У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у Житомирській області.  У фокусі дослідження опинилися партійні осередки партій, які мають власні фракції в Житомирській обласній та міській радах, а також набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, ми проаналізували, як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій фактичному стану справ. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, в якому стані політичні партії, котрі отримали підтримку житомирянам на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів.

Резюме

У всіх партій дані щодо керівників обласних партійних організацій, які містяться в ЄДР, співпадають із фактичним керівництвом партійних осередків. Усі керівники, окрім обласного осередку «Партії Шарія», мають активні сторінки у мережі Facebook, де комунікують з виборцями та поширюють інформацію про діяльність партії. 

З 12 партій, які мають зареєстровані обласні партійні організації, у восьми є, так чи інакше, функціонуючі офіси. Втім, у більшості випадків, про зустріч (прийом) варто домовлятися заздалегідь. Активно функціонуючі офіси у «Європейської Солідарності», ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода».  

Цікаво, що у двох парламентських політичних партій – «Голосу» та «Слуги народу» –регіональні представництва почали формуватися лише на початку червня цього року. 

Найбільш популярною соціальною мережею для комунікації з виборцями політичні партії на Житомирщині обирають Facebook. Значно менше Instagram та YouTube. Партії та їхні лідери практично не використовують для цих цілей Telegram, крім «Партії Шарія». 

У соціальних мережах найбільш активно працюють партії «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода». Найбільше постів продукує «Слуга народу», яка має і найбільшу аудиторію.

Втім, більшість досліджених сторінок малоактивні або ж взагалі «заморожені» та не наповнюються від декількох місяців до років. 

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у Житомирській області зареєстровано 74 осередки партій.

Найбільша кількість осередків у ВО «Батьківщина» – 31 організація. Партія має юридичне представлення у всіх районних центрах області, містах обласного значення та двох районах міста Житомир.  Другим за кількістю представництв є Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Їх у області 25 – у більшості районних центрів та містах обласного значення.  Дев’ять осередків має «Об’єднання «Самопоміч»: три у Житомирі, два у Бердичеві та ще чотири у районах області. 

Решта партій: «УКРОП», «Рідне місто», «Партія Шарія», «Опозиційний блок», «Опозиційна платформа – За життя», «Наш край», «Європейська Солідарність», «Єдиний центр» та Аграрна партія мають по одному осередку (обласному або ж територіальному). 

У обласному центрі – місті Житомирі, зареєстровано лише три саме міські партійні організації. У ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та Об’єднання «Самопоміч». У решти політичних партій функції міського та обласного осередків фактично поєднано.

Що стосується міст обласного значення, то у Бердичеві зареєстровано три осередки: ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та «Самопоміч». У Малині – два: «Свобода» та «Батьківщина». У Новограді-Волинському та Коростені представлені лише осередки ВО «Батьківщина».

Серед семи партій, які мають осередки у Житомирській області та належать до тих, щодо яких здійснюється моніторинг, інформація про керівний склад відповідає дійсності.  

Назва партії

Рівень осередку

Керівник

Аграрна партія України

обласний

Федоренко Володимир Ілліч

ВО «Батьківщина»

обласний

Лабунська Анжеліка Вікторівна

Європейська Солідарність

територіальний

Рабінович Олександр Юхимович

Опозиційна платформа - За життя

регіональний

Павленко Юрій Олексійович

Опозиційний блок

регіональний

Дяченко Андрій Васильович

Партія Шарія

обласний

Нікулін Сергій Анатолійович

ВО «Свобода»

обласний

Кізін Сидор Васильович

Робота партійних офісів / приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

Значною мірою активності обласних партійних команд опираються на депутатів місцевих рад різних рівнів. Це стосується і роботи з виборцями: донесення партійної позиції щодо тих чи інших питань локального чи всеукраїнського значення, зустрічей, поширення агітаційної чи благодійної продукції. Також часто саме депутати здійснюють прийом громадян у приймальнях (офісах). 

Серед семи партій, що мають представництва та входили до дослідження, у шести наявні офіси, які тією чи іншою мірою здійснюють прийом громадян. На період карантину більшість партій призупинила особистий прийом громадян та пропонує писати на сторінки у соціальні мережі, поштові скриньки чи телефонувати.

Частина політичних партій активізувала благодійну роботу щодо забезпечення медичних працівників та закладів охорони здоров’я засобами захисту. Так, представники ВО «Батьківщина» розповсюджували засоби індивідуального захисту, виготовлені у тому числі власноруч партійцями, на зупинках громадського транспорту та в чергах до супермаркетів. Відповідна інформація публікувалася як на партійних ресурсах, так і на локальних інформаційних майданчиках.  Представники «Європейської Солідарності» активно розповсюджували благодійну допомогу від імені Фонду Петра Порошенка та корпорації ROSHEN. Вона надходила багатодітним родинам, пенсіонерам, людям з інвалідністю та іншим верствам населення, які опинилися у скрутному становищі. Подібна допомога розповсюджувалася і у якості привітання ветеранів війни та партизанського руху з Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Також партійці активно допомагали і медичним установам та працівникам із засобами індивідуального захисту й медичним обладнанням для посилення можливостей протидії розповсюдженню короновірусної хвороби. 

У квітні цього року частину північних районів області сколихнула хвиля лісопожеж, в яких постраждали села Овруцького району. До допомоги місцевому населенню долучилися і представники партій. Так, регіональна команда ВО «Батьківщина» допомагала предметами першої необхідності, одягом, продуктами харчування, насінням та господарським інвентарем.

Інформаційна активність

Соціальні мережі стали невід’ємним атрибутом політичної активності партій та політиків усіх рівнів. Житомирщина не є винятком. Найбільшою популярністю у місцевих політичних колах користується Facebook. Тут зафіксовано не менше 53 сторінок, акаунтів та груп, які мають відношення до обласних представництв та партійних команд. З них 24 є сторінками, 23 акаунтами та 6 групами. YouTube є другим за популярністю майданчиком – на ньому виявлено не менше 13 регіональних навколополітичних каналів. У мережі Instagram виявлено 11 навколополітичних профілів. Найменшою популярністю в області користується Telegram – у ньому виявлено всього 5 тематичних каналів.

Найбільш активно представлені в соціальних мережах

На Житомирщині найбільша кількість навколополітичних сторінок стосується діяльності  «Слуги народу» та «Команди Зе» – як політсили, так і окремих депутатів-мажоритарників. Всього їх нараховано не менше 33. Більшість з яких, прямо чи опосередковано, відносяться до п’яти депутатів-мажоритарників області у 62 окрузі (м. Житомир), 63 окрузі (м. Бердичів), 65 окрузі (м. Новоград Волинський), 66 окрузі (м. Малин) та 67 окрузі (м. Чуднів). Так, у кожного з нардепів є власна сторінка та акаунт у Facebook, профіль в Instagram та канал на YouTube. Втім більшість з них не проявляють значної активності наразі та були активними під час парламентської виборчої кампанії. У мережі Telegram виявлено лише один канал, який може відноситись до мажоритарника «#ЗЕдепутат - Кузьміних Сергій». Однак він має всього 11 підписників та довгий час є неактивним. Також у Telegram є канал «Слуга Народу-Житомир» з 220 підписниками та низькою активністю (4 власні пости та 6 репостів за 30 днів проведення моніторингу). 

Другим за кількістю сторінок у соціальних мережах є Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». З цією політсилою можна пов’язати 15 сторінок. З них більшість у Facebook – 11. Також наявні по два Youtube-канали та профілі в Instagram. Більшість з партійних сторінок інформаційно не активні. Так, обласна сторінка «Батьківщина Житомир» за період моніторингу мала п’ять власних постів та нуль репостів, а «Житомирська міська партійна організація ВО "Батьківщина"» 29 власних постів на 0 репостів. У той же час активно комунікують партійці (депутати різних рівнів області) на власних сторінках та поширюють інформацію про свою поточну діяльність, позицію партії щодо важливих суспільних питань (як всеукраїнських, так і регіональних) тощо.

Третьою за кількістю навколополітичних сторінок є «Опозиційна платформа – За Життя» – 7 сторінок. При цьому її інформаційні майданчики у Facebook одні з найактивніших. Так, обласна партійна сторінка «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ. Житомирська область» за період моніторингу мала 59 власних постів та 69 репостів. А міська сторінка «Опозиційна Платформа - За Життя. Житомир» – 30 власних постів та 79 репостів. Однак політична сила майже не представлена в інших соціальних медіа – наявні там сторінки або «інформаційно мертві», або ж малочисельні та не активні. 

Четверту позицію по кількості навколопартійних сторінок займає Всеукраїнське об’єднання «Свобода» з шістьма майданчиками у Facebook та YouTube. Втім, більшість сторінок інформаційно не активні, а інформація поширюється через персональні сторінки місцевих лідерів та активу. 

П’яту позицію по активності в соціальних мережах розділили три політичні сили: «Європейська Солідарність», «Голос» та Радикальна партія Олега Ляшка. Кожну з них можна пов’язати з не менше аніж п’ятьма сторінками. У «Європейської Солідарності» та «Радикальної партії» не висока активність протягом місяця, у той час як в «Голоса» вона взагалі відсутня. Також представники ЄС та РПЛ активно використовують персональні сторінки для висвітлення поточної активності чи позицій щодо роботи та діяльності органів місцевого самоврядування чи центральної влади. 

Решта політичних партій – «Опозиційний блок», «Партія Шарія», «Сила і Честь», «Українська стратегія Гройсмана» мають мінімальне представлення в одну-три сторінки у соцмедіа та здебільшого малоактивні. 

Представництво партій та їх лідерів у соціальних мережах

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

YouTube

Слуга народу

Область

+

+

+

-

Слуга народу

Місто

+

-

-

-

Голос

Область

+

+

+

-

Голос

Місто

+

-

-

-

Європейська Солідарність

Область

+

-

-

-

Європейська Солідарність

Місто

-

-

-

-

Опозиційна платформа – За життя

Область

+

-

+

-

Опозиційна платформа – За життя

Місто

+

-

-

-

Опозиційний блок

Область

+

-

-

+

Опозиційний блок

Місто

-

-

-

-

Партія Шарія

Область

+

+

-

-

Партія Шарія

Місто

-

+

+

-

Радикальна партія Олега Ляшка

Область

+

-

-

+

Радикальна партія Олега Ляшка

Місто

+

-

-

-

Сила і Честь

Область

+

-

-

-

Сила і Честь

Місто

-

-

-

-

Українська стратегія Гройсмана

Область

+

-

-

-

Українська стратегія Гройсмана

Місто

-

-

-

-

ВО Батьківщина

Область

+

+

-

+

ВО Батьківщина

Місто

+

-

-

-

ВО Свобода

Область

+

+

-

+

ВО Свобода

Місто

-

-

-

-

Найбільш популярні та активні навколопартійні сторінки 

Найвищу активність серед навколополітичних сторінок у соціальних мережах займають майданчики «Слуги народу». Так, сторінка «Житомир Слуга Народа» за період спостереження (30 днів) мала 157 власних постів та 156 репостів, а група «Житомир Слуга Народа» 111 власних постів та 474 репости. На другому місці по активності серед майданчиків є сторінки «Опозиційної платформи – За життя»: «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ. Житомирська область» де було зафіксовано 59 власних постів та 69 репостів та «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ» де було 30 власних постів та 79 репостів. Замикає трійку найактивніших політичних сил ВО «Батьківщина» зі сторінкою «Житомирська міська партійна організація ВО "Батьківщина"» яка мала 29 власних постів та нуль репостів. 

«Партія Шарія» має найвищу активність у Telegram – 39 власних постів та 20 репостів. Також наявні два акаунти в Instagram: sharij_v_zhytomyr та sharij.zhytomyr, які мали 15 та 34 власні пости на період спостереження. Окрім них, у даній мережі представлені «Слуга народу» з каналом «Слуга Народу-Житомир», на якому було чотири власні пости та шість репостів. Канал «Опозиційної платформи За життя» мав п’ять власних постів та нуль репостів. Четвертою політсилою, що має інформаційний канал, є партія «Голос», однак він, за період спостереження, не мав жодної активності. Решта партій не використовує платформи Telegram.   

YouTube-канали мають чотири регіональні партії: ВО «Батьківщина, Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційний блок» та ВО «Свобода». Однак за період спостереження жоден з каналів не проявляв активності. Фактично, вони або заморожені або «мертві» та мають вкрай малу кількість підписників. Найбільше у «Свободи» − 43. Найменше у «Опозиційного блоку» − один. 

Найбільшу аудиторію серед Facebook-акаунтів та сторінок має «Слуга Народу» − 8099 підписників. На другій позицій сторінка ВО «Батьківщина» − 6595 осіб. На третій позиції офіційна сторінка лідера обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка Сергія Крамаренка з 4669 підписниками. 

Всього серед сторінок, що були промоніторені, понад п’ять тисяч підписників мають чотири сторінки. У проміжку від тисячі до п’яти тисяч − 11 сторінок, груп та акаунтів. Від п’ятиста до тисячі підписників мають 10 майданчиків. Решта – до 500 осіб. 

Щодо інформаційного контенту, то більшість з активних сторінок публікує типову інформацію: позицію партії чи лідерів щодо загальнонаціональних тем, інформацію щодо діяльності партії чи місцевих представників у області та місцевих радах різних рівнів, привітання зі святами, ознайомлювальну (довідкова) інформацію щодо коронавірусу.

Найактивніші навколополітичні сторінки політичних партій Житомирщини в соціальних мережах (за кількістю власних дописів за місяць)

Назва сторінки

Соцмережа

Кількість постів

Кількість репостів

Кількість підписників

Дата створення

Житомир Слуга Народа

Facebook-сторінка

157

156

953

03.03.2020

Житомир Слуга Народа

Facebook-група

111

474

1 230

06.06.2019

ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ. Житомирська область

Facebook-сторінка

59

69

250

06.09.2019

Партия Шария. Житомир (канал)

Telegram-канал

39

20

317

N/A

sharij.zhytomyr

Instagram-акаунт

34

N/A

240

N/A

Опозиційна Платформа - За Життя. Житомир

Facebook-сторінка

30

79

2 365

10.07.2015

Житомирська міська партійна організація ВО "Батьківщина"

Facebook-сторінка

29

0

233

30.10.2019

sharij_v_zhytomyr

Instagram-акаунт

15

N/A

558

N/A

Радикальна Партія

Facebook-акаунт

11

48

707

N/A

Зе! Команда Житомир!

Facebook-група

10

31

711

23.01.2019

Сергій Крамаренко Офіційна

Facebook-акаунт

8

13

4 669

N/A

Слуга Народу Житомир

Facebook-сторінка

6

2

8 099

25.12.2018

Голос. Житомирська область

Facebook-сторінка

6

0

544

05.06.2019

«Свобода» Житомирщини

Facebook-сторінка

6

5

539

28.08.2018

ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ. Житомирщина

Telegram-канал

5

0

17

N/A

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політиків Житомирщини в соціальних мережах

Ім'я та прізвище політика

Статут

Соцмережа

Кількість постів

Кількість репостів

Кількість підписників

1

Саша Ніколайчук

Депутат обласної ради (фракція ВО «Батьківщина»)

Facebook-акаунт

65

30

7 032

2

Дмитро Костюк

Народний депутат по 65 ОВО* (фракція «Слуги народу»)

Facebook-сторінка

58

35

1 205

3

Дмитро Костюк

Народний депутат по 65 ОВО (фракція «Слуги народу»)

Facebook-акаунт

54

16

1 939

4

Кузьміних Сергій

Народний депутат по 67 ОВО (фракція «Слуги народу») 

Facebook-сторінка

36

12

1 493

5

Юрій Градовський

Навколополітичний акаунт (ВО «Свобода») 

Facebook-акаунт

36

7

5 826

6

Тетяна Грищенко

Народний депутат по 66 ОВО (фракція «Слуги народу»)

Facebook-сторінка

20

1

1 211

7

Вячеслав Поліщук

Навколополітичний акаунт (Європейська Солідарність)

Facebook-акаунт

16

91

1 850

8

Євген Яремчук

Керівник обласної організації «Слуги народу»

Facebook-акаунт

15

4

2 875

9

Богдан Кицак 

Народний депутат по 63 ОВО (фракція «Слуги народу»)

Facebook-сторінка

14

0

2 229

10

Людмила Янушевич

Керівниця Житомирської міської організації ВО «Батьківщина»

Facebook-акаунт

12

47

3 866

* ОВО – одномандатний виборчий округ

 

 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.