У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Рівне. У фокусі дослідження опинилася партійні осередки партій, які мають власні фракції в Рівненській обласній та міській радах, а також набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, ми проаналізували, як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій фактичному стану справ. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, в якому стані політичні партії, які отримали підтримку рівнян на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів.

Резюме

У більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в ЄДР, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Проте перевірити актуальність даних щодо політичних партій «Опозиційний блок», Аграрна партія, «Відродження» та «Наш край» не вдалось, тому що, контакти місцевих очільників не активні або не вірні. Окрім цього, варто зазначити, що на початку березня осередок політичної партії «Європейська Солідарність» був розформований, відповідно дані також не є актуальними. За словами нового очільника осередку Віталія Гайдукевича – партія в процесі формування нових осередків, а, враховуючи карантин, оновити дані не має можливості. 

У 9 з 15 випадках фактичні адреси партійних організацій відповідають тим, які вказані в Єдиному державному реєстрі. Окрім цього, варто зазначити, що у деяких партій адреси відповідають місцезнаходженню офісів. 

Найбільш популярною соціальною мережею для комунікації з виборцями на Рівненщині серед політичних партій є Facebook. Значно менше Instagram. Щодо Telegram, то лише 1 народний депутат веде свій акаунт у цій соціальній мережі.

У соціальних мережах найбільш активно працюють партії «Слуга народу», «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» та «Голос». Найбільше постів продукує «Європейська Солідарність», а найбільшу аудиторію має партія «Слуга народу».

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

У більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Зокрема, такі дані співпадають у 9 з 15 випадків. 

Ці дані не співпали в Рівненській територіальній організації «Європейської Солідарності». Це пов’язно з розформуванням політичної партії у Рівненській області. За словами нового очільника Віталія Гайдукевича, осередок на етапі прийому заяв на вступ до партії, а також формування документів для реєстрації місцевих осередків політичної партії «Європейська Солідарність». 

Окрім цього, актуальність даних щодо деяких осередків політичних партій не вдалось перевірити. Так, це стосується Рівненської обласної партійної організації Аграрної партії України, Рівненської обласної організації Партії «Відродження», Рівненської обласної організації політичної партії «Наш край», Рівненської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» та Регіональної організації політичної партії «Опозиційний блок». Контакти, які вказані у реєстрі, не активні або не обслуговуються. Інших шляхів комунікації з керівниками також не вдалось знайти. 

У 9 з 15 випадків фактичні адреси партійних організацій відповідають тим, які вказані в Єдиному державному реєстрі, окрім цього, варто зазначити, що у деяких партій адреси відповідають місцезнаходженню офісів. Так, це ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «УКРОП». Варто зазначити, що остання припинила свою діяльність у липні 2019 року.

Робота партійних офісів / приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

У Рівненській області партійні офіси та громадські приймальні працюють у ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Об’єднання Самопоміч», «Голос», «Європейська Солідарність». Варто зазначити, що офіси міських та обласних осередків «Батьківщини», «Свободи», «Самопомочі» співпадають з юридичною адресою. Офіс Радикальної партії Олега Ляшка з припиненням державного фінансування перестав функціонувати, а приймальні є лише у депутатів місцевих рад. 

Усі партії орендують свої партії на звичайних умовах, тобто сплачуюють повноцінну оренду за приміщення. 

З початком карантину приймальні політичних партій також перестали функціонувати. Проте деякі приймальні практикують онлайн-прийом громадян через представників політичної партії. Так, зокрема онлайн-прийом громадян здійснюють ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» та «Голос». Варто зазначити, що здебільшого громадяни комунікують через депутатів місцевих рад. 

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

У якому форматі ведеться прийом

Обласний осередок партії ВО «Батьківщина»

Так

Дистанційно (здебільшого через депутатів місцевих рад)

Міський осередок партії ВО «Батьківщина»

Так

Дистанційно (здебільшого через депутатів місцевих рад)

Обласний осередок партії ВО «Свобода»

Так

Дистанційно (здебільшого через депутатів місцевих рад)

Міський осередок партії ВО «Свобода»

Так

Дистанційно (здебільшого через депутатів місцевих рад)

Обласний осередок Радикальної партії Олега Ляшка

Ні

-

Обласний осередок партії «Голос»

Так

Дистанційно

Обласний осередок партії Об’єднання «Самопоміч»

Ні

-

Обласний осередок партії «Європейська Солідарність»

Так

Ні

Інформаційна активність в соціальних мережах

Найбільш популярною соціальною мережею серед політичних сил області та партійних функціонерів є Facebook. Ми знайшли близько 40 пабліків у цій соціальній мережі, які мають відношення до активних в області політичних партій та відомих політиків. Зокрема, 22 з них – це публічні сторінки, ще 16 – це акаунти політичних діячів та 1 група. Instagram є другою за популярністю соціальною мережею, яку обирають партії для комунікації з виборцями. Ми знайшли 16 сторінок в Instagram, які мають відношення до активних в області політичних партій. Також один політик веде свій канал в Telegram.

Найбільш активно представлені в соціальних мережах

Найбільше сторінок в соціальних мережах у Рівненській області пов'язані з партією «Слуга народу». Їх ми нарахували 20. Партія має публічну сторінку міського та обласного рівня. Активно представлені в соцмережах народні депутати від цієї партії, які представляють Рівненщину в Верховній Раді. Як правило, народні депутати від «Слуги народу» мають персональні акаунти в Facebook та окремо публічні сторінки в Facebook, а також сторінки в Instagram, де вони висвітлюють свою роботу в парламенті. 

Друга за цим показником ВО «Батьківщина». Ми нарахували 12 сторінок у соціальних мережах, які пов'язані з цією політичною партією. В основному це сторінки її міської та обласної організації в Facebook, а також сторінки її лідерів у Рівному та області. Окремі лідери партії (Микола Кучерук та Сергій Євтушок) мають свої сторінки в Instagram, де інформують про роботу партії. 

Третьою за цим показником є партія «Голос». Ми нарахували 8 сторінок, які пов'язані з цією політичною силою. 5 з них знаходяться у Facebook. «Голос» має сторінку обласного рівня, по власному акаунту та публічній сторінці мають лідер місцевого осередку Роман Денисюк та народна депутатка з Рівного Соломія Бобровська. Партія також веде свій Instagram.

Четвертою за цим показником є партія «Європейська Солідарність», яка зараз активно проводить ребрендинг на Рівненщині. Координує даний процес нардеп та виходець з Рівного Віталій Гайдукевич. Нещодавно він опублікував відео в соціальній мережі Facebook, де закликав активних рівнян долучитися в оновлену ЄС. Загалом ми нарахували 5 профілів, які пов'язані з цією політичною силою. Всі вони в основному знаходяться в Facebook.

П’ятий показник ділять між собою дві партії, а саме Радикальна партія Олега Ляшка та Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Так, у Радикальної партії ми нарахували 5 сторінок у соціальній мережі Facebook, які пов’язані з цією політичною силою. Варто зазначити, що офіційна сторінка осередку не є активною, а остання публікація датована 22 листопада 2019 року. Проте досить активними в соціальних мережах є представники партії на Рівненщині, зокрема колишній нардеп Андрій Лозовий, який також веде особистий Instsgram-акаунт та очільниця обласного осередку – Оксана Лозова. 

ВО «Свобода» має три Facebook-сторінки та два Instagram-акаунти. Так, ця політична сила інформує про свою діяльність на двох офіційних Facebook-сторінках, варто зазначити, що в одній з них прихильники мають можливість публікувати свої дописи. Окрім цього, у соціальній мережі Facebook також має акаунт очільник обласного осередку Олексій Бучинський. Також партія має акаунт в Instagram, проте він не активний. Також не активний акаунт молодіжної громадської організації «Студентська Свобода». 

Представництво партій та їх лідерів у соціальних мережах

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

YouTube

«Голос»

область

Голос. Рівненська область

Голос Змін Рівне

-

-

«Голос», керівник осередку

область

Роман Денисюк

Роман Денисюк

-

-

«Голос», народна депутатка-списочниця

область

Соломія Бобровська

Соломія Бобровська

-

-

«Європейська Солідарність»

область

Європейська солідарність. Рівненщина

-

-

-

«Європейська Солідарність», ГО «Солідарна молодь»

область

Солідарна молодь Рівненщини

Солідарна молодь Рівненщини

-

-

«Європейська Солідарність», керівник територіального осередку

область

Віталій Гайдукевич

-

   

Опозиційна платформа – За життя

область

Опозиційна Платформа - За Життя. Рівне

-

-

-

Партія Шарія

область

Партія Шарія Рівне

-

-

-

Радикальна партія Олега Ляшка

область

Радикальна партія Рівне

-

-

-

Радикальна партія Олега Ляшка, очільниця обласного осередку

область

Оксана Лозова

-

-

-

Слуга народу

область

Слуга Народу - Рівненщина

Слуга Народу - Рівне

-

-

Слуга народу 

місто

Слуга Народу Рівне

-

-

-

Слуга народу, народний депутат-списочник

область

Дмитро Соломчук

Дмитро Соломчук

Дмитро Соломчук

 

Слуга народу, народний депутат-списочник

область

Олександр Салійчук

-

-

-

Слуга народу, народний депуат-мажоритарник

місто

Олександр Ковальчук

Олександр Ковальчук

-

-

Слуга народу, народний депутат-мажоритарник

область

Олександр Аліксійчук

Аліксійчук Олександр

-

-

Слуга народу, народний депутат-мажоритарник

область

Слуга Народу - Литвиненко Сергій - Округ 156

Литвиненко Сергій

-

-

ВО «Батьківщина»

область

Батьківщина Рівненщини

Батьківщина Рівненська область

-

-

ВО «Батьківщина», очільниця міського осередку

місто

Галина Кульчинська

-

-

-

ВО «Батьківщина», очільник обласного осередку

область

Микола Кучерук

Микола Кучерук

-

-

ВО «Батьківщина», молодіжна ГО «Батьківщина молода»

область

Рівненська обласна ГО "Батьківщина Молода"

-

-

-

ВО «Свобода»

область

ВО "Свобода" - Рівненська обласна організація

ВО "Свобода" - Рівненська обл.

-

-

ВО «Свобода», очільник обласного осередку

область

Олексій Бучинський

-

-

-

ВО «Свобода», молодіжна ГО «Студентська Свобода»

область

-

Студентська Свобода Рівне

-

-

Найпопулярніші сторінки 

Якщо аналізувати лише сторінки політичних партій, то на Рівненщині найбільш активними є обласні сторінки партій «Європейська Солідарність», «Голос», ВО «Батьківщина» та «Слуга народу» в Facebook. Загалом за квітень на сторінці «Європейської Солідарності» було опубліковано 70 повідомлень, на сторінці «Голосу» − 56. На сторінках «Слуги народу» та ВО «Батьківщина» − по 50. 

Найбільше власного контенту у квітні продукували на сторінках обласної організації «Європейської Солідарності» та ВО «Батьківщина». На сторінці кожної з цих партій було опубліковано по 32 повідомлення.

Найбільш активно поширює інформацію на власну сторінку рівненський «Голос». Всього у квітні було зроблено 47 репостів. Друга за цим показником «ЄС» (32 репости), третя – «Слуга народу» (23 репости). 

Цікаво, що з 20 повідомлень, які були опубліковані на сторінці «Опозиційної платформи - За життя» всі були репостами. Партія не опублікувала жодного власного повідомлення. 

Наступний показник по кількості власних публікацій має «Партія Шарія». Так, за квітень 2020 року, на сторінці опубліковано 15 повідомлень та 8 репостів. 

Найменш активною в соціальних мережах в області є ВО «Свобода». Проте варто зазначити, що партія має 2 сторінки в Facebook, в одній з яких дописи можуть публікувати й учасники групи. Тому до уваги беремо лише сторінку, яка публікує дописи від свого імені. Отже, за квітень на сторінці ВО «Свобода» − Рівненська обласна організація з'явилось 8 публікацій та 1 репост. 

Окрім цього, варто зазначити про не активні сторінки політичних партій. У Рівненській області таких дві, для прикладу, сторінка Аграрної партії та Радикальної партії Олега Ляшка. 

Окрім офіційних сторінок політичних партій окрему увагу також варто приділити народним депутатам, очільникам місцевих осередків та колишнім народним депутатам. Найактивнішим дописувачем у соціальній мережі Facebook є колишній народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка – Андрій Лозовий. Так, колишній нардеп за квітень 2020 року опублікував 135 постів та зробив 18 репостів. Варто зазначити, що Андрій Лозовий, окрім особистого акаунта, має Facebook-сторінку, у якій за квітень було опубліковано 39 постів та зроблено 2 репости. 

Друге місце за кількістю власного контенту посідає чинний народний депутат-мажоритарник Олександр Аліксійчук. Депутат від «Слуги народу» за квітень опублікував 46 власних постів та зробив 10 репостів. Окрім цього, у народного депутата є Instagram-акаунт, проте, не дуже активний. За квітень було опубліковано 11 постів.

Трійку найактивніших представників політичних партій закриває Дмитро Соломчук, «Слуга народу». У народного депутата є три канали комунікації: Facebook, Instagram та Telegram. Найактивніший Дмитро Соломчук у соціальній мережі Facebook. Так, за квітень депутат опублікував 43 власні дописи. Натомість у Instagram – 7, а в Telegram-каналі – 39. 

Політичні партії та їхні представники у квітні зазвичай писали про ситуацію із захворюванням на COVID-19 та боротьбу з ним. Деякі народні депутати активно поширювали інформацію від Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я. Окрім цього, активно інформували виборців про свою позицію щодо важливих законопроєктів, які розглядалися в парламенті в квітні. 

Щодо аудиторії, то найбільша в обласної сторінки «Слуга народу» в Facebook, трохи більше 15 тисяч, варто також зазначити, що партія має акаунт у соціальній мережі Instagram та налічує 1 528 підписників. На другому місці ВО «Батьківщина» (2 759 осіб), на третьому – «Європейська Солідарність» (2 625). Найменш популярними є Радикальна партія Олега Ляшка (514) та «Партія Шарія» (90).

Серед політиків найбільш популярна сторінка в Дмитра Соломчука, яка налічує 23 тисячі вподобань у Facebook, а також депутат має 1 000 підписників у Instagram. Наступний за популярністю – Олександр Ковальчук, сторінка якого має трохи більше 2 500 вподобань. Закриває трійку лідерів – Олександр Аліксійчук. Сторінка депутата має 2 419 вподобань.

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політичних партій Рівненщини в соціальних мережах*

Назва партії

Рівень

Соцмережа

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань

1

Слуга Народу

область

Facebook

27

23

15 376

2

ВО «Батьківщина»

область

Facebook

32

18

2 759

3

Європейська Солідарність

область

Facebook

32

38

2 625

4

ВО «Свобода»

область

Facebook

8

1

1 557

5

Голос

область

Facebook

9

47

1 091

6

Опозиційна платформа – За життя

область

Facebook

0

20

962

7

Партія Шарія

область

Facebook

15

8

90

8

Слуга народу

область

Instagram

2

0

1 557

9

Голос

область 

Instagram

4

0

719

*дані за квітень 2020 року

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політиків Рівненщини в соціальних мережах 

Ім'я та прізвище політика

Статуc

Соцмережа

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань

1

Дмитро Соломчук

Народний депутат

Facebook

43

0

23 807

Instagram

7

0

1 024

2

Олександр Ковальчук

Народний депутат

Facebook

31

24

2 528

Instagram

7

0

374

3

Олександр Аліксійчук

Народний депутат

Facebook 

46

10

2 419

Instagram

11

0

348

4

Андрій Лозовий

Колишній народний депутат

Facebook

39

2

1 995

Instagram

10

0

1 482

5

Сергій Литвиненко

Народний депутат

Facebook

11

1

1 566

Instagram

0

0

221

6

Соломія Бобровська

Народна депутатка

Facebook

35

7

926

Instagram

6

0

1 192

7

Роман Денисюк

Очільник обласного осередку партії «Голос»

Facebook

9

10

713

Instagram

3

0

318

8

Сергій Євтушок

Колишній народний депутат

Instagram

3

0

934

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.