Громадянська мережа ОПОРА закликає Верховну Раду України, парламентський комітет з питань організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування та містобудування відновити та інтенсифікувати виборчу реформу, законодавчу підготовку до чергових місцевих виборів в Україні.  Останнє публічне і експертне обговорення змін до Виборчого кодексу відбулось у Комітеті 10 березня і фактично зупинилось після загострення епідеміологічної ситуації.

Організація вважає, що комітет парламенту має напрацювати зміни до Виборчого кодексу протягом квітня 2020 року, провести широке онлайн-обговорення проєкту і після цього бути готовим невідкладно винести його на розгляд парламенту. Це завдання може бути ефективно виконане в нинішніх умовах, враховуючи рішення Верховної Ради України дозволити проведення засідань комітетів у режимі відеоконференції. Парламент у свою чергу повинен внести критичні зміни до Виборчого кодексу не пізніше травня 2020 року. 

Окремо звертаємо увагу на неприпустимість кулуарних угод між фракціями та групами з питань виборів без належного обговорення в парламенті та із зацікавленими сторонами.  Неналежною парламентською практикою є і можливі домовленості між фракціями та групами щодо підтримки одних законопроєктів в обмін на голосування за непублічний варіант змін до Виборчого кодексу. ОПОРА наполягає на прозорому, відкритому і максимально деполітизованому підході до процесу вироблення змін до виборчого законодавства.

Пандемія та її різнобічні наслідки, зокрема соціальна дезінтеграція та посилення контролюючої функції влади, об’єктивно створюють ризики для демократичного розвитку суспільства. Важливою складовою демократичного процесу є проведення періодичних виборів на засадах загальності, рівності, вільності, таємності та безпосередності виборчого права.  Зараз у різних країнах світу переносять вибори у зв’язку з коронавірусом, наслідки цих рішень для демократії суспільствам ще доведеться оцінити.

Пріоритетом держави має бути життя та здоров’я громадянина, який  необхідно застосовувати в усіх сферах суспільства. Якщо цього вимагатиме ситуація, процедури повинні враховувати безпекові виклики і спрямовуватись на захист виборців. Але, на нашу думку, важливо уникнути будь-яких необґрунтованих рішень щодо обмеження політичних та виборчих прав громадян. 

Суспільство має бути переконаним, що дії влади із протидії пандемії є вимогою ситуації і обмеження не базуються на ситуативних політичних інтересах. В українських умовах це означає необхідність належної законодавчої та організаційної підготовки до чергових місцевих виборів, які заплановані на жовтень цього року. Зокрема, нереформованість виборчого законодавства не повинна стати формальним обґрунтуванням політичних рішень щодо перегляду періоду і умов проведення чергових місцевих виборів. 

ОПОРА закликає парламент забезпечити якісні зміни у Виборчому кодексі, у якому раніше були допущені суттєві недоліки і прогалини. 

Ключовими напрямками удосконалення Виборчого кодексу є:

  • Посилення впливу виборців на черговість розподілу мандатів за пропорційної системи з відкритими списками та уточнення відповідних процедур.

  • Уточнення процедур реєстрації кандидатів на виборах та зменшення розміру виборчої застави.

  • Посилення професійного рівня виборчих комісій нижчого рівня та законодавчих гарантій внутрішніх реформ ЦВК.

  • Удосконалення порядку проведення передвиборної агітації та врегулювання агітації в інтернеті й соціальних мережах.

  • Підвищення прозорості виборчих фінансів.

  • Удосконалення процедур реєстрації виборців та адміністрування Державного реєстру виборців.

  • Ухвалення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення для забезпечення невідворотності покарання за виборчі злочини.

  • Посилення законодавчих гарантій участі людей з інвалідністю у виборчому процесі.

Ці та інші пріоритети виборчої реформи детально описані у спільному документі Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та ОПОРИ щодо пріоритетів реформ у сфері виборів, референдумів та політичного фінансування. Обов’язково необхідно врахувати і результати публічного обговорення законодавства про місцеві вибори, яке відбулось у Комітеті  Верховної Ради України з питань організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування та містобудування 10 березня 2020 року.

Рекомендуємо Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування та містобудування:

  • На найближчому своєму засіданні в режимі відеоконференції офіційно створити робочу групу з числа народних депутатів України, представників національних та міжнародних експертних організацій, членів ЦВК, представників органів місцевого самоврядування для напрацювання змін до Виборчого кодексу.

  • Визначити загальний порядок і строки діяльності робочої групи із удосконалення Виборчого кодексу, забезпечуючи можливість напрацювання змін до кінця квітня 2020 року.

  • Забезпечити на системній основі  широке інформування суспільства про результати діяльності Робочої групи на всіх етапах підготовки змін до Виборчого кодексу (зокрема, шляхом впровадження офіційного механізму та організаційного забезпечення такого інформування).

  • Ухвалити офіційне звернення до Голови Верховної Ради України про першочерговість розгляду питань із належної підготовки до чергових місцевих виборів, зокрема внесення змін до Виборчого кодексу не пізніше кінця травня 2020 року. 

Закликаємо парламентські фракції та групи бути послідовними в реалізації своїх політичних обіцянок та ініціатив з просування виборчої реформи, а також публічно задекларувати свою позицію щодо подальшого вдосконалення законодавства щодо місцевих виборів.

ОПОРА висловлює готовність брати участь у всіх заходах комітету та парламенту з питань підготовки до місцевих виборів, надавати відповідну інформаційно-аналітичну та експертну підтримку.