15-17 березня Росія планує провести так звані президентські вибори зокрема і на окупованих українських територіях. Як показує досвід попередніх 10 років російської окупації на частині території України, це використовуватиметься як намагання легалізувати анексію цих територій. Проте залучення місцевого населення до таких псевдовиборчих процесів в умовах бойових дій, коли це може призвести до загибелі люде, порушує норми міжнародного гуманітарного права щодо захисту цивільного населення під час збройного конфлікту та може кваліфікуватися як воєнний злочин. Про це розповів радник з правових питань Громадянської мережі ОПОРА у своєму коментарі для ресурсу «Новини Донбасу».

«Це не виборчий процес, адже нічого спільного зі справжніми виборами такий процес немає. Незмінюваність або формальна змінюваність влади та відсутність демократичних прав і свобод призводить до делегітимації цієї влади», - зазначив він.

Юрист зауважив, що на окупованих територіях до організації так званого виборчого процесу залучають представників бюджетних сфер. У той час як примус місцевого населення і для організації в якості членів так званих виборчих комісій, і для так званого спостереження, і для голосування у цих незаконних виборах містить склад воєнного злочину. Адже мобілізуючи людей на окупованих територіях до участі в незаконних виборах на територіях, де ведуться бойові дії, росіяни свідомо піддають їхні життя небезпеці, що порушує норми міжнародного гуманітарного права щодо захисту цивільного населення під час збройного конфлікту.

«Окупанти намагаються використати незаконні вибори як ще один інструмент псевдолегалізації незаконного приєднання українських територій. Безумовно це порушує норми міжнародного права, які були визнані, в тому числі, Російською Федерацією. Це і статут Міжнародної організації об’єднаних націй, і ключові принципи – територіальної цілісності та недоторканості державних кордонів. І про це неодноразово починаючи з 2014 року заявляла Генеральна асамблея ООН», - розповів він.

Експерт також поділився порадою для громадян України, які мешкають на окупованих територіях, щодо дій в контексті незаконних російських виборів там: «Якщо є можливість – не брати участь у цій профанації. Але ми розуміємо, які методи можуть бути використані. Вони вже були раніше та будуть застосовуватись і цього разу – так звані «виїзні групи» озброєних людей. Навряд там буде якось забезпечено вільне волевиявлення і вільне спостереження під дулами автоматів».