11 серпня 2023 року голова Комітету державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк повідомила, що за ініціативою народного депутата Олександра Аліксійчука Комітет планує заслухати голову Центральної виборчої комісії щодо ситуації з її членом Юрієм Буглаком. Той, за інформацією ЗМІ, виїхав за кордон і живе у США, продовжуючи отримувати заробітну плату з українського бюджету. 

14 серпня 2023 року народні депутати зареєстрували за №9611 проект постанови про дострокове припинення повноважень цього члена Центральної виборчої комісії Як вказано в пояснювальній записці, таке рішення пропонують прийняти у звʼязку з поданою самим Юрієм Буглаком заявою на підставі п. 21 ч. 1 ст. 85 Конституції України та ч. 1 ст. 30 Закону України "Про Центральну виборчу комісію".

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, якою має бути процедура дострокового припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії.

П. 21 ч. 1 ст. 85 Конституції України передбачає, шо призначення на посади та звільнення з посад членів ЦВК належить до повноважень Верховної Ради України. Водночас Основний Закон вимагає наявності відповідного подання Президента України.

Підстави дострокового припинення повноважень члена ЦВК визначені в ч. 4 ст. 30 Закону України "Про Центральну виборчу комісію". Серед них є й особиста заява про складення повноважень (п. 1). У такому випадку очільнику Центрвиборчкому не потрібно вносити Президенту подання про звільнення з посади члена Комісії. 

Незважаючи на це, за ч. 9 ст. 30 Закону “Про Центральну виборчу комісію”, якщо виникають підстави для припинення повноважень члена ЦВК, Президент у 30-денний термін має внести до Верховної Ради відповідне подання. Втім, з якого моменту цей термін обчислюється, закон чітко не вказує.

Своєю чергою парламент за результатами розгляду подання Президента має прийняти рішення..

Питання про припинення повноважень члена ЦВК розглядають у порядку, визначеному ст. 209 Закону “Про Регламент Верховної Ради України”. Питання про припинення повноважень члена ЦВК парламент розглядає за поданням Президента, яке представляє на пленарному засіданні уповноважений ним представник.

Натомість Комітет державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування має право на виступ свого представника під час розгляду Верховною Радою питання про припинення повноважень членів ЦВК.

Повноваження члена ЦВК вважаються припиненими, якщо відкритим поіменним голосуванням за таке рішення проголосувало більше половини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради.

Рішення щодо припинення повноважень члена ЦВК оформляють у відповідну постанову парламенту.

Президент завчасно, але не пізніше як через 30 днів із дня звільнення з посади члена ЦВК подає до парламенту кандидатуру особи, яку пропонують на посаду члена Комісії замість вибулого.