В Україні за колабораційну діяльність, тобто співпрацю з державою-агресором чи її окупаційною адміністрацією передбачається кримінальна відповідальність.  Разом з тим в інформаційному просторі постійно з’являються повідомлення про перспективи проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях півдня України. Зважаючи на це, ОПОРА підготувала кілька порад, як поводитися громадянам у разі проведення незаконних голосувань.

Україна не вперше зіткнулася з проведенням незаконних референдумів на її території (далі — псевдореферендуми). Раніше ОПОРА писала про кримінальні провадження, відкриті за статтею 110 Кримінального кодексу України (далі — Кримінального кодексу, Кодексу) щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України за організацію та проведення псевдореферендумів у Криму, на Донеччині та Луганщині. Однак 15 березня 2022 року набула чинності стаття 111-1 Кримінального кодексу (“Колабораційна діяльність”), частина 5 якої тепер окремо передбачає відповідальність за участь в організації та проведенні псевдореферендуму.

Зазначене положення передбачає кримінальну відповідальність за “участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території”. Таке діяння карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Варто зауважити, що формулювання “участь в організації та проведенні псевдореферендуму” містить сполучник “та”. Відповідно, для кваліфікації кримінального правопорушення за частиною 5 статті 111-1 Кримінального кодексу необхідне поєднання участі і в організації, і в проведенні такого псевдореферендуму. Тобто якщо особа, наприклад, лише голосуватиме на псевдореферендумі, такі дії не міститимуть складу кримінального правопорушення за цією частиною, але й не виключатимуть відповідальності за іншими кримінально-правовими нормами.

Також частина 6 цієї ж статті Кодексу передбачає відповідальність за “організацію та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України, за відсутності ознак державної зради, активну участь у таких заходах”. Згідно з приміткою до цієї статті, заходи політичного характеру — це з’їзди, збори, мітинги, походи, демонстрації, конференції, круглі столи тощо. Таке діяння карається  позбавленням волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Варто наголосити, що ця стаття передбачає кримінальну відповідальність для осіб із 16-річного віку.

Не втрачають чинності й норми статті 110 Кримінального кодексу щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Так, за умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, настає відповідальність у вигляді позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією майна або без такої.

Зважаючи на попередню судову практику притягнення до відповідальності за організацію та проведення псевдореферендумів в 2014 року та враховуючи нові зміни до Кримінального кодексу, ОПОРА підготувала кілька порад, як поводитися громадянам у разі проведення псевдореферендумів на окупованих територіях.

Порада 1. Уникайте участі у будь-яких публічних заходах на підтримку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях, не беріть участі в організації та підготовці таких заходів.

Іншими словами, не організовуйте та не відвідуйте жодні мітинги, збори громадян, громадські обговорення, на яких закликають підтримати псевдореферендум.

Порада 2. Не поширюйте закликів щодо проведення псевдореферендуму на публічних заходах (з’їздах, зборах, мітингах, походах, демонстраціях, конференціях, круглих столах тощо), у колі друзів та знайомих, за місцем роботи, в друкованих засобах масової інформації, на радіо та телебаченні.

Ця заборона стосується також соцмереж. Не публікуйте там дописів із закликами щодо проведення псевдореферендумів та не поширюйте аналогічних дописів інших користувачів. Від такої активності в соцмережах варто утриматися як тоді, коли ви перебуваєте на окупованій території, так і після переїзду у вільні від загарбників населені пункти.

Порада 3. Не поширюйте листівки, газети, символіку, що мають на меті закликати людей взяти участь у псевдореферендумі, не виготовляйте таку продукцію.

Порада 4.  Не займайтеся пошуком членів дільничних, територіальних (чи інших) виборчих комісій або подібних до них структур для організації та проведення псевдореферендуму, не надавайте таким членам жодних інструктажів, вказівок, консультацій.

Порада 5. Не сприяйте матеріально-технічному забезпеченню дільниці, не забезпечуйте її меблями, папером, скриньками тощо.

Порада 6. Не погоджуйтеся на виконання та не виконуйте обов'язків голови, заступника, секретаря, члена дільничної чи територіальної (іншої) виборчої  комісії або подібної до них структури для організації та проведення псевдореферендуму. Навіть якщо ви не член комісії, не беріть будь-якої участі в роботі комісії та сприянні у її роботі, як-то допомога у підрахунку бюлетенів, транспортуванні, встановленні й оголошенні результатів голосування.

Порада 7. Не беріть участь у “голосуванні” на псевдореферендумі та не погоджуйтеся бути “наглядачем” за роботою комісії чи координатором її роботи з будь-яких питань, не виконуйте інших обов'язків з організації та проведення незаконного референдуму.

Якщо у вас є можливість не йти на таке голосування та не вчиняти інших дій з організації та проведення псевдореферендуму, звісно, від цього потрібно утриматися! Так ви не створите таку потрібну пропаганді картинку, а комусь подасте приклад.

Порада 8. Поясніть наслідки участі в організації та проведенні псевдореферендума своїм дітям.

Кримінальна відповідальність за такі дії передбачена для осіб із 16-річного віку. Таким чином, якщо особі не виповнилося 18 років і навіть якщо вона не є виборцем у розумінні чинного українського виборчого та референдумного законодавства, але досягла 16 років, за допомогу в організації псевдореферендуму, поєднану з участю у його проведенні (наприклад, отримання та/або заповнення папірця з назвою “бюлетень”) її можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Порада 9. Якщо вас чи ваших близьких шляхом погроз життю чи здоров’ю примушують взяти участь в організації та проведенні псевдореферендума,  пам'ятайте:

Не є кримінальним правопорушенням дії, вчинені тоді, коли до вас безпосередньо було застосовано:

- фізичний примус, внаслідок якого ви не могли керувати своїми вчинками,  (наприклад, унаслідок катування, тортур або іншого жорстокого нелюдського поводження) — частина 1 статті 40 КК України;

- фізичний примус, внаслідок якого ви могли керувати своїми діями, або ж до вас застосували психічний примус (наприклад, погрози або інші форми залякування) — частина 2  статті 40 КК України, за наявності сукупно таких умов:

  • такі дії були необхідними для усунення небезпеки, що безпосередньо загрожувала вам чи охоронюваним законом правам вас або інших осіб, або суспільним інтересам чи інтересам держави,
  • цю небезпеку в цій обстановці не можна було усунути іншими засобами;
  • при цьому не було спричинено більш значної шкоди, ніж відвернена шкода (або, хоча шкода була і більш значною, але внаслідок сильного душевного хвилювання, викликаного небезпекою, ви не могли оцінити відповідність заподіяної шкоди цій небезпеці).

Шкала видів шкоди відсутня, але є один виняток — шкода життю людини завжди є більш значною, ніж шкода, не пов’язана з посяганням на життя людини. При цьому життя однієї людини не може цінуватися вище, ніж життя іншої.

Таким чином, якщо ви вчинили дії з організації та проведення псевдореферендуму або публічних закликів до його проведення під примусом, за першої можливості вам потрібно повідомити про це правоохоронні органи, а також надати докази такого примусу за їх наявності.