За результатами позапартійного спостереження на проміжних виборах народних депутатів України у ОВО №50, №87 ОПОРА констатує порушення органами публічної адміністрації принципу політичної нейтральності в інтересах кандидатів. 

Як передбачає законодавство, рівність прав і можливостей кандидатів забезпечується, серед іншого, рівним і неупередженим ставленням органів влади всіх рівнів до суб’єктів виборчого процесу. Натомість спостерігачі організації виявили у двох виборчих округах цілу низку зловживань адміністративними ресурсами на користь різних кандидатів. Зафіксовані порушення принципів та стандартів засвідчують важливість впровадження додаткових гарантій політичної нейтральності посадових осіб органів влади на рівні закону і підзаконних актів, а також зміни практик політичних суб’єктів. 

Найбільший резонанс серед інцидентів отримало офіційне повідомлення Офісу Президента України про обговорення 25 березня 2021 року Главою держави процесу вакцинації у Івано-Франківській області з кандидатом в ОВО №87 Василем Вірастюком (висування партією “Слуга народу”). Зміст матеріалу на вебсайті Офісу Президента України підтверджує офіційний статус наради, яка відбулась за участі посадових осіб місцевої державної адміністрації та органів місцевого самоврядування. ОПОРА заявляє, що проведення наради в Офісі Президента України за участі кандидата в ОВО №87 Василя Вірастюка є порушенням демократичних стандартів виборів.

Офіс Президента проінформував, що обговорення проблематики між Володимиром Зеленським та кандидатом відбулось у межах наради за участі голови Івано-Франківської ОДА Андрія Бойчука, міського голови Надвірної Зіновія Андрійовича. Значна частина обговорення була присвячена висвітленню позиції кандидата щодо ефективності протидії пандемії в області та компенсацій малому бізнесу за карантинні обмеження. При цьому Офіс Володимира Зеленського зазначив про балотування Василя Вірастюка на проміжних виборах народних депутатів. Присутні на нараді голова ОДА та міський голова Надвірної (центр виборчого округу) також звітували Президенту України про перебіг робіт із запобігання повеням та забезпечення місцевих лікувальних заходів. 

Залучення кандидата в народні депутати України до офіційного заходу Офісу Президента України, в якому брали участь Глава держави та посадові особи місцевих органів влади, є зловживанням адміністративними ресурсами у виборчих інтересах. Таке порушення стандартів виборів полягає у наданні окремому кандидату невиправданої переваги через використання ним зв’язків з органами публічної адміністрації. 

 Кандидат Василь Вірастюк брав участь у нараді у ролі саме cуб’єкта виборчого процесу, що засвідчується офіційним повідомленням на сайті Офісу Президента України. Він не мав легітимної мети, пов’язаної з виконанням посадових обов’язків, для участі у заході Офісу Президента України із залученням керівництва ОДА та органів місцевої самоврядування. При цьому нарада стосувалася державної політики та функціонування органів влади різних рівнів і не може вважатися політичним заходом Президента України Володимира Зеленського. 

ОПОРА закликає Президента України та його Офіс не порушувати стандарти демократичних виборів і забезпечувати справжню політичну нейтральність публічної адміністрації у межах своєї компетенції. І хоча Глава держави є політичною фігурою, на офіційні заходи за його участю, які були організовані державними службовцями і мають офіційний статус, повинні поширюватися всі передбачені законодавством та міжнародними документами обмеження. 

Крім даного інциденту, спостерігачі відзначили непоодинокі факти участі посадових осіб органів місцевого самоврядування у де-факто агітаційних заходах широкого переліку кандидатів. У ОВО № 50 Донецької області посадовці місцевих органів влади агітували на користь кандидата Андрія Аксьонова (партія “Порядок”), у ОВО №87 Івано-Франківської області зафіксовано залучення посадових осіб органів місцевого самоврядування до кампаній на підтримку кандидатів Олександра Шевченка (“За майбутнє”), Руслана Кошулинського (ВО “Свобода”), Василя Вірастюка (“Слуга народу”) та Юрія Голінея (Всеукраїнське об’єднання “Платформа громад”). Фактична участь посадовців у передвиборчих кампаніях кандидатів мала різні форми і не завжди прямо порушувала чинний закон. Але, на думку ОПОРИ, попередження прямих або прихованих зловживань владою у виборчих інтересах належить до ключових умов проведення конкурентних та демократичних виборів. 

Враховуючи розмах проблеми, держава зобов’язана запровадити ефективні інструменти попередження прихованої агітації та зловживань адміністративними ресурсами на виборах. ОПОРА закликає Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування приділити особливу увагу даній проблемі в межах підготовки змін до Виборчого кодексу. 

Окремо ОПОРА вчергове підкреслює неприпустимість використання кандидатами та політичними партіями пандемії як “легітимного” приводу для реалізації технологій матеріального стимулювання виборців. Активність кандидатів щодо надання лікувальним закладам та окремим громадянам обладнання, товарів і послуг, пов’язаних із протидією захворюваності, мала ознаки непрямого підкупу виборців.