Виборчий процес у шести об’єднаних територіальних громадах Кіровоградської області, де 29 жовтня відбудуться перші місцеві вибори, проходить без системних порушень, проте з недоліками у роботі виборчих комісій та недотриманням норм виборчого законодавства при веденні агітації. Про це йшлося на прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА у Кропивницькому 26 жовтня.

«Найбільш типовим порушенням, яке фіксують спостерігачі ОПОРИ, є агітація не за кошти з виборчого фонду. Так, станом на 26 жовтня до територіальних виборчих комісій Кіровоградщини надійшли повідомлення про відкриття тільки шести виборчих фондів кандидатів у депутати і на посади сільських голів та трьох фондів партій. Хоча загалом в усіх шести ОТГ зареєстровано 731 кандидата у депутати на 17 кандидатів на посади голів громад. Наприклад, взагалі немає інформації про зареєстровані виборчі фонди у Катеринівській ОТГ, водночас агітаційну кампанію провадять кілька партій та кандидатів», – повідомила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Кіровоградській області.

За словами представниці ОПОРИ, в усіх громадах Кіровоградщини, які готуються до виборів 29 жовтня, поширюється агітаційна продукція Аграрної партії України та Радикальної партії Олега Ляшка, в окремих ОТГ – партій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», ВО «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», «Наш край». При цьому повідомлення про відкриття відповідних виборчих фондів не отримала жодна ТВК. Таким чином, виготовлення агітаційних матеріалів не могло бути профінансоване з коштів виборчих фондів, так само, як і заходи, які організовували місцеві осередки цих партій.

Водночас Закон України «Про місцеві вибори» (частина 6 статті 54) передбачає, що передвиборнаагітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Типовими для нинішніх виборів назвала також порушення строків отримання виборчих бюлетенів та відсутність контрольних комісій при ТВК. Тільки дві територіальні виборчі комісії з шести –Катеринівська і Первозванівська – отримали бюлетені у визначені законодавством терміни – не пізніше як за чотири дні до голосування, тобто до 24 жовтня включно. Три ТВК не створювали контрольних комісій, які, відповідно до частини 3 статті 75 Закону України «Про місцеві вибори», мають здійснювати контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах-виготовлювачах, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів.

Як зазначила, граничні строки, які Закон України «Про місцеві вибори» визначає для отримання бюлетенів, обумовлені необхідністю залишити певний резерв часу при виникненні форс-мажорних обставин.

«До прикладу, нерідко в тексті бюлетенів допускаються помилки, через які доводиться їх передруковувати. Саме така ситуація склалася у Катеринівській та Первозванівській ТВК, де передруковують бюлетені для виборів голів громад. Крім того, за умови недотримання термінів у дільничних виборчих комісій залишається гранично мало часу для приймання виборчих бюлетенів, а вони повинні їх перерахувати та поставити на них відбитки печатки»,– пояснила представниця ОПОРИ.

Нагадаємо, що 29 жовтня 2017 року  у Кіровоградській області відбудуться перші вибори у Тишківській, Катеринівській, Первозванівській сільських об’єднаних територіальних громадах, Компаніївській та Смолінській селищних об’єднаних територіальних громадах, а також Помічнянській міській об’єднаній територіальній громаді.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.