Глобальна мережа спостерігачів за виборами (GNDEM) висловлює своє глибоке занепокоєння щодо атак на позапартійних громадських спостерігачів за виборами — Центр дослідження, прозорості й підзвітності (Center for Research, Transparency and Accountability, CRTA) — що почалися в Сербії після позачергових виборів у грудні 2023 року. Ці атаки з боку урядовців та силових структур загрожують можливостям CRTA законно спостерігати за виборами та ставлять під ризик безпеку організації. Ця ситуація відображає помітне погіршення умов для громадських спостерігачів за виборами та ширше діячів громадянського суспільства і захисників прав людини в Сербії. 

Звіти CRTA зі спостереження свідчать про серйозні порушення в день виборів, які ставлять під загрозу їх чесність. Після грудневих виборів CRTA стикнулася зі словесними образами, погрозами й закликами до нетерпимості щодо своїх спостерігачів з боку кількох урядових офіційних осіб. Усе це мало на меті дискредитувати знахідки CRTA і неправдиво звинуватити CRTA у спробі повалити конституційний порядок. Згадані атаки відбулися після фізичного нападу на спостерігачів CRTA у день виборів, коли невідомі розбили автомобіль спостерігачів біля місцевої поліцейської станції, де вони повідомляли про виборчі порушення.

GNDEM солідарна з CRTA і всіма позапартійними громадянськими спостерігачами за виборами, які стикаються з погрозами щодо своїх прав на спостереження за виборами та захисту права голосу громадян. GNDEM засуджує всі форми погроз, образ і насильства щодо позапартійних спостерігачів за виборами.

Як заявив Спеціальний доповідач ООН щодо ситуації з захисниками прав людини, спостерігачі за виборами є громадянськими правозахисниками, які служать захисту громадських і політичних прав громадян: “Закликаємо держави-члени [ООН] вжити всіх необхідних заходів для створення умов, які дозволяють національним і міжнародним спостерігачам за виборами ефективно виконувати свою роботу, а також захищати їх від будь-якого насильства, погроз, помсти, негативної дискримінації, тиску чи будь-яких інших свавільних дій внаслідок законного здійснення ними своїх прав і свобод”. 

Ми закликаємо владу Сербії притягнути до відповідальності офіційних осіб, які атакують CRTA, і дотриматися своєї відповідальності щодо захисту правозахисників згідно з міжнародним правом. GNDEM також закликає міжнародні та регіональні спостережні місії й установи підтримати CRTA і правозахисників у Сербії.

Заява ангійською:

GNDEM Expresses its Solidarity with Observers in Serbia and its Concern over Attacks on CRTA