Після чергових місцевих виборів в Україні 2015 р. та позачергових виборів Криворізького міського голови 2016 р. Громадянська мережа ОПОРА здійснювала моніторинг розслідування кримінальних проваджень, які стосуються цих виборчих кампаній.

Наші аналітики та юристи відстежували оновлення Єдиного реєстру судових рішень, опрацювали відповіді Національної поліції, Генеральної прокуратури України, Державної судової адміністрації на запити щодо отримання публічної інформації про перебіг розслідувань у кримінальних провадженнях щодо виборчих злочинів.

Відзначимо, що ще під час спостереження за зазначеними виборчими процесами Громадянська мережа ОПОРА інформувала правоохоронні органи про зафіксовані спостерігачами порушення та сприяла в межах законодавства діяльності правоохоронців щодо попередження, виявлення та розслідування виборчих злочинів.

На нашу думку, аналіз результативності розслідувань виборчих злочинів та відповідної судової практики є важливою умовою для пошуку механізмів подальшого удосконалення законодавства та забезпечення ефективної, політично неупередженої та системної роботи правоохоронної та судової систем України.

З цього звіту ви можете дізнатися про особливості доказування при розслідуванні злочинів проти виборчих прав громадян, регіональні особливості розслідування злочинів проти виборчих прав громадян, судові рішення щодо злочинів проти виборчих прав громадян, застосовані судами міри покарання, аналіз призначення покарання за окремими статтями Кримінального кодексу України, “портрет” визнаних винними у виборчих злочинах, результативність проведення досудових розслідувань та винесення судами обвинувальних вироків у окремих областях.

Нагадаємо, що ви також можете замовити безкоштовний паперовий примірник у Книгарні ОПОРИ (сплачується лише доставка Новою поштою).

У звіті використовувалися дані, які надійшли від Головних управлінь Національної поліції в окремих областях, Головного слідчого управління Національної поліції України, Генеральної прокуратури, обласних прокуратур на інформаційні запити Громадянської мережі ОПОРА (станом на кінець жовтня 2016 року).

Цей звіт було розроблено за фінансової підтримки Ради Європи. Висловлені тут думки жодним чином не відображають офіційну позицію Ради Європи.