Напередодні Різдва нардеп Володимир Мельниченко розіграв у лотерею понад 60 призів, найголовніший із яких – телевізор. Відео розіграшу розміщено на сторінці Володимира Мельниченка у Facebook. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Понад тисячу осіб взяли участь у святковій лотереї від народного депутата Володимира Мельниченка (виборчий округ №193 з центром у Кам’янці-Подільському), член депутатської фракції «БПП «Солідарність».

«Шостий рік поспіль ми разом з моїм сином Олексієм традиційно в Різдвяні свята проводимо розіграш нашої лотереї. Було роздано більше тисячі флаєрів, і сьогодні в нашій лотереї будуть такі призи: супер-приз – телевізор, десять СВЧ, 15 електрочайників і 40 наборів – це шампанське і цукерки», – розповідає Володимир Мельниченко у відео.

За словами депутата, отримати призи переможці зможуть після 8 січня у громадській приймальні депутата, яка розташована у приміщенні Кам’янець-Подільської міської ради.

Як зазначає координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області, хоч прямого зв’язку між такою ініціативою з боку нардепа та дочасною передвиборчою агітацією на виборах Президента України немає, однак те, що лотерею було організовано для мешканців округу народного депутата, вказує на її електоральну обумовленість та прихований агітаційний характер в інтересах самого парламентаря.

«Якби розіграш відбувався у період виборчої кампанії, – говорить представник ОПОРИ, – його можна було б трактувати як підкуп виборців, що карається відповідно до статей Кримінального кодексу України».

У частині 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» йдеться: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА звертає увагу, що частиною 2 статті 160 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність за пропозицію, обіцянку або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі). Під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

ОПОРА уже повідомляла про благодійні ініціативи хмельницьких нардепів упродовж осені та з нагоди дня Святого Миколая.