11 та 18 грудня 2016 року відбудеться голосування на перших виборах у 184 об’єднаних громадах в різних регіонах України.

День голосування призначено на 11 грудня у 41 територіальній громаді, з яких 3 є міськими, 13 – селищними,  25 – сільськими громадами. Натомість 18 грудня виборців будуть обирати органи місцевого самоврядування у 21 місті, 46 селищах, 76 селах.

Перші місцеві вибори 11 та 18 грудня відбуваються на тлі суспільних дискусій щодо очікуваних результатів від об’єднання громад, що в низці випадків супроводжується протестами, конфліктами та судовими оскарженнями. 

Спостерігачі ОПОРИ відзначають проблеми із поінформованістю виборців про заплановані вибори та їхню низьку вмотивованість брати участь у голосуванні. Ця тенденція характерна для більшості громад, хоча в окремих з них фіксується висока зацікавленість громадян у виборчому процесі.  Територіальні виборчі комісії докладають зусиль для підвищення поінформованості виборців, ініціюючи зустрічі громадян із кандидатами.

Фактором, який може негативно вплинути на активість виборців, є низька агітаційна активність місцевих організацій політичних партій та кандидатів. Із наближенням дня голосування інтенсивність агітаційних кампаній дещо зросла, але залишалася достатньо млявою. У свою чергу, чинні посадові особи органів влади достатньо нерідко використовують офіційні заходи та місцеві програми розвитку для привернення уваги виборців.

За даними ОПОРИ, на виборах міських, сільських, селищних голів 11 та 18 грудня, зареєстровано 887 кандидатів, які змагаються за 184 посади.  Більшість з цих кандидатів є самовисуванцями (біля 70%), а серед місцевих організацій політичних партій найбільш активно висувало кандидатів на посади голів об’єднаних територіальних громад Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (79 кандидатів). Крім самовисуванців та кандидатів ВО «Батьківщина», помітну участь у боротьбі за посади міських, сільських, селищних голів у різних громадах беруть «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (30),  Радикальна партія Олега Ляшка (25), «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» (21), «Наш край» (14), «Опозиційний блок» (11).

Лідером за кількістю кандидатів на виборах 24 міських рад також є ВО «Батьківщина», яка висунула виборчі списки до кожної з них і зареєструвала 625 кандидатів. Практично усі міські ради були охоплені міськими організаціями «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та Радикальної партії Олега Ляшка (596 та 537 кандидатів у виборчих списках до 23 міських рад відповідно).  У порівнянні із місцевими організаціями парламентських партій Об’єднання «Самопоміч» балотується у найменшу кількість міських рад (267 кандидатів до 14 рад).

ОПОРА проаналізувала перелік кандидатів у депутати сільських та селищних рад, які змагаються за представницькі мандати у одномандатних виборчих округах. На цих виборах усього було зареєстровано біля 11 тис. кандидатів, з яких 51% самовисуванці. За кількістю кандидатів на виборах депутатів сільських та селищних рад ВО «Батьківщина»  має суттєвий відрив від місцевих організацій інших партій (2080 осіб). Друге місце за кількістю кандидатів у одномандатних округах має Аграрна партія України із 500 кандидатами, а третє посідає «Наш край» (416). Місцеві організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» висунули на виборах депутатів сільських та селищних рад 394 кандидатів, Радикальна партія Олега Ляшка (380), «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» – 293, «Опозиційний блок» (259), ВО «Свобода» (254), «Відродження» (181).

Враховуючи неоднозначний досвід застосування положення Закону України «Про місцеві вибори» щодо збалансованого представництва статей у виборчих списках кандидатів на виборах обласних, районних, районних в містах, міських рад, цікавим є практика застосування цієї вимоги на перших виборах міських рад 11 та 18 грудня. За даними ОПОРИ, на виборах до міських рад усі місцеві організації партій висунули 257 виборчих списків кандидатів, у 96 з них не було забезпечено рівень представництва однієї статі  не менше 30% від загальної кількості кандидатів. При цьому першими кандидатами у  56 з 257 виборчих списків стали жінки, які є лідерами списку і не закріплюються за територіальними виборчими округами.

Серед кандидатів на посади міських, сільських, селищних голів жінки становлять 23%, натомість на виборах  депутатів сільських та селищних голів кандидати жіночої статі становлять 44% від їх загальної кількості.

09 грудня 2016 року о 24 годині завершується строк передвиборної агітації для перших місцевих виборів, призначених на 11 грудня 2016 року. 

ЗАЦІКАВЛЕНІСТЬ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ У ПЕРШИХ МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ ТА ГЕНДЕРНИЙ АСПЕКТ

Вибори міських, сільських, селищних голів

За даними спостерігачів ОПОРИ, які зібрали інформацію щодо реєстрації кандидатів  у 184 об’єднаних територіальних громадах, на виборах міських, сільських, селищних голів  більше 70% з них є самовисуванцями. 

Серед місцевих організацій політичних партій найбільше кандидатів на посади міських, сільських, селищних голів висунула партія ВО «Батьківщина» – 79. 

Від 21 до 30 кандидатур на цих виборах мають місцеві організації партій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», ВО «Свобода», Радикальна партія Олега Ляшка, «Блок Петра Порошенка «Солідарність» відповідно. Натомість місцеві організації партій «Наш край» та «Опозиційний блок» висунули значно менше кандидатів на посади міських, сільських, селищних голів.  Інші партії ще менш активно претендували на посади голів об’єднаних територіальних громад.

За підрахунками спостерігачів ОПОРИ, на виборах міських, сільських та селищних голів жінки становлять 23% кандидатів.  Серед місцевих політичних партій, які є лідерами за кількістю кандидатів на перших місцевих виборах 11 та 18 грудня, найбільшу кількість жінок висунули ВО «Свобода» – 38%, «Наш край» – 36%,  ВО «Батьківщина» – 32%.  Натомість 22% кандидатів-самовисуванців є жінками. 

Кандидати в міські, селищні, сільські голови на перших виборах 11 та 18 грудня у розрізі способу висування та гендерної приналежності

Кандидати

Жінки

Чоловіки

Усього

% жінок

Усі партії та самовисуванці
204
683
887
23%
Самовисуванці
138
498
636
22%
Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"
25
54
79
32%
ПАРТІЯ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ"
8
22
30
27%
Радикальна партія Олега Ляшка
6
19
25
24%
Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"
8
13
21
38%
ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП"
3
18
21
14%

Політична партія "Наш край"

5

9

14

36%

Політична Партія "Опозиційний блок"

2

9

11

18%

Вибори депутатів міських рад

На перших виборах 11 та 18 грудня виборців в різних регіонах України обиратимуть 24 міські ради, вибори до яких відбуваються за пропорційною виборчою системою із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами.  На підставі інформації, отриманої від ТВК, на перших виборах до 24 міських рад усього зареєстровано 257 виборчих списків місцевих організацій політичних партій.

До усіх міських рад висунули кандидатів місцеві організації політичної партії ВО «Батьківщина». Загальна кількість її кандидатів на виборах депутатів міських рад становить 625 осіб. 

Місцеві організації Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та Радикальної партії Олега Ляшка не висунули кандидатів лише  до однієї міської ради, які мають бути обрані 11 та 18 грудня 2016 р.

У той же час місцеві організації політичних партій Аграрної партії України, «Наш край», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»,  «Опозиційний блок», «Народний фронт», ВО «Свобода» та Об’єднання «Самопоміч» мають виборчі списки кандидатів не на усіх виборах депутатів міських рад, хоча ці політичні сили входять до переліку партій із найбільшою кількістю кандидатів. 

Із вищеперерахованих політичних партій найменшу кількість кандидатів в депутати міських рад мають осередки Об’єднання «Самопоміч», які претендують на мандати у 14 з 24 міських рад.

 

Закон України «Про місцеві вибори» передбачає, що представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30% загальної кількості кандидатів у виборчому списку (частина 3 статті 4 Закону). 

Досвід чергових місцевих виборів 2015 р. засвідчив відсутність практичних механізмів забезпечення положення законодавства щодо представництва статей у виборчих списках та дієвих санкцій за їх порушення. Практика минулорічних чергових місцевих виборів включала протилежні за змістом рішення судів щодо обов’зковості виконання положення законодавства стосовно представництва осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати міських рад.

Натомість у Роз’ясненні ЦВК (Постанова №362 від 23.09.2015) зазначається, що відмова в реєстрації кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад з підстав недотримання положення Закону щодо представництва осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад не допускається.  Правові протиріччя щодо застосування вимоги щодо «гендерної» квоти під час реєстрації виборчих списків на виборах депутатів міських рад на практиці призвели до неоднакового застосування законодавства різними ТВК на чергових місцевих виборах 2015 р.

На перших місцевих виборах 11 та 18 грудня 2016 року проблема застосування частини третьої статті 4 Закону України «Про місцеві вибори» щодо мінімально допустимого рівня представництва однієї статі у виборчому списку не була гострою, враховуючи відсутність конфліктів та виборчих спорів. У той же час місцеві організації політичних партій нерідко ігнорують «гендерну» квоту під час висування кандидатів на виборах міських рад, користуючись відсутністю дієвих санкцій за це порушення.

За підрахунками ОПОРИ, у 161 з 257 виборчих списків кандидатів, висунутих місцевими організаціями політичних партій на перших виборах 11 та 18 грудня 2016 р.,  рівень представництва однієї статі становив 30% і більше.  Менше 30% представництва однієї статі зафіксовано у 96 виборчих списках. 

Серед 10 партій, які висунули найбільшу кількість кандидатів на перших виборах депутатів міських рад, найвищий показник дотримання вимоги щодо мінімально допустимого представництва однієї статі у виборчому списку кандидатів продемонстрували Об’єднання «Сапомоміч» (93% усіх списків), «Наш край» (88%),  Аграрна партія України (83%). Менш сумлінно підійшли до виконання відповідного положення законодавства місцеві організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» – 43% усіх виборчих списків сформовані із дотриманням «гендерної» квоти або 10 з 23 виборчих списків.

Натомість жінки складають 36% від загальної кількості кандидатів, включених до усіх без виключення виборчих списків на перших місцевих виборах 11 та 18 грудня. 

Законодавство передбачає, що виборчому списку місцевої організації партії визначається перший кандидат, інші кандидати розташовуються у виборчому списку в алфавітному порядку (за прізвищем) із зазначенням територіального виборчого округу, за яким закріплюється кандидат. Перший кандидат не закріплюється за територіальним виборчим округом і фактично є лідером усього виборчого списку, отримує обов’язковий мандат у разі подолання місцевою організацією політичної партії прохідного бар’єра. 

За даними ОПОРИ,  у 56 з 257 виборчих списків кандидатів першими кандидатами є жінки.

Вибори депутатів сільських та селищних рад

Вибори депутатів сільських та селищних рад проводяться за мажоритарною виборчою системою у одномандатних виборчих округах. На відповідних виборах, за даними ОПОРИ, було зареєстровано майже 11 тис. кандидатів, з яких біля 51% є самовисуванцями. При цьому 44% усіх кандидатів у депутати сільських та селищних рад є жінками, 56% – чоловіками.

У одномандатних виборчих округах найбільшу кількість кандидатів висунули місцеві організації ВО «Батьківщина» – 2080 осіб. До п’ятірки лідерів за кількістю кандидатів із значним відставанням входять місцеві організації партій Аграрна партія України (500), «Наш край» (416),  «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (394), Радикальна партія Олега Ляшка (380).

До переліку місцевих організацій партій, які висунули на виборах депутатів сільських та селищних рад більше 100 кандидатів, входять «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»,  «Опозиційний блок», ВО «Свобода» та партія «Відродження».

Найбільше жінок є серед кандидатів-висуванців місцевих організацій партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (57%), «Наш край» (55%), ВО «Батьківщина» (49%). Натомість жінки складають лише 38% від кандидатів в одномандатних виборчих округах на виборах депутатів сільських та селищних рад, висунутих місцевими організаціями партій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Центральній виборчій комісії:

  • У межах законодавства забезпечити більш дієвий контроль за діяльністю територіальних виборчих комісій та здійснювати міри реагування у разі дестабілізації їх роботи.

МВС:

  • Вживати належних профілактичних заходів й оперативно запобігати виборчим зловживанням і явним порушенням виборчого законодавства під час підрахунку голосів та на етапі встановлення результатів виборів.
  • Проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу з усіма учасниками виборчого процесу щодо наслідків та відповідальності за порушення виборчого законодавства.