Учасники Дванадцятого Всеукраїнського форуму ОСББ засвідчують, що співвласники багатоквартирних будинків беруть на себе відповідальність у прийнятті рішень та демонструють готовність до співфінансування енергоефективних заходів. Обговорення проблемних питань діяльності ОСББ свідчить, що підняті питання роками не вирішуються на державному та місцевому рівнях та вимагають невідкладних дій. Кабінет Міністрів України не використовує такий інструмент співпраці Уряду та громадянського суспільства, як Національна рада з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. На підставі проведеного аналізу шляхів вирішення нагальних питань діяльності ОСББ країни, ми звертаємося до Президента України, органів державної влади та місцевого самоврядування із вимогами забезпечити належні умови для збереження та модернізації житлового фонду України. Для цього – терміново сприяти розв’язанню завдань за визначеними Форумом напрямами:

НАПРЯМ 1: РОЗВИТОК РИНКІВ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Ціль 1.1. Співвласники багатоквартирних будинків, які обладнані газовою автономною системою теплопостачання («дахові котельні»), безперебійно забезпечені газопостачанням на умовах побутового споживача.

1.1.1. Верховній Раді України:

  • внести зміни до Закону України «Про ринок природного газу», доповнивши визначення терміну «побутовий споживач» наступним абзацом: «Побутовий споживач – особа, яка в інтересах та за рахунок співвласників багатоквартирного будинку або гуртожитку, купує природний газ для потреб функціонування спільного майна багатоквартирного будинку або гуртожитку, для приготування їжі, підігріву води, опалення, що не включає професійну або комерційну діяльність, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управитель багатоквартирного будинку, інша особа, уповноважена співвласниками багатоквартирного будинку на придбання природного газу для зазначених потреб».

1.1.2. Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг:

  • внести зміни до правил постачання природного газу, якими передбачити, що умови типового договору постачання природного газу, на підставі якого ОСББ укладає договір із постачальником, аналогічні умовам договору для побутового споживача-фізичної особи;
  • розробити Типовий договір для багатоквартирних будинків та гуртожитків з газовими котельнями для закупівлі природного газу на умовах як для населення. Виключити з умов договору: замовлення обсягів (об’єму) газу, вимогу авансових платежів, банківськіх гарантій, договорів про договірні списання, штрафні санкції, заборонити припинення дії договору постачання природного газу в односторонньому порядку.

1.1.3. Постачальникам природного газу:

  • у запропонованих ОСББ договорах про постачання природного газу у будинки, які обладнані газовими котельнями, виключити вимогу встановлення лімітів, вимогу отримання банківської гарантії та попередньої оплати.

1.1.4. Міністерству енергетики України, Міністерству розвитку громад та територій України:

  • внести зміни до ДБН, якими передбачити заборону поєднувати в одну систему теплопостачання нежитлові приміщення та квартири у багатоквартирних будинках з газовими котельнями. У нежитлових приміщень повинні бути окремі вводи та прилади обліку.

Ціль 1.2. В багатоквартирних будинках забезпечено безпеку та безперебійність газопостачання: здійснюється технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових систем через реалізацію норм закону «Про житлово-комунальні послуги»:

1.2.1. Міністерству енергетики України:

  • надати роз’яснення щодо особливостей застосування норм законодавства в частині технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж, зазначивши, що до дня укладення договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку (ТО) в порядку, передбаченому Законом України «Про житлово-комунальні послуги», ТО внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку здійснюється у порядку та на умовах, що діяли на день набрання чинності цим Законом. Тобто, обслуговувати внутрішньобудинкові газові мережі повинен оператор ГРМ, якщо співвласники не визначили іншого суб’єкта господарювання для цих цілей та не уклали з ним відповідного договору;
  • розробити Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, які відносяться до спільного майна співвласників;
  • забезпечити приведення наказів Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 No285 «Правила безпеки систем газопостачання» та від 24.10.2011 No 640 «Порядок технічного огляду, обстеження, оцінки та паспортизації технічного стану, здійснення запобіжних заходів для безаварійного експлуатування систем газопостачання» у відповідність до Закону України «Про ринок природного газу», Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

1.2.2. Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг:

  • розробити Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, які відносяться до спільного майна співвласників;
  • розробити методологію розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку, які виконуються операторами газорозподільних систем;
  • розробити граничні рівні вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку.

Ціль 1.3. Норми Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» виконано. Квартири багатоквартирних будинків обладнано квартирними приладами обліку газу. Споживачі, які встановили прилади обліку газу за власні кошти отримали компенсацію.

1.3.1 Кабінету Міністрів України:

  • розробити і затвердити порядок компенсації понесених витрат побутовим споживачам, які за власні кошти забезпечили встановлення індивідуальних лічильників газу, у розмірі середньозваженої вартості такого встановлення лічильників суб’єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території.

1.3.2. Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг:

  • при затвердженні тарифів операторів газорозподільчих мереж передбачати необхідні обсяги фінансування компенсацій споживачам, а також здійснювати постійний контроль за виконанням ліцензіатами програм з виплати компенсації понесених витрат побутовим споживачам, які забезпечили встановлення індивідуальних лічильників газу за власні кошти.

Ціль 1.4. Забезпечено права співвласників багатоквартирного будинку при впровадженні ринку електричної енергії.

1.4.1. Верховній Раді України:

  • внести зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії», узгодивши його з Законом України «Про житлово-комунальні послуги» та Законом України «Про забезпечення прав мешканців гуртожитків»;
  • доповнити визначення побутового споживача в пункті 62 статті 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» наступним визначенням: особа, яка в інтересах та за рахунок співвласників багатоквартирного будинку або гуртожитку купує електричну енергію для потреб функціонування спільного майна багатоквартирного будинку або гуртожитку (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управитель багатоквартирного будинку, інша особа, уповноважена співвласниками багатоквартирного будинку на придбання електричної енергії для зазначених потреб).

1.4.2. Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг:

  • розробити та додати до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018№312, окремий розділ «Постачання та розподіл електричної енергії у багатоквартирному будинку (гуртожитку)», узгодивши його із Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», Законом «Про забезпечення прав мешканців гуртожитку» та Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

При розробці змін врахувати наступне:

  1. Придбання електричної енергії у багатоквартирному будинку або гуртожитку, для потреб функціонування спільного майна багатоквартирного будинку або гуртожитку, має відбуватись згідно окремих приладів обліку;
  2. розрахунок за загальнобудинковим лічильником у багатоквартирному будинку або гуртожитку заборонений, за винятком, коли в будівлі, крім загальнобудинкового, інші лічильники відсутні або немає технічної можливості їх встановлення;
  3. розрахунок за спожиту електричну енергію споживачами здійснюється тільки за фактичними показами індивідуальних приладів обліку, розрахунок електричної енергії розрахунковим методом заборонено, крім випадків порушення.

НАПРЯМ 2: ЕНЕРГОМОДЕРНІЗАЦІЯ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ: РОЗРОБКА ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ПІДТРИМКИ

Ціль 2.1. Наявні різноманітні фінансові інструменти для здійснення капітального ремонту, реконструкції, реставрації багатоквартирного будинку на умовах співфінансування. Відновлено програму «Теплі кредити», Фонд енергоефективності створив окремий продукт за спрощеною процедурою отримання грантових коштів для ОСББ, у державному та місцевих бюджетах на 2022 і подальші роки передбачено відповідне фінансування у достатньому обсязі.

2.1.1. Верховній Раді України:

  • у Законі України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» передбачити видатки на фінансування Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та алтернативних видів палива на 2022 рік в частині стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирного будинку до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, у т.ч. для ОСББ – 1 000 000 000 грн.;
  • внести зміни до Закону України «Про фонд енергоефективності», спростивши взаємодію ОСББ з Фондом енергоефективності та розширивши пакети програми за спрощеною процедурою впровадження малобюджетних заходів з енергоефективності.

2.1.2. Кабінету Міністрів України:

  • передбачити видатки на фінансування Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2022 рік в частині стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирного будинку до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, у т.ч. для ОСББ – 1 000 000 000 грн; не пізніше січня 2022 року затвердити паспорт цієї бюджетної програми;
  • прийняти зміни до Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2016 роки щодо продовження на 2022-2024 рік та доповнення Програми напрямком «заміни та капітального ремонту ліфтів у багатоквартирних будинках, у яких створено ОСББ»;
  • привести перелік витрат, на які поширюються пільги та житлові субсидії, у відповідність до чинного законодавства, зокрема, відмовитися від звуження переліку витрат на управління багатоквартирним будинком, на які надаються житлові субсидії і пільги (обмеженням має лишитися соціальний норматив у грошовому виразі).

2.1.3. Державній установі «Фонд енергоефективності»:

  • розробити окремий продукт Фонду енергоефективності за спрощеною процедурою отримання грантових коштів для ОСББ, які мають намір придбати обладнання, матеріали для впровадження заходів з енергоефективності у багатоквартирному будинку, сприяти створенню центрів енергоефективності для допомоги та супроводу проектів ОСББ, які подали заявки до Фонду енергоефективності України;
  • підготувати правки до Закону України «Про Фонд енергоефективності України» для забезпечення спрощення процедур Програми «Енергодім», обговорити процедуру спрощення із представниками ОСББ та донорськими організаціями в Україні;
  • розглянути співпрацю Фонду енергоефективності з банківськими установами для поєднання продуктів банку «Кредити для бізнесу 5-7-9%» у впровадженні заходів з енергоефективності у багатоквартирних будинках;
  • провести серію круглих столів (у тому числі онлайн) з залученням представників ОСББ, Асоціацій ОСББ, профільних громадських організацій, які сприяють збереженню пам’яток архітектури, для здійснення енергоефективних заходів та напрацювання комплексних змін до чинного законодавства з врахуванням особливостей проведення енергомодернізації в будинках-пам’ятках архітектури на умовах спільного фінансування держави, органів самоврядування населення та співвласників;
  • продовження додаткового топ-гранту для ОСББ, які подали заявки до Фонду енергоефективності після перших 500;
  • розробити окремий продукт Фонду енергоефективності за спрощеною процедурою отримання грантових коштів для ОСББ (пакет «Суперлегкий»), який би не вимагав обов’язкових проектних рішень та поглибленого аналізу в актах виконаних робіт.

2.1.4. Органам місцевого самоврядування:

  • запровадити співфінансування капітальних ремонтів у багатоквартирних будинках на підставі узгоджених з громадою програм місцевого розвитку на дольовій участі, з дотриманням прозорості та справедливості розподілу бюджетних коштів;
  • прийняти та забезпечити фінансування місцевих програм з підтримки ОСББ та впровадження енергоефективних заходів у житловому фонді виключно на умовах співфінансування. У програмах передбачити окрему підтримку проведення заходів у будинках-пам’ятках архітектури;
  • прийняти та забезпечити фінансування місцевих програм, що передбачатимуть підтримку заміни та капітального ремонту ліфтів, систем протипожежного захисту та систем димовидалення у багатоквартирних будинках на умовах співфінансування з співвласниками;
  • у місцевих програмах передбачити фінансування виготовлення документації у відповідності до Переліку технічної документації на багатоквартирний будинок, затвердженому наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства 176 від 17.07.2018 за рахунок коштів місцевого бюджету;
  • сприяти створенню місцевих револьверних фондів з метою підтримки енергоефективних заходів у житловому фонді.
    1.  

2.1.5. Національному банку України:

  • забезпечити спрощення вимог банків та затвердження єдиного Пакету документів для ОСББ при отриманні кредитів в банках на енергоефективні заходи.

НАПРЯМ 3: ЗАХИСТ ІНТЕРЕСІВ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ

Ціль 3.1. Будь-який співвласник багатоквартирного будинку, звернувшись до ЦНАП або через кабінет електронних сервісів, має можливсіть отримати інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та його архівної складової як по кожному об’єкту права власності окремо, так і по багатоквартирному будинку в цілому.

3.1.1. Міністерству юстиції України:

  • здійснювати моніторинг дотримання ЦНАПами роз’яснення Міністерства юстиції України від 01.11.2021 101782/4.4.1./32-21 щодо єдиного підходу до формування довідки про співвласників багатоквартирного будинку.

3.1.2. Міністерству цифрової трансформації:

  • забезпечити можливість формування та отримання довідки в електронному вигляді будь-яким співвласником через систему ДІЯ як по кожному об’єкту права власності окремо, так і по багатоквартирному будинку в цілому.

3.1.3. Верховній Раді України:

  • прийняти закон, яким зобов’язати усі БТІ передавати відомості про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

3.1.4. Органам місцевого самоврядування:

  • забезпечити реалізацію постанови КМУ від 28 квітня 2021 р. 509 «Про запровадження експериментального проекту щодо отримання державним реєстратором прав на нерухоме майно за допомогою Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, що перебувають у розпорядженні комунальних підприємств бюро технічної інвентаризації на паперових носіях, та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» шляхом подання уповноваженими особами комунальних підприємств БТІ відомостей про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, що перебувають у їх розпорядженні на паперових носіях, на запити Державних реєстраторів;
  • прийняти місцеві програми, якими передбачити фінансування заходів з перенесення інформації, яка знаходиться у розпорядженні комунальних підприємств БТІ, з паперових на електронні носії.

Ціль 3.2. ЗЕМЛЯ: права співвласників на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія зареєстровані державою.

3.2.1. Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України:

  • розробити та внести комплексні зміни до законодавчих актів України, забезпечивши реалізацію права співвласників на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія та механізм державної реєстрації зазначених прав.

Ціль 3.3. Код виду економічної діяльності (КВЕД) ОСББ відповідає економічній природі об’єднань та їхніх асоціацій.

3.3.1. Міністерству економіки спільно з Держстатом:

  • підготувати нормативно правовий акт, яким забезпечити внесення змін до Національного класифікатора України ДК 009:2010 Класифікатор видів економічної діяльності, виділивши в секції T «Діяльність домашніх господарств» окремий КВЕД для ОСББ та їхніх асоціацій – «Діяльність об’єднань співвласників та їх асоціацій».

Ціль 3.4. Держава та територіальні громади несуть обов’язки співвласників багатоквартирного будинку.

3.4.1. Кабінету Міністрів України та органам місцевого самоврядування:

  • забезпечити списання багатоквартирних будинків з балансу згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 р. 301;
  • забезпечити проведення реєстрації в установленому порядку права державної та комунальної власності на окремі квартири та нежитлові приміщення, що належать, відповідно, до державної або до комунальної форми власності у багатоквартирному будинку;
  • визначити коло осіб та надати їм повноваження для представлення інтересів власника квартир та/або нежитлових приміщень, які знаходяться в державній та комунальній власності, при створенні та діяльності ОСББ;
  • забезпечити фінансування сплати внесків в ОСББ бюджетними організаціями за кодом КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки» (а не 2270 «Оплата комунальних послуг та енергоносіїв»).

Ціль 3.5. В багатоквартирних будинках забезпечено протипожежний захист.

3.5.1. Кабінету Міністрів України:

  • внести зміни до ДБН В.2.2-15-2019 «Житлові будинки основні положення», ДБН В.2.2-24:2009. Будинки і споруди. Проектування висотних житлових і громадських будинків, якими заборонити зміни архітектурних конструкцій (фасаду) будинків, а саме «клаптикове утеплення», «газове павутиння» (індивідуальне встановлення мереж газопостачання на окремі квартири на фасаді будинку), зміна конструкцій балконів та лоджій. Заборонити проектування багатоквартирних будинків з даховими котельнями, нежитлові приміщеня яких не обладнані окремими вводами на газопостачання, електропостачання, водопостачання, водовідводу (каналізації), теплопостачання.

Для багатоквартирних будинків підвищеної поверховості:

  • забезпечити внесення змін та доповнень до таких державних будівельних норм: у ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація»: в таблиці 3 виключити рядок «підвищеної поверховості умовною висотою 26,5 м < Н ≤47 м» − У пункті 8.1. перший абзац доповнити реченням такого змісту: «В житлових будівлях висотою від 26,5 до 47 м включно допускається замість внутрішнього протипожежного водопроводу передбачати влаштування сухотрубів з виведенням на фасад будівлі патрубків з вентилями і з’єднувальними головками для підключення пожежних автомобілів»;
  • у ДБН В.2.2-15:2019 «Житлові будинки. основні положення»: пункт 8.27. доповнити абзацом такого змісту: «На балконах (лоджіях) при незадимлюваних сходових клітках типу Н1 слід передбачати сухотруби діаметром 80 мм зі спареними пожежними кранами на кожному поверсі, які обладнані на рівні 1-го поверху виведеними назовні патрубками для підключення насосів високого тиску пожежних автомобілів».

3.5.2 Органам місцевого самоврядування притягати до адміністративної відповідальності осіб, що:

  • змінюють архітектурні конструкції (фасаду) житлового багатоквартирного будинку, а саме «клаптикове утеплення» та «газове павутиння» (винесення газових труб, що забезпечують окремі квартири газопостачанням на фасад будинку);
  • самовільно встановлюють будь-які конструктивні елементи на сходових клітинах, технічних поверхах, підвальних приміщеннях, приміщенях ліфтових холів у багатоквартирних будинках, які не передбачені проектом житлового багатоквартирного будинку. Зміни у проекті житлового багатоквартирного будинку здійснюється тільки за рішенням співвласників такого будинку.

Ціль 3.6. Колишній балансоутримувач/забудовник/управитель несе адміністративну відповідальність за непередачу технічної документації співвласникам.

3.6.1. Верховній Раді України:

  • внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині встановлення відповідальності за порушення строку передачі попереднім балансоутримувачем та/або управителем будинку технічної документації на будинок та неправомірну відмову у її наданні, а саме доповнити Кодекс статтею 149-2 «Порушення строку передачі технічної та іншої передбаченої законодавством документації на багатоквартирний будинок, в якому створено ОСББ» такого змісту: «Порушення особою, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком та/або балансоутримання до створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), строків передачі технічної та іншої передбаченої законодавством документації на багатоквартирний будинок, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб чи організованою групою, з незабезпечення виконання покладених на уповноважену особу законом або установчими документами юридичної особи обов’язків щодо строків передачі технічної та іншої передбаченої законодавством документації на багатоквартирний будинок, караються штрафом від трьохсот п’ятдесяти до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

Ціль 3.7. Підзаконні нормативно-правові акти враховують правовий статус ОСББ.

3.7.1. Державній службі статистики України:

  • забезпечити внесення до наказу Держстату від 12.12.2014 № 389 і наказу Держстату від 20.07.2017 №181 змін щодо звільнення ОСББ від подання непритаманної звітності, а саме, звітів «№ 1 – житловий фонд» та «№ 1-заборгованість (ЖКГ)».

3.7.2. Міністерству юстиції України:

  • надати роз’яснення реєстраторам та нотаріусам про необхідність перевіряти та проводити виправлення змісту записів у реєстраційних справах ОСББ розділу «Засновники» на формулювання «Співвласники багатоквартирного будинку». Виправлення проводити під час чергового звернення ОСББ з інших питань.