31 березня 2021 р. після дводенної перерви і ротації частини керівного і загального складу ОВК №87 відновився процес встановлення підсумків голосування на виборах народного депутата України. Робота ОВК супроводжувалась неодноразовими перервами, окремими неправовими рішеннями комісії, конфліктами між нею та кандидатом Олександром Шевченком, втручанням народних депутатів у законний перебіг засідання ОВК. 

Враховуючи конфліктність роботи ОВК №87, ОПОРА закликає всіх суб’єктів виборчого процесу забезпечити належні умови для неупередженої роботи комісії та уникати тиску на її членів. Верховна Рада України, у свою чергу, в процесі вдосконалення виборчого законодавства повинна передбачити обмеження присутності народних депутатів України на засіданнях виборчих комісій. Перебування  депутатів на засіданнях виборчих комісій, як засвідчує досвід цієї та інших кампаній, призводить до дестабілізації виборчого процесу за участі народних депутатів від різних депутатських фракцій і груп.

Окремо організація закликає правоохоронні органи перевірити заяви народних депутатів України про присутність на засіданні ОВК осіб зі зброєю і проінформувати громадськість про  результати.

За результатами спостереження за засіданням ОВК №87 ОПОРА наполегливо закликає народних депутатів України утриматись від втручання в роботу виборчих комісій. Відповідно до законодавства народні депутати України не входять до переліку осіб, які мають право перебувати на виборчій дільниці під час проведення голосування, а також на засіданні виборчої комісії при підрахунку голосів та встановленні підсумків голосування. На думку ОПОРИ, ОВК не мала підстав надати дозвіл народним депутатам України від фракції партії “Слуга народу” брати участь у її засіданні 31 березня 2021 року. Допуск сторонніх осіб за рішенням комісії можливий лише на її звичайне засідання, а не під час безперервного засідання щодо встановлення підсумків голосування (частина четверта статті 34 Закону про вибори народних депутатів). 

Активність народних депутатів України на засіданні ОВК часто мала деструктивний характер, що проявилося шляхом провокування конфлікту між ними та одним з кандидатів, а також окремими проявами публічного тиску на членів комісії. У разі порушення суб’єктом виборчого процесу законного порядку перебігу засідання, лише ОВК, а не народні депутати, має право вживати заходів із припинення його протиправних дій. Народні депутати України, натомість, вчиняли непередбачені законодавством дії щодо кандидата в народні депутати України. 

У випадках критичних проблем у діяльності ОВК чи ДВК лише Центральна виборча комісія, як незалежний орган, уповноважена здійснювати контроль за дотриманням та однаковим застосуванням законодавства про вибори народних депутатів. 

Незважаючи на наявність колізії між законодавством про вибори та статусом народних депутатів, виборчий процес базується на принципі рівності можливостей кандидатів і регулюється нормами саме Закону про вибори народних депутатів як спеціального закону. Присутність на засіданні ОВК п’яти народних депутатів України, які підтримують одного кандидата, порушила закріплений законодавством паритет щодо представлення на засіданні представників різних суб’єктів виборчого процесу.  Також внаслідок їхньої активності під час засідання були створені умови для непередбаченого законодавством впливу на роботу виборчої комісії.

ОПОРА звертає увагу на важливість неухильного дотримання прав офіційних спостерігачів та інших суб’єктів виборчого процесу на присутність на засіданні ОВК. 31 березня 2021 р. під час прийняття рішення про позбавлення права присутності на засіданні групи осіб ОВК зазначила, що це рішення стосується абсолютно всіх суб’єктів виборчого процесу. Водночас у тексті постанови №31 від 1 квітня 2021 року, прийнятій о 2 год 10 хв, зазначено, що воно стосується лише сторони кандидата Олександра Шевченка (самого кандидата, його довірених осіб та представників партії в ОВК). Проте, коли офіційний спостерігач ОПОРИ покинув приміщення, де відбувається засідання, та повертався назад – це обмеження намагалися застосувати до нього, що розцінюється як спроба перешкоджання правам офіційного спостерігача. Станом на 01 квітня право офіційних спостерігачів ОПОРИ на присутність на засіданні забезпечується, але ОВК повинна чітко дотримуватись усіх вимог законодавства під час ухвалення рішень щодо видалення суб’єктів виборчого процесу зі своїх засідань. 

Із метою забезпечення належного спостереження за перебігом засідання ОВК і змагальності процесу, ОПОРА закликає ЦВК дослідити обґрунтованість її рішення про позбавлення права присутності кандидата Олександра Шевченка, його довірених осіб та спостерігачів. Позбавлення права присутності застосовується за вмотивованою постановою у випадку перешкоджання роботі виборчої комісії та може стосуватися лише конкретної особи, а не всього кола осіб, що представляють окремого кандидата. Сам кандидат, який зобов’язаний утримуватись від впливу на членів ОВК, може скористатися правом судового оскарження щодо рішення ОВК про позбавлення його права присутності на безперервному засіданні комісії.

На думку ОПОРИ, ОВК на своєму засіданні 31 березня допускала порушення під час розгляду виборчої документації від окремих виборчих дільниць. Також ОВК недотрималася встановленого законом про вибори народних депутатів порядку розгляду заяв та скарг про порушення під час виборчого процесу.

Так, рішення про повторний підрахунок по ДВК №261029 є сумнівним, оскільки озвученої підстави для повторного підрахунку (відсутність відбитка печатки на пакеті з протоколом про підрахунок голосів) немає серед тих, які визначають частини 10-11 статті 94 Закону України «Про вибори народних депутатів України», та не свідчать безпосередньо про порушення порядку транспортування чи про розпечатування пакетів з документацією.

Частина 11 статті 94 Закону України «Про вибори народних депутатів України» встановлює, що ознака розпечатування пакетів із запакованими документами дільничної виборчої комісії є безумовною підставою для повторного підрахунку голосів. В той час як частина 10 статті 94 цього ж Закону визначає підстави, за яких ОВК може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів, а це є: заяви або скарги, до яких додані відповідно оформлені акти, що ставлять під сумнів результати підрахунку голосів виборців на цій виборчій дільниці; акти або письмові заяви, скарги про порушення вимог Закону під час транспортування до окружної виборчої комісії протоколів про підрахунок голосів. Таким чином, відсутність печатки ДВК на пакеті з виборчою документацією не може бути безумовною підставою для повторного підрахунку голосів. Лише у разі, коли до ОВК були подані заяви, скарги та акти, що свідчать про порушення закону та ставлять під сумнів результати підрахунку голосів або про порушення Закону під час транспортування – це питання виноситься на розгляд комісії та рішення ухвалюються шляхом голосування.

Серед іншого, з процедурним порушенням прийнято рішення щодо прийому виборчої документації ДВК №260498. З першого разу не вистачило голосів для прийняття рішення щодо цієї ДВК і ОВК відклала це рішення на потім. Комісія розглянула питання прийому виборчої документації щодо наступної по черговості ДВК, після чого повернулась до розгляду документації з ДВК, по якій не прийнято рішення, порушивши таким чином порядок прийняття та розгляду документів дільничних виборчих комісій. Це є порушенням процедури прийому протоколів та виборчої документації, адже відповідно до частини 5 статті 93 Закону вказана процедура здійснюється поетапно: прийняття протоколів від конкретної ДВК має завершитися прийняттям ОВК одного із трьох рішень: 1) прийняти виборчі документи та врахувати відомості протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці; 2) відмовити у прийнятті виборчих документів та зобов'язати ДВК виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу (протоколів) з поміткою "Уточнений"; 3) провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці. Жодного іншого рішення про відкладення питання ОВК прийняти не може, ОВК зобов’язана ухвалити відповідне рішення щодо протоколів та документів ДВК, при цьому ОВК не має повноважень переходити до приймання документів від іншої ДВК. 

ОПОРА закликає членів ОВК №87 неухильно дотримуватись законодавства і забезпечити законне завершення процесу встановлення підсумків голосування на проміжних виборах народних депутатів України.