів має бути інформація про установу, яка здійснила друк, тираж, інформація про осіб, відповідальних за випуск та замовника. Такі дані були відсутні на сіті-лайтах, тому представник Громадянської мережі ОПОРА викликав поліцію та написав заяву про ймовірне адміністративне правопорушення.

28.01.2019 vinnytsia agitaciia bez vyhidnyh danyh tymoshenko

28.01.2019 vinnytsia agitaciia bez vyhidnyh danyh tymoshenko 1

У цей же день на вулиці Замостянській спостерігач ОПОРИ виявив білборд Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка) також без вихідних даних.

Оскільки на білборді не було відповідного маркування, що може бути порушенням виборчого законодавства, а саме ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України», представник Громадянської мережі ОПОРА звернувся до правоохоронних органів щодо ймовірного адмінпорушення.

28.01.2019 vinnytsia agitaciia bez vyhidnyh danyh liashko

Обидві заяви про ймовірні порушення правил передвиборної агітації працівники патрульної поліції передали до Лівобережного відділення поліції м. Вінниці.

Також 28 січня на площі Небесної Сотні розміщений намет, у якому розповсюджуються агітаційні матеріали зареєстрованого кандидата у Президенти України Дмитра Добродомова («ГРОМАДСЬКИЙ РУХ «НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ») без вихідних даних. На листівках, які роздаються у наметах, немає інформації про установу, яка здійснила друк, тираж, осіб, відповідальних за випуск та замовника, що може мати ознаки порушення виборчого законодавства.

28.01.2019 vinnytsia agitaciia bez vyhidnyh danyh dobrodomov

28.01.2019 vinnytsia agitaciia bez vyhidnyh danyh dobrodomov 2

Як повідомляла ОПОРА, ЦВК  зареєструвала Юлію Тимошенко, Олега Ляшка та Дмитра Добродомова кандидатами на пост Президента України 25 січня 2019 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. Відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. А згідно з ч. 16 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України», виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів забороняється.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Розміщення матеріалів передвиборної агітації зареєстрованого кандидата у Президенти повинно здійснюватися за рахунок його виборчого фонду, в окремих випадках – з Державного бюджету (ч.4 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України»). Якщо в ході перевірки заяви буде встановлено, що вказані матеріали розповсюджені за рахунок інших джерел грошових коштів, то є ще підстави додатково притягнути винних осіб-розповсюджувачів до адміністративної відповідальності за ст. 212-14 Кодексу про адміністративні правопорушення за порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами.

Як раніше повідомляла ОПОРА, у Вінниці було зафіксовано агітацію Анатолія Гриценка без вихідних даних та білборди Сергія Капліна і Андрія Садового без відповідного маркування. Також у містах на Вінниччині спостерігачі ОПОРИ фіксували білборди зареєстрованих кандидатів без вихідних даних.