Громадськість закликає Президента України Петра Порошенка невідкладно зареєструвати у Верховній Раді України подання щодо призначення нових членів ЦВК.

ПІДПИСАТИ ПЕТИЦІЮ

Сьогодні одним з нагальних кроків до реформування виборчого законодавства є термінове оновлення складу Центральної виборчої комісії, оскільки невизначеність щодо цього питання зменшує рівень її зацікавленості у довгостроковому плануванні своєї діяльності та у вжитті заходів щодо покращення адміністрування виборчого процесу.

Нагадаємо, ще 1 червня 2014 року закінчився семирічний строк повноважень у 12 з 15 членів ЦВК. Однак, з метою забезпечення неперервності виборчого процесу під час президентської виборчої кампанії, було подовжено термін виконання їх обов’язків. Зважаючи на те, що всі виборчі процеси із загальнодержавних і чергових місцевих виборів уже давно завершились, провідні громадські та експертні організації України закликають Президента України не ухилятися від внесення змін до складу ЦВК. З цією метою було підготовлено та оприлюднено окрему заяву щодо термінової ротації складу ЦВК та розпочато збір підписів під Петицією до Президента Про оновлення складу Центральної виборчої комісії.

Провідні громадські та експертні організації закликають українських громадян підписати Петицію, щоб зупинити правовий нігілізм та протиправну бездіяльність Президента України та захисти легітимність виборчих процесів в Україні.

Зауважимо, що сьогодні не витримують жодної критики посилання на відсутність зацікавленості фракцій і груп в оновленні складу ЦВК, адже пропозиції щодо нового складу цього органу більшістю фракцій та груп було внесено ще у 2015 році. А 16 листопада 2015 року Вищий адміністративний суд України визнав протиправною бездіяльність Президента України щодо невнесення кандидатур до складу ЦВК, однак рішення суду Президентом виконано так і не було.

Дискусія щодо необхідності оновлення ЦВК вже має тривалу історію, про неї публічно говорять політики та експерти, однак реалізація ініціативи гальмується. Звертаємо Вашу увагу на те, що бездіяльність щодо непризначення нових членів ЦВК підриває як довіру суспільства до цього колегіального органу, так і до виборчого процесу загалом. Окрім того, вона ставить під сумнів легітимність і незалежність ЦВК як органу адміністрування виборів. Зволікання з ротацією в складі ЦВК, яке спостерігається сьогодні, ставить під сумнів спроможність вищих органів держави – Президента та Верховної Ради – забезпечити виконання вимог Конституції та дотримання загальноєвропейських принципів адміністрування виборів, а також засвідчує правовий нігілізм і пріоритет кулуарних інтересів над загальносуспільними інтересами.

Закликаємо свідомих народних депутатів України, громадських активістів, журналістську спільноту та небайдужих громадян долучитися до ініціативи та відстояти оновлення складу ЦВК, необхідне для ефективного адміністрування виборчих процесів. Не зволікайте та підписуйте Петицію!