Від початку виборчого процесу до 11 лютого зареєстровано 26 довірених осіб кандидатів в округах, які лежать у межах Волинської області.  Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували постанови ЦВК про реєстрації довірених осіб кандидатів у територіальних виборчих округах та відшукали інформацію про цих людей у відкритих джерелах.

Нагадаємо, що 8 лютого ЦВК зареєструвала усіх кандидатів у Президенти України. Кількість бажаючих зайняти президентське крісло складає 44 людей.

Першим довірену особу у межах волинського округу зареєстрував кандидат на посаду Президента України Андрій Садовий («Об’єднання «Самопоміч»). 18 січня ЦВК прийняла постанову № 75 «Про реєстрацію довірених осіб кандидата на пост Президента України Садового А. І. на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та територіальних виборчих округах». У переліку  був зазначений і волинський округ № 23 (з центром у селищі Маневичі). У цьому окрузі довіреною особою стала Аліна Базарнова – депутатка Маневицької райради від «Об’єднання «Самопоміч». Окрім того, жінка очолює Маневицький районний осередок партії та є головою профспілки працівників держпідприємства «Волиньторф».

Відповідно до постанови ЦВК від 1 лютого 2019 року № 175, Андрій Садовий знову зареєстрував довірених осіб, двоє із яких – на Волині. Так, довіреною особою у виборчому окрузі № 19 (з центром у місті Володимир-Волинський) став Костянтин Зінкевич, а у окрузі № 22 (з центром у Луцьку) – Юлія Вусенко. Костянтин Зінкевич є депутатом Волинської обласної ради, керуючим справами Волинської обласної партійної організації «Об’єднання «Самопоміч». Юлія Вусенко – депутатка Луцької міської ради від «Об’єднання «Самопоміч»», та очолює Луцьку міську організацію партії.

09.02.2019 News Volyn Dovireni 1

Кандидат у президенти Олександр Вілкул («Опозиційний блок – Партія миру та справедливості»), відповідно до постанови ЦВК від 1 лютого 2019 року № 172, має довірених осіб у трьох волинських округах – № 19, № 20 (з центром у місті Горохів) та № 21 (з центром у місті Ковель). Так, довіреною особою у 19-му окрузі стала Юлія Зорік, у 20-му інтереси кандидата представлятиме Ігор Підгорний, а у 21-му – Світлана Байдан. У відкритих джерелах не вдалося знайти інформації, яка дала б змогу ідентифікувати довірених осіб кандидата. Зазначимо лише, що повна тезка Юлії Зорік є членом ГО «Європейське самоврядування місцевих громад», яку очолює повний тезка Ігоря Підгорного. Зареєстрована організація у місті Київ.

09.02.2019 News Volyn Dovireni 2

Кандидат у президенти Валентин Наливайченко («Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість») згідно із поставною № 176 від 1 лютого зареєстрував одну довірену особу на території Волині. Так, інтереси кандидата у межах округу № 22 представляє Дмитро Громенко. Зауважимо, що він є очільником волинського обласного осередку партії Наливайченка. У відкритих джерелах було знайдено інформацію, що Дмитро Вячеславович Громенко балотувався у 2015 році до Рівненської районної ради від партії Наливайченка.

09.02.2019 News Volyn Dovireni 3

Валентин Наливайченко вручає Дмитру Громенку посвідчення довіреної особи під час прес-конференції у Луцьку 7 лютого 2109

Кандидат у президенти Анатолій Гриценко («Громадянська позиція») теж зареєстрував довірених осіб у межах волинських округів. Відповідно до постанови ЦВК від 1 лютого 2019 року № 173 таких людей четверо. Так, довіреною особою у межах округу № 20 став Олександр Александрук, в окрузі № 21 – Іван Смітюх,  в окрузі № 22 – Сергій Чуріков, а в окрузі № 23 – Михайло Ліщук. Останнього, до слова, дуже швидко замінили. 5 лютого до ЦВК надійшла заява від Анатолія Гриценка щодо відкликання Михайла Ліщука. Відтак, довіреною особою по окрузі № 23 зареєстрували  Сергія Гетманчука.

За змістом частини 8 статті  67 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України у будь-який час до дня виборів може прийняти рішення про відкликання довіреної  особи та про внесення іншої кандидатури замість вибулої.

Згідно із інформацією із відкритих джерел, повний тезка Олександра Александрука – екс-депутат Волинської обласної ради від «Нашої України», який був головою Локачинської РДА за президентства Віктора Ющенка. Сергій Чуріков нині очолює обласну організацію «Громадянської позиції». Іван Сміюх відомий на Волині як екс-депутат Волинської обласної ради від «Партії регіонів». Сергій Гетманчук є депутатом Ківерцівської міської ради Волинської області від «Громадянської позиції».

Відповідно до постанови ЦВК від 8 лютого 2019 року № 279, кандидатка у президенти Юлія Тимошенко визначилася із довіреними особами у всіх волинських округах. В окрузі № 19 довіреною особою став Андрій Оніщук, в окрузі № 20 – Андрій Козюра, в окрузі № 21 Володимир Андросюк, в окрузі № 22 – Юрій Циганюк, а в окрузі № 23 – Людмила Кирда.

Андрій Оніщук є членом ВО «Батьківщина» та депутатом Володимир-Волинської районної ради. Володимир Андросюк – керівник ковельської районної парторганізації, голова фракції «Батьківщини» у Ковельській районній раді. Юрій Циганюк у 2006 році балотувався за списком «Батьківщини» до Луцької міської ради,  а у 2015 році його включили до списку потенційних кандидатів від партії. Окрім того, під час позачергових виборів президента та виборів до Верховної ради він був членом виборчих комісій від Юлії Тимошенко чи її політсили. Людмила Кирда – депутатка Волинської обласної ради від ВО «Батьківщина».

09.02.2019 News Volyn Dovireni 5

Кандидат у президенти Руслан Кошулинський також зареєстрував довірених осіб у кожному із волинських округів. Відповідно до постанови ЦВК від 8 лютого 2019 року № 281, його інтереси в окрузі № 19 представляє Павло Карпюк, № 20 – Валентина Магурчак, № 21 – Ігор Ткачук, № 22 – Микола Федік, № 23 – Микола Давидюк. 

Павло Карпюк є депутатом  Володимир-Волинської районної ради, членом партії ВО «Свобода». Валентина Магурчак є директором Горохівської районної організації ВО «Свобода». Микола Федік – депутат Луцької міської ради від ВО «Свобода», голова однойменної фракції та заступник голови Волинської обласної організації партії. Ігор Ткачук – депутат Ковельської міськради 7-го скликання, висунутий міською парторганізацію ВО «Свобода». Микола Давидюк також є представником депутатського корпусу, він є депутатом Маневицької районної ради, членом ВО «Свобода».

09.02.2019 News Volyn Dovireni 6

До слова, довіреною особою кандидата у президенти Євгенія Мураєва («Наші») в єдиному  загальнодержавному виборчому окрузі стала людина, яка має певний стосунок до Волинської області. Як вбачається із постанови ЦВК від 25 січня 2019 року № 116, одним із довірених осіб кандидата став Анатолій Француз. Він займав пост голови Волинської обласної державної адміністрації у 2002-2005 роках.

09.02.2019 News Volyn Dovireni 7

11 лютого 2019 року ЦВК зареєструвала довірених осіб кандидата Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка). Відповідно до постанови № 287, 5 із них – у межах волинських округів. Так, інтереси кандидата в окрузі №19 представлятиме Дмитро Юзвенко, в окрузі №20 -  Ліна Семенюк, в окрузі №21 – Лілія Місяць, в окрузі №22 – Наталія Андрейчук,  в окрузі №23 – Степан Ковальчук.

Дмитро Юзвенко є керівником приймальні офісу Радикально партії Олега Ляшка у місті Володимир-Волинський.  Лілія Місяць – керівник приймальні партії у місті Ковель, а Наталія Андрейчук – член виконкому обласного осередку партії, член бюро та адвокат. Степан Ковальчук зазначений як контактна особа Маневицького районного осередку Радикальної партії Олега Ляшка.  Знайти інформацію про Ліну Семенюк із прив’язкою до Радикальної партії Олега Ляшка не вдалося, однак особа із таким же прізвищем, ім’ям та по-батькові є луцькою адвокаткою.

Зауважимо, що відповідно до статті 67 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України може мати не більше 5 довірених осіб в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та по одній довіреній особі у кожному територіальному окрузі.

Згідно із частиною 2 цієї ж статті, довірені особи кандидата ведуть агітацію за обрання його Президентом України, сприяють кандидату на пост Президента України у проведенні виборчого процесу, представляють інтереси кандидата у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцями.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)