У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Черкаси. У фокусі дослідження – партійні осередки партій, які мають власні фракції в Черкаській обласній та міській радах, ті, які набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах, та деякі інші, визначені завданнями моніторингу партії.  Було проаналізовано, чи мають партійні осередки офіси і працюють при них приймальні, зокрема і в умовах карантину, та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій фактичному стану справ. Також було зібрано інформацію про представництво партій у соціальних мережах. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, в якому стані політичні партії, що отримали підтримку черкащан на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів.

Резюме

Дані з ЄДР щодо керівників обласних партійних організацій та міських осередків у разі їх наявності співпадають.

Переважаюча більшість партій має свої офіси, при яких, як запевняють їхні представники, працюють приймальні. Однак, до прикладу, офісу не мають ВО «Свобода» та Радикальна партія. Аграрна партія та «Опозиційний блок» повідомили, що якраз у процесі переїзду. «Слуга народу» та «Партія Шарія» лише недавно відкрили офіси в обласному центрі й тільки налагоджують роботу. Із деякими партіями («Сила і Честь», «Відродження») узагалі не вдалося сконтактувати, зокрема і через ігнорування наших звернень та недійсні контакти у відкритих джерелах. Партії, з якими вдалося сконтактувати в більшості, заявили про готовність дистанційного прийому звернень, однак нерідко відзначали низьку активність та мізерний інтерес виборців у використанні такого методу комунікації.

Що ж до соцмереж, то найбільш популярним каналом для комунікації з виборцями є  Facebook. Значно менше окремі політики використувують Instagram, Telegram та YouTube.

Найбільшу аудиторію мають депутати-мажоритарники. Із партій найбільшу кількість підписників мають сторінки «Слуги народу», однак новини на них не стосуються регіонального контексту. Густина контенту сторінок політичних партій в середньому незначна, доволі часто використувують репости зі сторінок партійних лідерів та загальнонаціональних сторінок, менше приділяючи уваги новинам регіонального контексту.

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

У більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та міських організацій обласного центру, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Нижче перелік безпосередньо за партіями.

Партія «Слуга народу» лише 14 травня 2020 року відкрила офіс у обласному центрі.
Його керівником призначили Олексія Пєчнікова. «Фронтменом», як сказав куратор області від «Слуги Народу» Олександр Завітневич, став підприємець, власник групи компаній UKRAVIT Віталій Ільченко. Чи офіційно та юридично зареєстрований  міський та обласний осередок, наразі невідомо.

Керівником регіональної організації партії «Опозиційна платформа – За життя», як і зазначено в ЄДР, є чинний депутат обласної ради, обраний у багатомандатному виборчому окрузі від Партії «Відродження», член депутатської фракції Партії «Відродження» Олег Кашко. Міський осередок у реєстрі не значиться.

Головою обласного осередку ВО «Батьківщина» є черкаський міський голова Анатолій Бондаренко. Міського – депутат міської ради від ВО «Батьківщина» Роман Діскант. Відомості співпадають із даними реєстру.

Очільником Черкаської територіальної організації партії «Європейська Солідарність» є черкаський підприємець Сергій Кудактін, що відповідає даним ЄДР. Територіальна організація внутрішньо поділяється на обласний та міський осередки. Очільником обласного є відповідно Сергій Кудактін. Його переобрали на початку травня. Голова міського осередку – керівник Секретаріату Черкаської територіальної організації Сергій Рубан. У партії заявляли про наміри організації голосування за нового голову міського осередку, в якому мав взяти участь і Сергій Рубан, проте досі інформації, чи відбулось таке голосування і кого врешті обрано, немає.

Черкаську обласну територіальну організацію партії «Голос» очолює Сергій Шмиголь, як і зазначено в даних із ЄДР.

Обласну організацію Радикальної партії Олега Ляшка очолює 30-й номер у списку РПЛ на останніх парламентських виборах Іван Полудень, що підтверджує його заступник Іван Будяк, який і повідомив, що осередок взагалі існує. Проте офіційно юридично зареєстрованого осередку у відкритих джерелах знайти не вдалось.

Із регіональною організацією партії «Сила і Честь» не вдалось установити зв’язок, аби підтвердити дані із ЄДР про те, що головою організації є Олександр Попов. Контакти осередків відсутні й на офіційному сайті партії (станом на 15 травня).

Головою регіональної організації партії «Опозиційний блок», як і зазначено в ЄДР, є Ігор Мельников.

Політична партія «Українська стратегія Гройсмана» в області не представлена, відповідно осередку не виявлено ні в реєстрах, ні фактично.

Черкаську обласну організацію «Партії Шарія», як і зазначено в даних із ЄДР, очолює Дмитро Коваль.

Обласну організацію ВО «Свобода» очолює депутат Черкаської обласної ради, заступник міського голови Черкас Юрій Ботнар. Голова міської організації – Діана Тяско. Фактичні дані відповідають відомостям із ЄДР.

Черкаську обласну організацію Аграрної партії України очолює підприємець Віктор Полозов (однак за словами представника партії найближчим часом його буде замінено, зокрема і за його власним бажанням). Міську організацію очолює Інна Кукуленко-Лук’янець. Дані відповідають записам у ЄДР.

Що ж до двох локальних партій, які потрапити до моніторингу, то «Партію вільних демократів», яка має значну фракцію у Черкаській міській раді, очолює депутат Черкаської міської ради Олександр Згіблов. Обласний осередок партії ВО «Черкащани», яка складає ядро більшості у обласній раді та має фракцію у Черкаській міській раді, очолює депутат обласної ради, голова фракції ВО «Черкащани» Коваленко Олександр. Міський осередок партії очолює Віктор Беззубенко. Дані відповідають запису в ЄДР. Із обласною організацією Партії «Відродження» зв’язатися за наявними у ЄДР контактами не вдалось, інші контакти осередку у відкритому доступі відсутні.

Таким чином, дані про керівників усіх партій, які підлягають моніторингові, та дані про керівників міських осередків у разі наявності співпадають. За винятком, коли такі дані відсутні у ЄДР, як у випадку із Радикальною партією та партією «Слуга народу», чи ж коли, як у випадку із партіями «Сила і Честь» та «Відродження», не вдалося верифікувати дані.

Разом з тим партія не зобов’язана юридично реєструвати партійні осередки, проте це не означає, що у неї при цьому не може бути фактичних представництв у регіонах. Для прикладу, партія може мати первинні осередки, які не мають статусу юридичної особи, але при цьому здійснювати фактичну діяльність. Але потрібно пам’ятати, що за таких умов партія буде обмежена в переліку прав, які обумовленні у ст. 12 Закону України «Про політичні партії в Україні», зокрема в можливості «брати участь у виборах Президента України, до Верховної Ради України, до інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у порядку, встановленому відповідними законами України».

Через це політичні партії, які регулярно беруть участь у виборах, намагаються мати певну кількість офіційно зареєстрованих осередків (щонайменше обласну партійну організацію), тоді як її фактична структура може бути значно більшою, оскільки вона працює у формі первинних осередків або громадських об’єднань.

Робота партійних офісів / приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

При офісах осередків партій, за умови, авжеж, їх наявності, переважно працюють і приймальні партій. Однак ВО «Свобода» не має власного офісу і адресує виборців на приймальні депутатів відповідних рад. Радикальна партія Олега Ляшка також не має офісу в обласному центрі. Приймальні не працювали в період карантину. Частина з них, з огляду на те, як загалом відлагоджена комунікація, не провадила і дистанційного прийому, що нерідко пов’язано також і з інтересом виборців до роботи партій і відсутністю звернень як таких. Нерідко і з причини кепської комунікації із партіями, як от у випадку ВО «Батьківщина», яка має солідні фракції у Черкаській обласній та Черкаській міській радах, однак телефони офісу та приймальні, що опубліковані у відкритому доступі, не працюють, не обслуговуються, чи ж за ними ніхто не відповідає, як і на форму звернень. Чимало зусиль слід було докласти і для того, щоб зв’язатись із обласним осередком партії ВО «Черкащани». Представники партії не відповідали на дзвінки, на повідомлення на пошту та у Facebook. Так само, як і Партія вільних демократів, телефон якої на сторінці  у Facebook недійсний, а на повідомлення реакція відсутня. За номером телефону, зазначеним у ЄДР, також ніхто не відповідає.

Жодній з опитаних партій із тих, які мають фракції відповідно в міській та обласній радах, міська чи обласна рада не надає безкоштовно чи на пільгових умовах приміщення для приймальні, якщо не враховувати приміщення, надані безпосередньо фракціям або депутатам.

Більшість приймалень заявила про готовність приймати звернення онлайн або телефоном (дистанційний прийом).

У більшості випадків прийом здійснюють депутати відповідної ради або ж (партій, які не представлені в міській та обласній радах) уповноважені особи партії. При деяких офісах, якщо партія представлена в парламенті, функціонують принаймні номінально і приймальні народних депутатів. Загалом, зі слів представників партій, наразі звернень від виборців надходить зовсім небагато.

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

У якому форматі ведеться прийом

Обласний осередок партії «Слуга народу»

Так

Офіс відкрили 14 травня і ще не встигли як слід налагодити роботу

Регіональна організація партії «Опозиційна платформа – За життя»

Так

Безпосередньо в офісі
(не ведеться на час карантину)

Обласний осередок ВО «Батьківщина»

Так

Не вдалося зв’язатись, що може свідчити про відсутність можливості дистанційного прийому

Міський осередок ВО «Батьківщина»

Так

Не вдалося зв’язатись, що може свідчити про відсутність можливості дистанційного прийому

Територіальна організація партії «Європейська Солідарність»

Так

Безпосередньо в офісі
(онлайн і телефоном на час карантину)

Обласна територіальна організація партії «Голос»

Так

Безпосередньо в офісі
(онлайн і телефоном на час карантину)

Обласна організація Радикальної партії Олега Ляшка

Ні

Не ведеться

Регіональна організація партії «Сила і Честь»

Не вдалось сконтактувати

Не вдалось сконтактувати

Регіональна організація партії «Опозиційний блок»

Офіс переїздить

 

Обласна організація «Партії Шарія»

Офіс лиш почав роботу

У період карантину офіс не працює, можна звернутись онлайн через електронну пошту і соцмережі

Обласна організація ВО «Свобода»

Офісу немає

Виборців приймають депутати відповідної місцевої ради.
На час карантину прийом призупинено

Міська організація ВО «Свобода»

Офісу немає

Виборців приймають депутати відповідної місцевої ради.
На час карантну прийом призупинено

Обласна організація «Аграрної партії України»

Після закінчення карантину переїжджають на новий офіс

Безпосередньо в офісі
(електронною поштою і телефоном на час карантину)

Міська організація «Аграрної партії України»

Після закінчення карантину переїжджають на новий офіс разом із обласним осередком

Безпосередньо в офісі
(електронною поштою і телефоном на час карантину)

«Партія вільних демократів»

Так

Не вдалось зв’язатись

Обласний осередок ВО «Черкащани»

Так

Безпосередньо в офісі
(не ведеться на час карантину)

Міський осередок ВО «Черкащани»

Так

Безпосередньо в офісі
(не веденться на час карантину)

Обласний осередок партії «Відродження»

Не вдалось сконтактувати

 

Інформаційна активність у соціальних мережах


Найбільш популярною соціальною мережею серед політичних сил області та партійних  лідерів є Facebook. Майже всі партії, котрі підлягали моніторингові, мають сторінки або ж принаймні спільноти своїх осередків у цій соцмережі. Так само свої сторінки, або ж профілі у Facebook мають і більшість лідерів цих політичних сил. Лише деякі партії та партійні лідери мають профілі в Telegram та Instagram. Ще менше політичні сили регіону представлені в YouTube.

Політична партія «Слуга народу» представлена у Facebook кількома сторінками. Сторінка «Слуга Народу - Команда Зеленського Черкаси», за якою стежать майже 12,5 тис. осіб, не оновлювалась із жовтня 2019 року. На сторінці «Слуга Народу: ЗЕ Команда - Черкаська область», яка охоплює понад 17 тисяч користувачів, регулярно публікують новини всеукраїнського контексту про роботу партії і президента. Публікації в абсолютній більшості ідентичні до тих, які з’являються і на сторінці «Слуга Народу: ЗЕ Команда - Черкаси та район» із охопленням у понад 11 тисяч користувачів. Усі вони створені у січні 2019-го року. Активні мають до 100 постів на місяць, як власних, так і репостів у тому числі. Проте регіональні новини на цих сторінках не з’являються, що дає підстави припустити, що сторінки безпосередньо до регіону стосунку не мають. Є також сторінка в Instagram із майже тисячею підписників та профіль у Telegram із сотнею читачів, однак обидві перестали бути активними орієнтовно після завершення парламентських виборів

П’ять із семи мажоритарників від області представляють у Верховній Раді партію «Слуга народу». Усі народні депутати мають особисті чи/та публічні сторінки у Facebook із охопленням від 700 до понад тисячі користувачів: Любов Шпак (ОВО 194), Олег Арсенюк (ОВО 195), Андрій Стріхарський (ОВО 196), Олександр Скічко (ОВО 197), Сергій Нагорняк (ОВО 199). На публічних сторінках депутатів у середньому з’являється 2 – 4 дописи на тиждень.

Усі депутати «Слуги народу» також мають профілі в Instagram. Любов Шпак має майже п’ять сотень підписників і публікує на сторінці один-три пости на тиждень. Олег Арсенюк має дві сотні читачів і не веде сторінку фактично від виборів, як і Сергій Нагорняк, на сторінку якого підписані 100 користувачів. Олександр Скічко має сторінку із майже трьомастами тисячами підписників. Робить 2-3 публікації на тиждень. У сторінки Андрія Стріхарського 47,5 тис. підписників. У тиждень з’являється 3-4 публікації. Також у профілі розміщене посилання на його особистий депутатський сайт.

Партія «Опозиційна платформа – За життя» представлена у Facebook сторінками міської та регіональної організації. Їх охоплення становить 187 і 247 користувачів відповідно. На сторінках публікують 5-7 постів на тиждень, зокрема і репостів з головної сторінки партії та новини про діяльність регіональної організації.

ВО «Батьківщина» має у Facebook сторінку обласної організації, за якою стежать 3,5 тис. користувачів. На сторінці з’являється до 20 публікацій на тиждень, переважно репости із головної сторінки партії, загальноукраїнські партійні новини, анонси телеефірів лідерки партії, але також і деякі новини місцевого осередку. Також існує спільнота міського осередку із чотиристами учасниками. Тут 1-3 публікації на тиждень: репости зі сторінок партійних лідерів, загальноукраїнські партійні новини, новини про діяльність місцевого осередку. Також наявна сторінка молодіжного крила партії, що неактивна понад рік та спільнота цієї сторінки із сотнею учасників, де роблять 5-10 публікацій на тиждень, переважно з інших сторінок. Політсила також має свій окремий сайт.

Осібно слід згадати особисту та публічну сторінку очільника обласного осередку ВО «Батьківщина», Черкаського міського голови Анатолія Бондаренка із понад тридцятьма шістьма та понад сімома тисячами підписників відповідно. Через них політик доволі активно інформує про свою роботу. Також мер має свою сторінку в Instagram із майже трьома тисячами читачів, однак не веде її активно і не використовує для інформування про роботу.

Партія «Європейська Солідарність» має сторінку у Facebook із майже 2,5 тисячами підписників, де роблять 1-3 публікації на день, переважно репостів із головної партійної сторінки та сторінок партійних лідерів, а також новини про діяльність місцевого осередку. Також партія має свій відокремлений розділ на головному партійному сайті.

Партія «Голос» також має сторінку у Facebook із понад 350 підписниками. Тут з’являється 3-4 дописи на тиждень.

У Радикальної партії Олега Ляшка кілька сторінок із регіональним контекстом у назві, однак лиш на одній із них є публікації за цей рік. Усього дві.

Партія «Сила і Честь» у регіональному сегменті Facebook має дві спільноти із 30 та 150 учасниками. Одна із них закрита, а в іншій публікують по 2-3 пости різної тематики на день та репостять публікації зі сторінок партії та партійного лідера. Дописів, які би стосувалися регіонального контексту, лише кілька за останній місяць.

Регіональний осередок «Опозиційного блоку» також представлений у Facebook сторінкою, за якою стежать 745 користувачів. На сторінці щодня з’являється кілька репостів зі сторінок партійних лідерів та головної сторінки партії і немає жодного авторського посту чи дописів, які би стосувались регіонального контексту.

«Українська стратегія Гройсмана» не представлена в регіоні.

«Партія Шарія» представлена сторінкою у Facebook, за якою стежать 500 користувачів, та каналом у Telegram, який має майже три сотні читачів. Останні публікації там з’являлись у лютому цього року.

ВО «Свобода» має сторінку у Facebook, за якою стежать понад 2,2 тисячі користувачів та на якій регулярно з’являється 1-2 пости на день про діяльність регіонального осередку, чи партії на всеукраїнському рівні.

Також публічну сторінку із понад 1,5 тисячами підписників та Telegram-канал із майже п’ятьма сотнями читачів має очільник обласного осередку партії Юрій Ботнар. Депутат обласної ради від ВО «Свобода», очільник одного із районних осередків партії та  директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергій Воронов має публічну сторінку у facebook, за якою стежать понад 10 тис. користувачів, канал у Telegram із сімома сотнями читачів та канал на YouTube із трьома сотнями підписників.

Сторінками міського та обласного осередків, за якими стежать приблизно по сім сотень користувачів, представлена у Facebook Аграрна партія. На обох сторінках за останній місяць з’явилось менше ніж по 10 публікацій.

ВО «Черкащани» представлене у Facebook сторінками як міського, так і обласного осередків із трьома і шістьма сотнями користувачів-підписників відповідно. На сторінках з’являється кілька дописів на тиждень, переважно вітання зі святами та пости-звіти про надану партією допомогу.

На регіональній сторінці партії «УКРОП» із понад шістьма сотнями підписників остання публікація з’явилась майже рік тому.

Партія «Основа» має сторінку, за якою стежать 60 користувачів. Остання публікація там з’явилась у липні 2019 року.

«Партія вільних демократів» має сторінку у Facebook із понад тисячею підписників, де кілька разів на тиждень з’являються публікації про діяльність політичної сили, чи ж із позицією їх лідера щодо тих чи інших питань.

Окремо при нагоді варто згадати також решту двох народних депутатів. Позафракційний нардеп від 198 округу Сергій Рудик активно про свою роботу інформує із особистої сторінки у Facebook, на яку, окрім 5 тис. друзів, підписані понад 11 тисяч користувачів. Також політик має канал на YouTube із чотирма сотнями підписників та публічну сторінку у Facebook, яка не оновлювалась майже рік.

Член депутатської групи «За майбутнє», мажоритарник від 200-го округу Антон Яценко має кілька особистих та публічних сторінок у Facebook, з яких інформує про свою діяльність. Інформація переважно дублюється між ними шляхом репосту. За однією із таких сторінок стежать 304 610 користувачів, що є найбільшим показником серед регіонального політикуму. Також Антон Яценко інформує про свою роботу у YouTube та Instagram.

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.