Спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати випадки голосування виборців без пред'явлення документів, передбачених виборчим законодавством.

Так, на виборчій дільниці №710896 у місті Каневі (вул. Енергетиків 18, гуртожиток, актовий зал) виборчиня пргоолосувала за закордонним паспортом. 

На ВД №710196 (с. Зорівка, Золотоніський р-н, Черкаська обл., 19740 (будинок культури, актова зала)) члени ДВК видали бюлетень дідусю за відсутності належних документів. Спостерігачі ОПОРИ повідомили про інцидент голову ДВК та чергового поліцейського.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 2 Закону "Про вибори народних депутатів України", підставою для отримання виборчого бюлетеня є і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях: 1) паспорт громадянина України; 2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); 3) військовий квиток (винятково для військовослужбовців строкової служби).

ОПОРА нагадує, що згідно зі ст. 158-1 Кримінального кодексу України, надання або отримання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі особою, яка не має права його надавати чи отримувати, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

За коментарями звертайтеся:
Захар Колісніченк
о, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області
тел.: 0972303533
email: [email protected]