На Вінниччині, у приміщеннях виборчих дільниць, спостерігачі від «Об’єднання «Самопоміч» встановили камери відеоспостереження.

Зокрема, відеокамери спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Лука-Мелешківській ОТГ: у селі Іванівка, на ДВК №050147, та у селі Лука-Мелешківська, на ДВК №050157.
Камери відеоспостереження були встановлені спостерігачами від «Об’єднання «Самопоміч».
За словами спостерігача від «Об’єднання «Самопоміч», відеокамеру поставили, щоб фіксувати виборчий процес, оскільки законодавством це не заборонено.
ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 та 2 статті 7 Закону України «Про місцеві вибори» голосування на місцевих виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

kamery na dvk vinnytsa 29.10.2017

kamery na dvk vinnytsa 29.10.2017 2

Згідно з частиною 2 статті 7 Закону України «Про місцеві вибори» членам виборчих комісій, іншим особам забороняється вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, що дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця.
Зазначимо також, що згідно з пунктом 4 частини 7 статті 65 Закону України «Про місцеві вибори» офіційні спостерігачі від кандидатів, місцевих організацій партій, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатних виборчих округах можуть здійснювати фото- та кінозйомку, аудіо- та відеозапис, не порушуючи при цьому таємниці голосування.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.