У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур в Івано-Франківську. У фокусі дослідження опинилася партійні осередки партій, які мають власні фракції в Івано-Франківській обласній та міській радах або набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, проаналізовано, як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій фактичному стану справ. Ця інформація може сприяти ширшому інформуванню виборців про стан політичних партій та форми комунікації з виборцями.

Резюме

Реєстраційні дані щодо більшості керівників досліджуваних партій співпадають з фактичним станом (ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Голос», «Європейська Солідарність», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Об’єднання «Самопоміч»). 4 політичні партії з переліку тих, які мають власні фракції в Івано-Франківській обласній та міській радах або набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах, не мають зареєстрованих на Івано-Франківщині осередків у статусі юридичних осіб («Слуга народу», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Українська стратегія Гройсмана» та «Партія Шарія»). А з представниками 3 партій («Опозиційна платформа – За життя», «Сила і Честь» та «Опозиційний блок»), за наявними у відкритому доступі контактами, не вдалося зв’язатися для уточнення інформації, так само як і у відкритих джерелах не вдалося знайти інформації, яка б підтверджувала достовірність реєстраційних відомостей про керівників.

Нещодавно, у березні, змінився керівник обласного партійного осередку партії «Голос». Народного депутата Ярослава Юрчишина на посаді голови обласної організації замінив Володимир Тищенко. Представлена фракцією у обласній раді партія «Воля» перебуває в стані припинення діяльності

Щодо умов роботи приймалень під час карантину, то дві партії надали інформацію, зазначивши, що приймальні комунікують з виборцями у дистанційному режимі. П’ять партій не відреагували на прохання надати інформацію про роботу приймалень. З рештою досліджуваних партій не вдалося зв’язатися за наявними у відкритому доступі контактами, так само як і не вдалося знайти інформацію про наявність у них громадських приймалень. 

Facebook – найпопулярніша соціальна мережа, яку використовують політичні партії для комунікації з виборцями. Взагалі не використовується партіями YouTube, пори наявнісь там акаунтів. Instagram активно використовує лише партія ВО «Свобода». Найактивнішими користувачами Facebook є «Європейська Солідарність», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Голос», «Слуга народу», а в березні активізувалась також «Партія Шарія». Українська Галицька Партія, яка не брала участі у останніх виборах та не має представництва у Івано-Франківській міській раді, проте включена до переліку досліджуваних через здійснення регулярної діяльності та системну публічну активність, друга за активністю у Facebook протягом квітня, після «Європейської Солідарності».

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

З обраних для дослідження 14 політичних партій (які на останніх парламентських виборах отримали більше 2% голосів, партії представлені фракціями у Івано-Франківській обласній та міській радах) дані щодо більшості керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Такі дані співпадають щодо Івано-Франківської міської і обласної організацій політичних партій ВО «Свобода», ВО «Батьківщина». Щодо міських осередків партій «Голос», «Європейська Солідарність», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Об’єднання «Самопоміч» та Українська Галицька Партія (партія не брала участі у останніх виборах та не має представництва у Івано-Франківській міській раді, проте включена до переліку досліджуваних через здійснення регулярної діяльності та системну публічну активність) в реєстрі дані відсутні. Дані про керівників обласних організацій цих партій співпадають за даними реєстру. Згідно з даними реєстру обласна організація партії «Воля» з грудня 2019 року перебуває в процесі припинення реєстрації. Даних про наявність зареєстрованих обласних партійних осередків зі статусом юридичної особи немає щодо партій «Слуга народу», Радикальна партія Олега Ляшка, «Українська стратегія Гройсмана» та Партії Шарія. Перевірити дані реєстру щодо керівників обласних осередків політичних партій «Опозиційна платформа – За життя», «Сила і Честь» та «Опозиційний блок» – не вдалося. За доступними у публічному просторі контактними даними не вдалося зв’язатися з керівниками партій, так само як не вдалося у відкритому доступі знайти інформації, яка підтверджує відповідність даних реєстру фактичному стану.

Дані в реєстрі про місцезнаходження партійних партій збігаються з фактичним місцем розташування партійних офісів лише щодо трьох партійних осередків. Дані щодо чотирьох партійних осередків не відповідають реєстраційним даним – пов’язано з тим, що вони орендують приміщення під партійні офіси за іншими адресами. Фактичні адреси чи наявність офісів інших досліджуваних зареєстрованих партійних обласних осередків встановити не вдалося.

Робота партійних офісів / приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

У період карантину повідомили, що продовжують роботу з громадянами обласний і міський осередки Української Галицької Партії (партія не брала участі у останніх виборах та не має представництва у Івано-Франківській міській раді, проте включена до переліку досліджуваних через здійснення регулярної діяльності та системну публічну активність) та «Європейської Солідарності». Під час карантину офіси Української Галицької Партії перейшли на дистанційну роботу та запустили гарячу лінію за телефоном (066) 140-54-07, за яким юристи та експерти партії надають консультативну допомогу громадянам. У міському осередку «Європейської Солідарності» повідомили, що на час карантину прийом громадян призупинено, консультації громадянам надаються в телефонному режимі або депутатами, або помічниками депутатів. В обласному осередку «Європейської Солідарності» затвердили індивідуальний графік працівників громадських приймалень та визначили умови дистанційної роботи, проте не надали конкретнішої інформації щодо графіку та форм дистанційної роботи з виборцями.

Інформації про те, в якій формі працюють приймальні, не надали ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Воля», «Голос», «Об’єднання «Самопоміч». Представники цих  партій не відреагували на прохання надати інформацію про роботу приймалень в умовах крантину. За наявними у публічному просторі контактами та контактами, зазначеними у реєстраційних відомостях про партії, не вдалося зв’язатися із зареєстрованими на Івано-Франківщині партіями «Опозиційна платформа – За життя», «Опозиційний блок» та «Сила і Честь». Осередків партій «Слуга народу», «Українська стратегія Гройсмана» та «Партії Шарія» на Івано-Франківщині не зареєстровано. 

Від частини з тих партій, які не відреагували на прохання надати інформацію, помітних проявів активності у післявиборчий період не спостерігалося. До таких партій можна віднести партії «Опозиційний блок», «Українську стратегію Гройсмана» та «Опозиційну платформу – За життя», хоча остання й під час останніх виборів локальної активності не показувала. На Івано-Франківщині активність «Голосу» проявляється системним наповненням інформацією з місцевої фейсбук-сторінки. Аналогічну активність здійснює «Сила і Честь», а у березні в аналогічному форматі активізувалася «Партія Шарія». Активність «Слуги народу» теж зосереджена на поширенні інформації через фейсбук-сторінку. Безпосередня діяльність «Слуги народу» на території області пов’язана з персональною активністю її депутатів Верховної Ради, а не роботою партійної структури.

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

У якому форматі ведеться прийом

Обласний осередок партії ВО «Батьківщина»

Так

Невідомо

Міський осередок партії ВО «Батьківщина»

Так

Невідомо

Обласний осередок партії ВО «Свобода»

Так

Невідомо

Міський осередок партії ВО «Свобода»

Так

Невідомо

Обласний осередок партії «Європейська Солідарність»

Так

Дистанційно

Міський осередок партії ВО «Європейська Солідарність»

Так

Дистанційно

Обласний осередок партії «Голос» 

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Об’єднання «Самопоміч»

Так

Невідомо

Обласний осередок партії «Опозиційна платформа – За життя»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Опозиційний блок»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Сила і Честь»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Воля»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Українська Галицька Партія»

Так

Дистанційно

Міський осередок партії «Українська Галицька Партія»

Так

Дистанційно

Інформаційна активність у соціальних мережах

Під час моніторингу (10 березня – 10 квітня) загалом знайдено 77 сторінок партій та партійних лідерів у соцмережах, пов’язаних з 15 партіями (обласні осередки та міські у обласному центрі), які входять до переліку тих, діяльність яких досліджується в рамках моніторингу або активно використовують соціальні мережі для комунікації з виборцями. До цього переліку входять також облікові записи та сторінки народних депутатів-мажоритарників у соцмережах. З 77 сторінок та акаунтів 16 – в Instagram, 7 – в Youtube, а решта 54 – у Facebook. Ці дані свідчать, що найпопулярнішим каналом комунікації для політичних партій є Facebook. Найбільше сторінок у соцмережах пов’язані з партіями «Слуга народу» – 19, ВО «Свобода» – 13, Українська Галицька Партія – 8. З об’єднанням «Самопоміч» та ВО «Батьківщина» пов’язано по 7 сторінок в соцмережах. З рештою партій, за даними на момент дослідження, пов’язана менша кількість сторінок. Майже половина знайдених сторінок (34) в період з 10 березня по 10 квітня не опублікувала жодного допису. Крім того, якщо розглядати активність партій у соцмережах, то кількість пов’язаних з ними сторінок не завжди свідчить про високу присутність в соцмережах, адже персональні сторінки депутатів і місцевих партійних лідерів не завжди або нечасто відображають інформацію про діяльність політичних партій. Переконатися в цьому можна з наступного розділу.

Instagram використовується значно рідше, і використовується він більше індивідуально політиками, ніж політичними партіями, хоча й серед них цей канал комунікації не надто популярний. Системно і регулярно Instagram використовує Івано-Франківськи міський осередок ВО «Свобода». Активними користувачами Instagram є лідер міського осередку «Свободи» у Івано-Франківську Руслан Марцінків, його однопартійниця і депутатка Верховної Ради Оксана Савчук (83 округ), а також народний депутат від «Слуги народу» Едуард Прощук (85 округ) та лідерка обласної організації Української Галицької Партії Світлана Івасишин. З боку інших народних депутатів-мажоритарників, партійних лідерів та партій не спостерігалося активності протягом 10 березня – 10 квітня 2020 року. За цей період Оксана Савчук в Instagram опублікувала 41 допис, Руслан Марцінків опублікував 17 дописів, Едуард Прощук – 15 дописів, а Світлана Івасишин – 11 дописів. Івано-Франківський міський осередок ВО «Свобода» протягом згаданого періоду опублікував 26 дописів. Інші політичні партії і партійні лідери, які мають акаунти в Instagram, не використовували його протягом зазначеного періоду.

Якщо Instagram користується невисокою популярністю, то Youtube не користується популярністю взагалі. Зі знайдених семи Youtube-каналів політичних партій та депутатів-мажоритарників жодний протягом тривалого періоду не оновлювався.

Активність сторінок партій у Facebook

Для аналізу сформовано перелік з політичний партій, які на останніх парламентських виборах отримали більше 2% голосів виборців, політичних партій, які мають представництво у Івано-Франківській обласній раді, та партій, які проявляють публічну активність в області. З них активність у Facebook проявляють 12 політичних партій, 1 партія не має пов’язаних з Івано-Франківщиною сторінок – «Опозиційна платформа – За життя». Сторінки Радикальної партії Олега Ляшка, «Української стратегії Гройсмана» та «Опозиційного блоку» тривалий час активності не появляють. Останній пост на сторінці «Радикальна Франківщина» оприлюднений у грудні 2019 року, а на сторінці «Радикальна Партія. Івано-Франківська міська організація» останній пост датований червнем 2016 року. Сторінка «Опозиційний блок Івано-Франківська область» не проявляє активності з березня 2019 року, а сторінки «Прикарпаття За Гройсмана» та «Івано-Франківці з Гройсманом» неактивні з літа 2019 року.

Характеристика активних партійних сторінок у Facebook протягом квітня 2020 року

Для поширення інформації найактивніше Facebook використовують Українська Галицька Партія та «Європейська Солідарність». Протягом квітня на сторінках «Європейська Солідарність - Івано-Франківськ», «Солідарна Молодь Івано-Франківськ» та «Солідарна Молодь Івано-Франківщини» сукупно опубліковано 95 дописів. Судячи з кількості дописів, основною для комунікації з виборцями є перша сторінка, на якій протягом минулого місяця опубліковано 59 дописів. Дописи на сторінці «Солідарної Молоді» в основному були присвячені висвітленню благодійних заходів (засоби індивідуального захисту для медиків та продуктові набори для соціально вразливих груп громадян) партії під час карантину. Дописи на сторінці «Європейська Солідарність - Івано-Франківськ» теж в основному були присвячені благодійній діяльності партії, пов’язаній з протидією коронавірусу. Крім цих дописів, «Європейська Солідарність» через свою сторінку поширювала заяви лідерів партії.

На другій позиції за кількістю опублікованих дописів перебуває Українська Галицька Партія (партія не брала участі в останніх виборах та не має представництва у Івано-Франківській міській раді, проте включена до переліку досліджуваних через здійснення регулярної діяльності та системну публічну активність), яка протягом минулого місяця на своїй сторінці опублікувала 92 дописи. Значна частина цих дописів прямо або опосередковано також пов’язана з темою карантину і коронавірусу. Через Facebook партія інформувала про ініційовані нею та її однопартійцями заходи, поради, як діяти в умовах карантину, подавала інформацію про міжнародний досвід виходу з карантину, інформацію про роботу «гарячої лінії» юридичної підтримки, яка надається партією, тощо.

На третій позиції у використанні Facebook для інформування виборців перебуває ВО «Свобода». Протягом квітня на сторінках «Свобода Прикарпаття» та «ВО «Свобода» Івано-Франківська» сукупно оприлюднено 68 дописів. Більш активною є друга сторінка, на якій минулого місяця опубліковано 56 дописів, що в основному спрямовані на висвітлення діяльності народної депутатки України Оксани Савчук. Не залишилась поза увагою тема коронавірусу. У квітні через сторінку «ВО «Свобода» Івано-Франківська» поширювалась інформація про заходи з дезінфекції у Івано-Франківську, які були ініційовані депутатами міської ради від «Свободи», та інформація про благодійну діяльність партійців (засоби індивідуального захисту для медиків та продуктові набори для соціально вразливих груп громадян), спрямовану на протидію коронавірусу. Ця сторінка у квітні також використовувалась для поширення інформації про діяльність міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, інформування виборців про ініційовані партійцями заходи у Івано-Франківську, привітань депутатів Івано-Франківської міськради з днем народження тощо.

Сторінка «Свобода Прикарпаття» спрямована на висвітлення діяльності обласної партійної організації. Протягом минулого місяця на сторінці опубліковано 12 дописів, які спрямовані на поширення заяв і цитат лідера обласної партійної організації Михайла Королика, голови облради Олександра Сича та лідера партії Олега Тягнибока.

На сторінках «Голос. Івано-Франківська область» та «Голос. Івано-Франківськ» у квітні сукупно опубліковано 44 дописи. Судячи зі статистики, основною для партії «Голос» є сторінка «Голос. Івано-Франківська область», де протягом квітня розміщено 42 дописи. Сторінка присвячена діяльності партії у парламенті, заявам і цитатам національних лідерів партії. Інформацію про активність партії на рівні області жодна з двох Facebook-сторінок не відображає.

Facebook-сторінки «Івано-Франківська обласна Батьківщина» та «Батьківщина Івано-Франківськ» минулого місяця сукупно опублікували 43 дописи. Сторінка обласної організації протягом минулого місяця була сконцентрована на анонсуванні участі лідерки партії Юлії Тимошенко в ефірах національних телеканалів, на поширенні її заяв і цитат.  Тема коронавірусу протягом квітня теж була притаманною для локальної інформаційної активності партії, зокрема через дописи «Батьківщина» інформувала про те, що у Івано-Франківську партія організувала пошиття медичних масок, надавала благодійну допомогу засобами індивідуального захисту медичним закладам, а у Снятинському районі партійцями надано продуктові набори соціально вразливим громадянам. Інформаційне наповнення сторінки Івано-Франківської міської партійної організації принципово не відрізняється від обласної. Сторінка більше присвячена активності національних партійних лідерів, а про локальну діяльність згадується в контексті фінансової допомоги медичним закладам, допомоги засобами індивідуального захисту і медикаментами тощо.

Сторінка «Слуга Народу - Команда Зеленського Івано-Франківськ» сконцентрована на поширенні інформації про діяльність фракції «Слуга народу» у парламенті, заяв та коментарів національних партійних лідерів. Інформації про діяльність партії в області немає. Протягом квітня на вищезгаданій Facebook-сторінці опубліковано 37 дописів з інформацією загальнонаціонального характеру.

«Партія Шарія» через сторінку у Facebook з виборцями Івано-Франківщини почала працювати з березня цього року (сторінка Партія Шарія - Івано-Франківськ зареєстрована 10 березня 2020 року). У квітні на Facebook-сторінці цієї партії опубліковано 32 дописи, значна частина яких – це поширення відеоблогів лідера партії.

На сторінці «Івано-Франківськ «Сила і Честь» протягом квітня опубліковано 31 допис, переважна більшість яких стосується поширення заяв та цитат лідера партії Ігоря Смешка.

Значна частина з 13 квітневих дописів на сторінці «Івано-Франківська Крайова організація НРУ» присвячена привітанням з релігійними святами. Крім цього, на сторінці поширювались записи телевізійних програм за участю заступника голови Івано-Франківської Крайової організації НРУ та інформації про його благодійну допомогу (засоби індивідуального захисту) медичним закладам для боротьби з коронавірусом. Ця партія не брала участі у останніх виборах та не має представництва у Івано-Франківській міській раді, проте її сторінка включена до огляду активності в соцмережах через найбільшу кількість уподобань серед сторінок політичних партій області.

Протягом квітня на сторінках «ВОЛЯ-Прикарпаття» та «ВОЛЯ Івано-Франківськ» оприлюднено 11 дописів. Дописи сторінки «ВОЛЯ-Прикарпаття» частково були спрямовані на висвітлення діяльності депутатів обласної ради від партії «Воля», а три квітневі «ВОЛЯ Івано-Франківськ» – це привітання з релігійними святами.

Найменшу активність проявляли сторінки «Самопомочі» та УКРОПу. Сторінки «Об'єднання «Самопоміч» - Івано-Франківщина» та «Об'єднання «Самопоміч» - Івано-Франківськ» сукупно опублікували 4 дописи. Три дописи стосувались онлайн-обговорення державної програми кредитування бізнесу 5-7-9%, яку модерував голова обласної партійної організації Богдан Станіславський, а один допис присвячений виступу лідерки партії Оксани Сироїд на Львівському безпековому форумі. УКРОП протягом квітня оприлюднив лише один допис – анонс участі народного депутата Ігоря Палиці в ефірі національного телеканалу.

Представництво партій та їх лідерів у соціальних мережах (10 березня – 10 квітня 2020 року)

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

Youtube

ВО «Свобода»

Місто

+

+

-

-

Область

+

+

-

-

ВО «Батьківщина»

Місто

+

+

-

+

Область

+

+

-

-

Голос

Область

+

-

-

-

Європейська Солідарність

Область/місто

+

-

-

-

Опозиційний блок

Область

+

-

-

-

Партія Шарія

Область

+

+

-

-

Радикальна партія Олега Ляшка

Місто

+

-

-

-

Область

+

-

-

-

Об’єднання «Самопоміч»

Місто

+

-

-

-

Область

+

+

-

-

Сила і Честь

Область

+

-

-

-

Слуга народу

Область

+

-

-

-

Українська стратегія Гройсмана

Місто

+

-

-

-

Область

+

-

-

-

Українське об’єднання патріотів – УКРОП

Місто

+

-

-

-

Область

+

-

-

+

Воля

Область

+

-

-

-

Народний Рух України

Місто

+

-

-

+

Область

+

-

-

-

Українська Галицька Партія

Область/Місто

+

+

-

+

Найпопулярніші сторінки 

Аналізуючи суто сторінки партій за кількістю вподобань, у п’ятірку найпопулярніших у квітні сторінок входить «Івано-Франківська Крайова організація НРУ» – 10 927 вподобань, «ВОЛЯ-Прикарпаття» – 8 125, «Івано-Франківська обласна Батьківщина» – 8 076, «Слуга Народу - Команда Зеленського Івано-Франківськ» – 7 158 та «Українська Галицька Партія. Івано-Франківщина», яка мала 7 049 вподобань.

До переліку найпопулярніших сторінок народних депутатів-мажоритарників та лідерів політичних партій у квітні входили персональні сторінки Руслана Марцінківа у Instagram та Facebook, дві сторінки у Facebook Оксани Савчук, сторінки Зіновія Андрійовича в цій соціальній мережі, а також сторінки Миколи Палічука, Едуарда Прощука, Михайла Королика та Ігоря Фріса.

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політичних партій Івано-Франківщини в соціальних мережах

(10 березня – 10 квітня 2020 року)

Назва партії

Рівень

Соцмережа

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань

1

Народний Рух України

область

Facebook

17

2

10 927

2

Воля

область

Facebook

1

0

8 125

3

ВО «Батьківщина»

область

Facebook

11

11

8 076

4

Слуга народу

область

Facebook

53

9

7 158

5

Українська Галицька Партія

область

Facebook

76

5

7 049

6

Європейська Солідарність

область

Facebook

35

20

3 743

7

УКРОП

місто

Facebook

0

0

2 066

8

ВО «Свобода»

місто

Facebook

26

22

1 939

9

УКРОП

область

Facebook

5

0

1 927

10

Об’єднання «Самопоміч»

область

Facebook

0

1

1 657

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політиків Івано-Франківщини в соціальних мережах (10 березня – 10 квітня 2020 року)

Ім'я та прізвище політика

Статус

Соцмережа

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань

1

Руслан Марцінків

голова партійної організації

Instagram

17

0

12 200

2

Оксана Савчук

народний депутат

Facebook

67

3

8 813

3

Руслан Марцінків

голова партійної організації

Facebook

21

1

5 000

4

Зіновій Андрійович

народний депутат

Facebook

57

65

5 000

5

Оксана Савчук

народний депутат

Facebook

21

18

4 991

6

Микола Палійчук

голова партійної організації

Facebook

0

22

4 986

7

Едуард Прощук

народний депутат

Facebook

21

18

4 961

8

Михайло Королик

голова партійної організації

Facebook

19

47

4 921

9

Зіновій Андрійович

народний депутат

Facebook

25

40

4 782

10

Ігор Фріс

народний депутат

Facebook

37

16

4 741
 

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.