Про вимушену масову міграцію внаслідок війни — цифри та основі тенденції — розповів аналітик ОПОРИ Андрій Савчук в рамках експертної дискусії "Вплив міграційних процесів на перебіг повоєнного відновлення України, міграційну політику ЄС та країн Східного партнерства", яку організував Центр Разумкова за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні 25 жовтня 2023 року. 

Андрій Савчук наголосив, що згідно з різними методологічними оцінками, ще до повномасштабного російського вторгнення в Україні мешкало від 37,3 до 43,8 млн осіб. Річне скорочення становило понад 420 тис. осіб. За дослідженнями ОПОРИ, станом на початок вересня 2023 року за межами України перебуває близько 7,4 млн українців.

Порівняно з даними на 21 червня 2023 року, тобто за трохи більш як 2 місяці, ця кількість зменшилася на майже 800 тис. осіб. Разом з тим, за останній рік кількість тих, хто виїхав та не повернувся, зросла на понад 2,5 млн осіб (УВКБ ООН). Щомісяця за кордон безповоротно виїжджає щонайменше 40 тис. осіб (ДПС України).

Серед тих, хто переїхав до 24.02, не планують повертатися понад 30% опитаних, але серед тих, хто переїхав після 24.02, таких лише 12% (дослідження ОПОРИ). Втім, головний стимул для повернення українців — безпека.

Аналітик даних також представив результати спільного дослідження Громадянської мережі ОПОРА та телекомунікаційної компанії "Київстар" про те, як російські обстріли вплинули на міграцію киян.

Починаючи з 1:41:42:

Читайте також: