У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Хмельницькому.  У фокусі дослідження опинилася партійні осередки партій, які мають власні фракції в Хмельницькій обласній та міській радах, а також ті, які набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, ми проаналізували, як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій фактичному стану справ. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, в якому стані політичні партії, які отримали підтримку хмельничан на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів. У дослідження потрапили 15 партій, які представлені в Хмельницькій обласній раді або в Хмельницькій міській раді, це: ВО "Свобода", "Об'єднання "Самопоміч", "Європейська Солідарність", ВО "Батьківщина", "За конкретні справи", "Поруч",  Аграрна партія України, Радикальна партія та ще 7, які на останніх парламентських виборах набрали не менше 2%. Це "Слуга народу", "Опозиційна платформа - За життя", "Голос", "Сила і Честь", "Опозиційний блок", "Українська стратегія Гройсмана", "Партія Шарія".

Резюме

Статус юридичної особи мають осередки 10 партій: ВО "Свобода", "Об’єднання "Самопоміч", "Європейська Солідарність", ВО "Батьківщина", "За конкретні справи", "Поруч", Аграрна партія України, "Опозиційна платформа – За життя", "Голос", "Опозиційний блок".
5 партій не мають обласних осередків зі статусом юридичної особи. Це партії "Слуга народу", Радикальна партія, "Сила і Честь", "Українська стратегія Гройсмана", "Партія Шарія", з яких активну діяльність проводять Радикальна партія (мають фракцію в обласній раді), та "Слуга народу" (мають депутатів парламенту від Хмельницької області).

У партійних осередків, що мають статус юридичних осіб, дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в ЄДР, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків, хоча в частині осередків плануються зміни, які затримуються через карантинні обмеження.

При 7 партійних осередках функціонують партійні приймальні. Так, приймальні мають ВО "Свобода", Радикальна партія, ВО "Батьківщина", "Європейська Солідарність", "За конкретні справи", "Поруч", Аграрна партія України.
Партія "Слуга народу" не має партійної приймальні, але в області функціонують приймальні народних депутатів від цієї політичної сили.

Під час карантину більшість приймалень ведуть дистанційний прийом громадян (здебільшого в телефонному режимі). У такому форматі працює 5 приймалень політичних партій. Приймальні ВО "Батьківщина" та Аграрної партії України не функціонують на період карантину.

Найбільш популярною соціальною мережею для комунікації з виборцями політичні партії в Хмельницькій області обирають Facebook. Дуже рідко Instagram, і лише поодинокі випадки – Telegram та Youtube.

В соціальних мережах найбільш активно працюють партії "Слуга народу", ВО "Свобода", ВО "Батьківщина", "Європейська Солідарність", "За конкретні справи". Найбільшу аудиторію користувачів охоплюють ВО "Свобода" та "Слуга народу".
ВО "Свобода" домінує в аудиторії обласного центру (а на загальнообласному рівні слабо представлена інформаційно), "Слуга народу" має широке охоплення на території області через мережу сторінок депутатів-мажоритарників.

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

У більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків, за виключенням обласного осередку Об’єднання "Самопоміч", в якому керівник фактично склав повноваження, але юридично відповідні зміни ще не оформлені, через карантинні обмеження.

Робота партійних офісів / приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

При 7 партійних осередках функціонують партійні приймальні. Так, приймальні мають ВО "Свобода", Радикальна партія, ВО "Батьківщина", "Європейська Солідарність", За конкретні справи, "Поруч", Аграрна партія України.

Партія «Слуга народу" не має партійної приймальні, але в області функціонують приймальні народних депутатів від цієї політичної сили.

Під час карантину більшість приймалень ведуть дистанційний прийом громадян (здебільшого в телефонному режимі). В такому форматі працює 5 приймалень політичних партій. Приймальні ВО "Батьківщина" та Аграрної партії України не функціонують на період карантину.

Міська та обласна ради не надають безкоштовно чи на пільгових умовах для партій, які мають фракції, відповідно в міській та обласній радах.

У більшості випадків прийом громадян здійснює відповідальна особа партії (працівник приймальні або юрист).

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

У якому форматі ведеться прийом

Обласний осередок партії "Батьківщина"

Так

Не функціонує на період карантину

Міський осередок партії "Батьківщина"

Так

Не функціонує на період карантину

Обласний осередок Радикальної партії

(фактично виконує і функції міського осередку)

Так

Дистанційно

Обласний осередок ВО "Свобода"

Так

Дистанційно

Міський осередок ВО "Свобода"

Так

Дистанційно

Обласний осередок "Європейської Солідарності"

(фактично виконує і функції міського осередку)

Так

Дистанційно

За конкретні справи (обласна приймальня виконує також функцію міської)

Так

Дистанційно

Обласний осередок "Поруч" (фактично є і міським осередком,

і приймальнею народного депутата від 188 округу)

Так

Дистанційно

Аграрна партія України

Так

Не функціонує на період карантину

Радикальна партія

Так

Дистанційно

Опозиційна платформа – За життя

Ні

 

Голос

Ні

 

Опозиціний блок

Ні

 

Слуга народу

Ні

 

Сила і Честь

Ні

 

Українська стратегія Гройсмана

Ні

 

Партія Шарія

Ні

 

Інформаційна активність (соціальні мережі)

Найпопулярніші соціальні мережі

Найбільш популярною соціальною мережею для комунікації з виборцями серед політичних партій в Хмельницькій області є Facebook. Дуже рідко Instagram, і лише поодинокі випадки Telegram та Youtube.

Найбільш популярною соціальною мережею серед політичних сил області та партійних функціонерів є Facebook. Ми знайшли близько 44 інформаційних ресурсів у цій соціальній мережі, які мають відношення до активних в області політичних партій та відомих політиків. Зокрема, 28 з них – це публічні сторінки, ще 14 – це акаунти політичних діячів та 2 групи. Instagram є другою за популярністю соціальною мережею, яку обирають партії для комунікації з виборцями, хоча значно поступається у використанні. Ми знайшли 6 сторінок в Instagram, які мають відношення до активних в області політичних сил. Також дві політичні сили використовують свій канал у Telegram.

Найбільш активно представлені в соціальних мережах

У соціальних мережах найбільш активно працюють партії "Слуга народу", ВО "Свобода", ВО "Батьківщина", "Європейська Солідарність", "За конкретні справи". Найбільшу аудиторію користувачів охоплюють ВО "Свобода" та "Слуга народу".
ВО "Свобода" домінує в аудиторії обласного центру (а на загальнообласному рівні слабо представлена інформаційно), а "Слуга народу" має широке охоплення на території області через мережу сторінок депутатів-мажоритарників.

Найбільше сторінок в соціальних мережах в Хмельницькій області пов'язані з партією "Слуга народу". Їх ми нарахували 12. Партія має публічну сторінку обласного рівня. Активні в соцмережах  4 народні депутати-мажоритарники від цієї партії, які представляють Хмельницьку область у Верховній Раді – Микола Стефанчук, Олена Копанчук, Олексій Жмеренецький, Ігор Марчук. Нардепами від цієї політичної сили активно використовуються публічні сторінки в Facebook та сторінки в Instagram.

Друга за цим показником ВО "Свобода". Ми нарахували 11 сторінок у соціальних мережах, які пов'язані з цією політичною партією. В основному, це сторінки її міської та обласної організацій у Facebook, а також сторінки її лідерів у Хмельницькій та області, Олега Лопатовського та Віталія Діденка, та інформаційні ресурси, пов’язані з міським головою м. Хмельницького, Олександром Симчишиним.

Третьою за цим показником є партія "За конкретні справи". Ми нарахували 5 сторінок в мережі Facebook, які пов'язані з цією політичною силою. Це, зокрема, інформаційна сторінка партійної організації, припартійної молодіжки, народного депутата  Олександра Гереги (який фактично асоціюється з партією) та телеканалу, який дотичний до партії.

Четвертою за кількістю сторінок є ВО "Батьківщина", що представлена сторінками міської та обласної організацій, припартійною молодіжкою і сторінкою голови обласної організації Олега Лукашука.

Також в соцмережах присутні "Європейська Солідарність", Аграрна партія, "Голос", "Партія Шарія", "Опозиційна платформа – За життя", "Поруч", Радикальна партія.

Представництво партій та їх лідерів у соціальних мережах

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

YouTube

Слуга народу

місто

+

+

-

-

Слуга народу

область

+

+

+

-

ВО "Свобода"

місто

+

+

+

-

ВО "Свобода"

область

+

-

-

+

За конкретні справи

місто

-

-

-

-

За конкретні справи

область

+

-

-

+

ВО "Батьківщина"

місто

+

-

-

-

ВО "Батьківщина"

область

+

-

-

-

Аграрна партія України

місто

-

-

-

-

Аграрна партія України

область

+

+

+

+

Європейська солідарність

місто

-

-

-

-

Європейська солідарність

область

+

-

-

-

Голос

місто

-

-

-

-

Голос

область

+

-

-

-

Партія Шарія

місто

-

-

-

-

Партія Шарія

область

+

+

-

-

Радикальна партія

місто

-

-

-

-

Радикальна партія

область

+

-

-

-

ОПЗЖ

місто

-

-

-

-

ОПЗЖ

область

+

+

+

+

Поруч

місто

-

-

-

-

Поруч

область

+

-

-

-

Найпопулярніші та найбільш популярні сторінки

Найбільш активними політичними силами (партії + представники партій) в соцмережах в березні були ВО "Свобода" (180 власних повідомлень), "Слуга народу" (180 власних повідомлень), ВО "Батьківщина" (89 власних повідомлень).

За кількістю репостів на власних сторінках – ВО "Батьківщина" (106 репостів), "Слуга народу" (83 репости), ВО "Свобода" (51 репост).

Серед політиків найактивніше представлені в соцмережі Facebook: Сергій Лабазюк (57 власних постів), Ігор Марчук (55 постів), Микола Стефанчук (31 пост), Олександр Симчишин (31 пост), Олена Копанчук (17 постів), Олексій Жмеренецький (13 постів), Олег Лукашук (10 постів).

Соцмережа Instagram користується значно меншою популярністю в місцевих політиків. Найбільше представлені Микола Стефанчук (31 повідомлення), Олена Копанчук (11 повідомлень).

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політичних партій Хмельниччини в соціальних мережах

Назва партії

Рівень

Соцмережа

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань

ВО "Батьківщина"

область

Facebook

50

65

22 400

ВО "Свобода"

область

Facebook

19

14

1 918

ВО "Свобода"

місто

Facebook

8

2

1 588

Аграрна партія України

область

Facebook

16

9

1 962

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політиків Хмельниччини в соціальних мережах

 

 Ім'я та прізвище політика

Статут

Соцмережа

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань

1

Микола Стефанчук

народний депутат

Facebook

31

0

920

2

Микола Стефанчук

народний депутат

Instagram

31

0

777

3

Олексій Жмеренецький

народний депутат

Facebook

13

0

1 087

4

Ігор Марчук

народний депутат

Facebook

55

12

2 683

5

Олена Копанчук

народний депутат

Facebook

17

3

3 662

6

Олена Копанчук

народний депутат

Instagram

11

0

962

7

Олесандр Герега

народний депутат

Facebook

7

0

5 891

8

Сергій Лабазюк

народний депутат

Facebook

57

8

 

9

Віктор Бондар

нродний депутат

Facebook

6

4

6 672

10

Олег Лукашук

голова партійної організації

Facebook

10

27

 

11

Олександр Симчишин

міський голова

Facebook

31

7

 

 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.