Повторне голосування з виборів Президента України розпочалося у безконфліктній атмосфері з дотриманням вимог законодавства. Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували серйозних порушень на етапі проведення підготовчих засідань дільничних виборчих комісій, відкриття дільниць та в перші години голосування.

Переважна більшість виборчих дільниць відкрилися вчасно або із незначним запізненням і в штатному режимі розпочали свою роботу. Зокрема 82,6% ДВК відкрилися в проміжку між 8:00 та 8:30 годинами. Тоді як 17,3% дільниць навпаки розпочали роботу раніше формального встановленого законодавством часу, а саме до 8:00. З більш ніж півгодинним запізненням відкрилося 0,2% ДВК. Зокрема в Одесі спеціальна дільниця №511332, що знаходиться в комунальній установі «Одеський обласний протитуберкульозний диспансер», відкрилась лише о 8:45. На Чернігівщині на виборчій дільниці №740148 голосування розпочалося майже о 9:00 годині. На Донеччині ДВК №140379 не розпочала свою роботу через саботування з боку членів комісії і Національна поліція відкрила кримінальне провадження по даному факту. Загалом на цій ДВК мали б проголосувати 208 виборців.

За даними спостерігачів ОПОРИ, які присутні на репрезентативній для всієї України кількості виборчих дільниць, 99,8% виборчих комісій розпочали роботу в повноважному складі (присутні більше половини від складу), забезпечивши належний кворум для виконання своїх повноважень. Проблем з відвідуваністю і присутністю членів виборчих комісій на засіданні не зафіксовано. Середній чисельний склад дільничних виборчих комісій, які працюють в день голосування, складає майже 14 членів (у першому турі голосування комісії працювали в складі майже 15 осіб в кожній ДВК).

ДВК належним чином провели підготовчі засідання. Майже на усіх 100% дільниць спостерігачі мали безперешкодну можливість виконувати свої функції та слідкувати за перебігом дня голосування. Під час ранкового засідання та на початку голосування лише на 0,7% виборчих дільниць спостерігачі не змогли слідкувати за перебігом цієї процедури. На Одещині на виборчій дільниці № 510137 виборчого округу № 138 (Березівський район, с. Зеленопілля) члени ДВК неправомірно усунули офіційного спостерігача з приміщення дільниці в ході підготовчого засідання.

Нагадуємо, що в ході підготовчого засідання відбувається відкриття сейфу (металевої шафи) з виборчими бюлетенями, встановлюються виборчі скриньки, виборча документація передається членам комісії. У цілому всі зацікавлені суб’єкти виборчого процесу могли здійснювати спостереження та контроль за перебігом ключових процедур на цьому етапі.

Порівняно з попереднім етапом голосування, покращилася ситуація з веденням комісіями протоколів підготовчого засідання. Лише 2,5% ДВК члени комсії не дотрималися встановленої вимоги (в першому турі кількість таких комісій була вдвічі більшою – 5,4%).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.