У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур на рівні Волинської області та обласного центру. У фокусі дослідження опинилися осередки партій, які мають власні фракції у Волинській обласній та Луцькій міській радах, а також які отримали не менше 2% голосів виборців за результатами позачергових парламентських виборів 2019 року. 

Зокрема, ОПОРА проаналізувала діяльність обласних та міських осередків політичних партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Радикальна партія Олега Ляшка, Аграрна партія України, «Голос», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», «Українська стратегія Гройсмана», «Сила і Честь», «Наш край», «Об’єднання «Самопоміч», «Громадський рух «Народний контроль», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».

 

Акцент у дослідженні було зроблено, перш за все, на роботі громадських приймалень політичних партій в умовах карантину, на відповідності даних Єдиного державного реєстру щодо керівників партійних організацій та адрес партій фактичному стану справ, а також на активності політичних партій та їх регіональних лідерів у соціальних мережах. Дослідження проводилось у період з 8 березня по 13 травня 2020 року.

Резюме

За даними Єдиного державного реєстру у Волинській області зареєстровано 10 обласних осередків політичних партій із 16, які були включені до дослідження, а також лише 3 луцькі міські організації партій. Втім, як показали результати дослідження, наявність офіційно зареєстрованого осередку партії не обов’язково означає, що такі партійні організації реально функціонують. 

У результаті моніторингу офіційних сайтів політичних партій щодо наявності відомостей про керівників обласних і міських осередків та контактів громадських приймалень/офісів партій частково вдалось підтвердити інформацію з ЄДР. Натомість перевірка оприлюднених в офіційних джерелах контактів партійних приймалень в умовах карантину в більшості випадків виявилась не результативною.  

З-поміж 16 обласних осередків політичних партій на Волині та 16 міських організацій партій у Луцьку вдалось підтвердити роботу партійних приймалень лише 8. Зокрема, особистий прийом громадян зазвичай здійснюють у приймальнях Волинської обласної та Луцької міської організацій Всеукраїнського об’єднання «Свобода», «Європейської Солідарності», «Громадського руху «Народний контроль», а також Волинської обласної організації партії «Українська стратегія Гройсмана» і Луцької міської організації ВО «Батьківщина». Втім у період карантину особистий прийом в офісах / приймальнях партій було призупинено.

Із 16 політичних партій, які були включені в дослідження, 11 використовують соціальні мережі для поширення інформації серед своїх підписників. Серед таких партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Свобода», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Громадський рух «Народний контроль», «Об’єднання «Самопоміч» та «Партія Шарія». Зокрема, було виявлено 21 сторінку та групу місцевих осередків політичних партій у мережі Facebook, 5 сторінок – у мережі Instagram, 4 YouTube-канали та лише один Telegram-канал. 

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

За даними Єдиного державного реєстру у Волинській області зареєстровано 10 обласних осередків політичних партій із 16, які були включені до дослідження. Серед них: 

  1. Волинська обласна партійна організація Аграрної партії України.
  2. Волинська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».
  3. Волинська територіальна організація політичної партії «Європейська Солідарність».
  4. Волинська обласна організація політичної партії «Наш край».
  5. Волинська регіональна організація політичної партії «Опозиційна платформа – За життя».
  6. Волинська обласна організація політичної партії «Об’єднання «Самопоміч».
  7. Волинська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода».
  8. Волинська обласна організація політичної партії «Сила і Честь».
  9. Волинська обласна організація політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».
  10. Регіональна організація політичної партії «Опозиційний блок» у Волинській області.

Разом з тим вдалось з’ясувати, що такі політичні партії, як «Слуга народу», «Голос», «Громадський рух «Народний контроль», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія» та Радикальна партія Олега Ляшка не мають офіційно зареєстрованих обласних осередків на Волині.

Якщо порівняти дані ЄДР щодо зареєстрованих осередків політичних партій на рівні області із осередками партій на рівні обласного центру, то луцьких міських організацій з-поміж досліджуваних партій виявилось лише три:

  1. Луцька міська організація Аграрної партії України;
  2. Луцька міська партійна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»;
  3. Луцька міська організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

У решти 13 політичних партій, включених до дослідження, юридично зареєстрованих осередків на рівні обласного центру у Волинській області не існує.

Другим етапом комплексного дослідження був моніторинг офіційних сайтів тих же самих 16 політичних партій. За результатами такого моніторингу вдалось з’ясувати, що лише на офіційних сайтах 7 політичних сил зазначені відомості про керівників обласних осередків партій. Йдеться про партії: «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», Радикальну партію Олега Ляшка, «Об’єднання «Самопоміч», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та «Сила і Честь». 

Лише в одному випадку, а саме на сайті «Об’єднання «Самопоміч», відомості про керівника обласного осередку не співпадають із відомостями, зазначеними в Єдиному державному реєстрі. Так, за інформацією офіційного сайту партії, керівницею Волинського обласного осередку є Тетяна Острікова, натомість за даними ЄДР – Руслан Хомич. 

На офіційних сайтах трьох політичних партій – «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» – було виявлено адреси громадських приймалень партій. У перших двох політичних сил зазначені в ЄДР адреси реєстрації партійних осередків збігаються із адресами громадських приймалень. У випадку ВО «Свобода» ці адреси різні. Втім обидві зазначені адреси відповідають дійсності, що вдалось підтвердити зі слів керівника Луцької міської організації партії. 

На сайтах 7 політичних партій було виявлено контактні телефони та електронні адреси представництв партій на Волині. Контактні телефони вдалось ідентифікувати лише із сайтів обласних та міських організацій партій «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», Радикальної партії Олега Ляшка та «Сила і Честь». Контактні телефони, зазначені на офіційних сайтах партій «Об’єднання «Самопоміч» та «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», не відповідали. Наголосимо, що причиною відсутності зв’язку з партіями може бути введений на території Волинської області карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу, оскільки спроби перевірити актуальність контактів представники ОПОРИ здійснювали виключно під час карантину. 

На офіційних сайтах політичних партій «Слуга народу», «Голос», «Українська стратегія Гройсмана», «Опозиційна платформа – За життя», Аграрної партії України відсутні будь-які відомості про наявність чи відсутність регіональних осередків, а також відсутні контакти будь-яких регіональних осередків. Натомість сайти «Партії Шарія», «Опозиційний блок» та «Наш край» містять відомості та контакти регіональних осередків, втім, серед цих відомостей немає інформації про наявність представництв партій саме у Волинській області. Разом з тим офіційний сайт партії «Громадський рух «Народний контроль» відсутній як такий. 

Третім етапом дослідження було налагодження безпосередніх контактів за допомогою телефонного та інших електронних засобів зв’язку з керівниками обласних (на Волині) та міських (у Луцьку) організацій 16 політичних партій. На цьому етапі вдалось налагодити зв’язок із керівниками політичних партій: «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Сила і Честь», «Опозиційна платформа – За життя», Радикальна партія Олега Ляшка, «Українська стратегія Гройсмана», «Громадський рух «Народний контроль». 

Втім, ідентифікувати інформацію, отриману в результаті реалізації двох попередніх етапів дослідження, не вдалось в результаті спілкування з керівниками «Опозиційна платформа – За життя» та Радикальної партії Олега Ляшка. З представниками інших політичних сил на Волині не вдалось зв’язатись за допомогою телефонного зв’язку, а також не вдалось отримати відповіді на електронні запити, надіслані на електронні адреси, зазначені в ЄДР чи на офіційних сайтах партій.

Робота партійних офісів/приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

З-поміж 16 обласних осередків політичних партій на Волині та 16 міських організацій партій у Луцьку вдалось підтвердити роботу партійних приймалень лише 8. Зазвичай особистий прийом громадян здійснювали представники партій у приймальнях Волинської обласної та Луцької міської організацій Всеукраїнського об’єднання «Свобода», «Європейської Солідарності», «Громадського руху «Народний контроль», а також Луцької міської організації партії ВО «Батьківщина» і Волинської обласної організації партії «Українська стратегія Гройсмана».

Втім, протягом останніх кількох місяців, зважаючи на запроваджені карантинні заходи в області, усі офіси та приймальні партійних осередків зачинені. Представникам політичних партій довелось шукати альтернативні варіанти для комунікації з виборцями, за допомогою яких вони могли б здійснювати прийом дистанційно. Такими комунікаційними інструментами стали соціальні мережі, зокрема Facebook, прийом звернень громадян за допомогою електронної пошти та телефонного зв’язку. Але не усі політичні партії ними користуються.

За словами представників політичних партій, з якими вдалось поспілкуватись протягом квітня-травня, кількість звернень виборців різко скоротилась в умовах карантину. Якщо раніше кількість звернень становила до 30 на місяць, то нині їх кількість не перевищує 10.

Разом з тим жоден з керівників місцевих осередків політичних партій, з якими вдалось поспілкуватись в рамках дослідження, не підтвердив надання міською чи обласною радами безкоштовно чи на пільгових умовах приміщень для роботи партійних приймалень. 

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

У якому форматі ведеться прийом

Обласна організація ВО «Батьківщина»

Не вдалось отримати інформації

Не вдалось отримати інформацію

Міська організація ВО «Батьківщина»

Так

Особистий прийом

Обласна організація ВО «Свобода»

Так

Особистий і дистанційний прийом

Міська організація ВО «Свобода»

Так

Особистий і дистанційний прийом

Обласна організація Радикальної партії Олега Ляшка

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Міська організація Радикальної партії Олега Ляшка

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Обласна організація партії «Європейська Солідарність»

Так

Особистий і дистанційний прийом

Міська організація партії «Європейська Солідарність»

Так

Особистий і дистанційний прийом

Обласна організація партії «Українська стратегія Гройсмана»

Так

Особистий і дистанційний прийом

Обласна організація партії «Сила і Честь»

Ні

 

Обласна організація партії «Опозиційна платформа – За життя»

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Міська організація партії «Опозиційна платформа – За життя»

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Обласна організація партії «Опозиційний блок»

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Міська організація партії «Опозиційний блок»

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Обласна організація Аграрної партії України

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Міська організація Аграрної партії України

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформації

Обласна організація партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Міська організація партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Обласна організація партії «Наш край»

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Міська організація партії «Наш край»

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Обласна організація партії «Громадський рух «Народний контроль»

Так

Особистий і дистанційний прийом

Міська організація партії «Громадський рух «Народний контроль»

Так

Особистий і дистанційний прийом

Обласна організація партії «Об’єднання «Самопоміч»

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Міська організація партії «Об’єднання «Самопоміч»

Не вдалось отримати інформацію

Не вдалось отримати інформацію

Інформаційна активність (соціальні мережі)

Громадянська мережа ОПОРА дослідила активність політичних партій у соціальних мережах. Найпопулярнішою соціальною мережею серед Волинських обласних та Луцьких міських осередків політичних партій виявилась мережа Facebook. Меншу активність проявляють партії в соцмережах Instagram та YouTube. Разом з тим партійні осередки на Волині майже не використовують Telegram.

Так, за результатами моніторингу було виявлено 21 сторінку та групу місцевих осередків політичних партій у мережі Facebook, 5 сторінок – у мережі Instagram, 4 канали – в YouTube та лише один Telegram-канал. 

Із 16 політичних партій, які були включені в дослідження, 11 використовують соціальні мережі для поширення інформації серед своїх волинських підписників. Серед таких партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Свобода», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Громадський рух «Народний контроль», «Об’єднання «Самопоміч» та «Партія Шарія».

Представництво партій та їх лідерів у соціальних мережах

Назва партії 

Рівень осередку

Facebook

Instagram

YouTube

Telegram

ВО «Батьківщина»

обласний

+

міський

+

«Опозиційна платформа – За життя»

обласний

+

міський

ВО «Свобода»

обласний

+

міський

+

«Європейська Солідарність»

обласний

+

+

+

міський

Радикальна партія Олега Ляшка

обласний

+

_

_

міський

_

+

_

«Українська стратегія Гройсмана»

обласний

міський

«Сила і Честь»

обласний

міський

«Опозиційний блок»

обласний

міський

Аграрна партія України

обласний

міський

«Слуга народу»

обласний

+

+

міський

+

«Голос»

обласний

+

+

міський

+

+

«Партія Шарія»

обласний

міський

+

«Об’єднання «Самопоміч»

обласний

+

міський

«Наш край»

обласний

міський

«Громадський рух «Народний контроль»

обласний

+

міський

+

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

обласний

+

+

міський

Зокрема, у соціальній мережі Facebook було виявлено регіональні акаунт та сторінку партії  «Слуга народу»: «Слуга народу – Зе Волинь» та «Слуга народу – Волинь». Станом на 8 квітня 2020 року акаунт мав майже 5 тис. підписників, а сторінка – 5 тис. 200 уподобань. Протягом місяця (із 8 березня по 8 квітня) на сторінці «Слуга народу – Волинь» було розміщено 43 пости. У мережі Instagram було виявлено сторінку, пов’язану із партією «Слуга народу», «ze_lutsk_2019». Сторінка має понад 2 тис. підписників, а протягом місяця тут було розміщено 35 дописів. Разом з тим було виявлено і канал партії в YouTube «Слуга Народу – Волинь», який має близько 20 підписників і жодного нового відео протягом останнього місяця.

Незначну активність у мережі Facebook проявляє партія «Опозиційна платформа – За життя». Зокрема, було виявлено дві публічні сторінки – «Опозиційна платформа – За життя. Волинь» та «Волинська Регіональна організація ПП Опозиційна платформа «За життя». Сукупно сторінки мають близько 700 уподобань підписників та близько 10 постів протягом місяця. 

У мережі Facebook також було ідентифіковано 3 сторінки та 1 акаунт, які можуть бути пов’язані з регіональними організаціями ВО «Батьківщина», зокрема «ВО «Батьківщина» Волинь», «Батьківщина Волинська Область», «Батьківщина Волинь» та «Луцька міська партійна організація ВО «Батьківщина». Сторінки та акаунт сукупно мають понад 11 тис. уподобань. Втім активною нині є лише перша сторінка, на якій протягом місяця було розміщено понад 30 дописів.

Активно використовує соціальні мережі для поширення інформації серед підписників регіональна організація партії «Європейська Солідарність». Сторінка у Facebook «Волинь.Солідарність» має понад 2 тис. 300 уподобань та близько 70 розміщених постів протягом місяця. Сторінка обласного осередку партії в Instagram «solidarnist.volin2019» налічує 100 підписників, а YouTube-канал «Європейська Солідарність Волинь» має лише 4 підписники. 

Близько 1,5 тис. уподобань назбирали 4 регіональні сторінки партії «Голос» у Facebook. Йдеться про сторінки: «Голос.Волинь», «Голос. Волинська область», «Голос Волині» та «Голос змін Луцьк». Нині усі чотири з них є фактично не активними, а пік активності їх припадав на липень 2019 року. Було також виявлено дві сторінки Волинського обласного та Луцького міського представництв партії в мережі Instagram: «golos.zmin.volyn» та «golos.zmin.lutsk». Обидві сторінки сукупно мають понад 500 підписників та жодного нового посту. 

Радикальна партія Олега Ляшка на Волині є активною у Facebook, де було виявлено публічну групу «Радикальна Партія Олега Ляшка Волинська територіальна організація» та сторінку «Радикальна Партія Волинь». Група налічує близько 4 тис. учасників, в той час як сторінка зібрала лише близько 300 вподобань. Протягом місяця і в групі, і на сторінці було виявлено лише декілька нових постів. Також партія на Волині має неактивний профіль у мережі Instagram «rpl.lutsk».

Активними у соціальній мережі Facebook є Волинська обласна та Луцька міська організації ВО «Свобода». Організації мають групу та дві сторінки у Facebook: «ВО «Свобода» Волинь», «Волинська Свобода», «Луцька міська організація ВО «Свобода». Сукупна кількість уподобань – понад 2 тис. У групі та на сторінках протягом місяця було розміщено понад 100 дописів. 

По одній сторінці у мережі Facebook та по одному каналу у YouTube мають місцеві організації партій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та «Громадський рух «Народний контроль». Сторінка «УКРОП Волинь» має понад 2 тис. уподобань та жодного нового допису з січня 2020 року. Сторінка «Народний контроль Волинь» має майже 3 тис. уподобань та 2 розміщені пости протягом місяця. Разом з тим YouTube-канал «УКРОП Волинь» налічував станом на 8 квітня 2020 року 460 підписників, а канал «Народний Контроль Луцьк-Медіа» – 422 підписники. 

Сторінка у Facebook є і в регіонального представництва партії «Об’єднання «Самопоміч». Так, на сторінці «Об’єднання «Самопоміч» – Волинь» протягом місяця було розміщено 13 дописів, а сама сторінка зібрала близько 1,5 тис. уподобань. 

Телеграм-канал станом на 8 квітня 2020 року було виявлено лише у регіонального представництва «Партії Шарія». На каналі «Партія Шарія. Луцьк» останній допис був розміщений у лютому 2020 року.  

Найпопулярніші та найактивніші сторінки волинських політичних партій у соціальних мережах

Назва партії

Рівень осередку

Соцмережа

К-ть дописів

К-ть поширень

К-ть вподобань

1

ВО «Батьківщина»

обласний

Facebook

8

24

9 567

2

«Слуга народу»

обласний

Facebook

43

0

5 200

3

«Слуга народу»

обласний

Facebook

9

0

4 993

4

Радикальна партія Олега Ляшка

обласний

Facebook

1

3

3 981

5

«Громадський рух «Народний контроль»

обласний

Facebook

0

2

2 934

6

«Європейська Солідарність»

обласний

Facebook

27

40

2 365

7

«УКРОП»

обласний

Facebook

0

0

2 215

8

«Слуга народу»

обласний

Instagram

35

0

2 027

9

«Об’єднання «Самопоміч»

обласний

Facebook

0

13

1 457

10

ВО «Свобода»

обласний

Facebook

24

9

1 134

Разом з тим ОПОРА дослідила активність публічних сторінок у соціальній мережі Facebook народних депутатів, які представляють Волинську область у парламенті, а також керівників Волинських обласних та Луцьких міських осередків політичних партій. 

Найпопулярнішим політичним лідером на Волині за кількістю уподобань сторінки у мережі Facebook виявився народний депутат Ігор Гузь. Кількість осіб, які уподобали його публічну сторінку, становить понад 12,5 тис. Разом з тим за кількістю поширених власних постів на особистій сторінці у соцмережі Facebook лідером є народна депутатка Ірина Констанкевич. Протягом місяця на її сторінці було зафіксовано 74 власні дописи. За кількістю репостів на власній сторінці у цій же соціальній мережі лідером є керівник Луцької міської організації політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Нестерук

До десятки найактивніших політичних лідерів Волинської області за кількістю підписників та поширених дописів на власних публічних сторінках у соціальних мережах також потрапили: народні депутати України Ігор Палиця, Степан Івахів, Вячеслав Рубльов та Валерій Стернійчук, голова Волинської обласної організації політичної партії «Європейська Солідарність» Іван Мирка, голова Волинської обласної організації ВО «Свобода» Анатолій Вітів, голова Волинської обласної організації політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» Сергій Адамчук.

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політиків Волині у соціальних мережах*

Політичний лідер

Назва партії і рівень осередку

Соцмережа

К-ть дописів

К-ть поширень

К-ть вподобань

1

Ігор Гузь

народний депутат

Facebook

40

10

12 653

2

Петро Нестерук

«Європейська Солідарність», міський

Facebook

1

29

4 884

3

Ірина Констанкевич

народний депутат

Facebook

74

13

4 313

4

Степан Івахів

народний депутат

Facebook

1

2

3 471

5

Вячеслав Рубльов

народний депутат

Facebook

22

0

3 015

6

Іван Мирка

«Європейська Солідарність», обласний

Facebook

62

6

2 945

7

Анатолій Вітів

ВО «Свобода», обласний

Facebook

7

5

1 424

8

Ігор Палиця

народний депутат

Facebook

1

1

1 217

9

Сергій Адамчук

«Українська стратегія Гройсмана», обласний

Facebook

9

6

805

10

Валерій Стернійчук

народний депутат

Facebook

22

11

796

*Кількість дописів і поширень, зазначена у таблиці, обраховувалась на основі опублікованої інформації на сторінках регіональних політиків у Facebook з 8 березня по 8 квітня 2020 року включно.

 

 
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.