З наближенням чергових місцевих виборів, які повинні відбутися в жовтні 2020 року, Громадська мережа ОПОРА провела моніторинг сталості партійних структур в Дніпропетровській області. В об’єктиві моніторингу опинилися осередки партій, які на останніх парламентських виборах набрали не менше 2% голосів виборців, а також утворили фракції в Дніпропетровській обласній раді та містах Дніпро і Кривий Ріг та проявляли активності на перших місцевих виборах в об’єднані територіальні громади протягом останнього скликання. Об’єктами моніторингу стали партії: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Сила і Честь», «Опозиційний блок», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Аграрна партія України. Дніпропетровщина є впливовим регіоном в економічному і політичному житті України з найбільшою часткою виборців. 

Підтримка політичних партій виборцями Дніпропетровської області на останніх позачергових виборах народних депутатів України 2019 року 

Назва партії

% за

Кількість голосів

«Слуга народу»

56,70

714 378

«Опозиційна платформа – За життя»

15,17

191 161

ВО «Батьківщина»

4,70

59 318

«Європейська Солідарність»

4,64

58 547

«Опозиційний блок»

4,62

58 234

«Партія Шарія»

3,17

39 941

«Сила і Честь»

2,95

37 187

«Голос»

2,22

28 019

Радикальна партія Олега Ляшка

1,71

21 593

«Українська стратегія Гройсмана»,

0,87

11 073

ВО «Свобода»

0,85

10 827

Аграрна партія України

0,12

1 523

Резюме

Моніторинг припав на період карантину, спричиненого коронавірусною хворобою. Через що перевірка даних проходила переважно дистанційно через телефонний зв'язок та електронні партійні ресурси. Хоча певна частина роботи під час моніторингу відбувалась через відвідування партійних офісів та зустрічей із партійним керівництвом. Варто зазначити, що частина партій не готова була проводити свою діяльність в умовах карантину. Також не всі партії демонструвати відкритість до демократичних процесів з вивчення їх активностей для подальшого ознайомлення виборців. Не всі партії, які проходили моніторинг і утворили осередки, мають обласні офіси, ще гірша ситуація є з наявністю офісів у містах і районах області. Партії переважно поклали відповідальність по роботі з виборцями на місцевих депутатів і результатом цього є мала кількість діючих партійних громадських приймалень. 

Вимушений карантин сприяв тому, що партії почали активніше використовувати соціальні мережі для комунікації зі своїми виборцями. Зокрема, використовувати політичну рекламу. Частка політичної реклами в соціальній мережі Facebook, направлена на користувачів Дніпропетровської області, сягає 11-15%.

Фактичний стан партійних осередків

ОПОРА знайомлячись із даними, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, визначила, що більшість, 9 партій із 12, мають обласні осередки. Постільки під час попередніх виборчих компаній часто було проблемою знайти активне представництво осередків політичних партій для отримання коментарів або перевірки виборчої інформації. Було прийнято рішення перевірити спроможність партійних осередків. Під час моніторингу досліджувалась наступна інформація: відповідність адреси реєстрації, дані про керівника осередку, наявність місцевого партійного офісу та наявність приймальні громадян. За пів року до місцевих виборів не було виявлено обласного осередку провладної партії «Слуга народу». Хоча на попередніх позачергових виборах народних депутатів партія посіла перше місце в Дніпропетровській області та серед інших областей України отримала найбільшу підтримку виборців Дніпропетровщини. Також по одномандатних мажоритарних округах області в 16 із 17 перемогли висуванці партії «Слуга народу». Також під час перевірки інформації по осередку Аграрної партії України було виявлено невідповідність контактних даних. Постільки відбулися зміни керівника, а контактні дані залишилися попередників, які полишили партію, це стало проблемою отримання відповідної інформації. Також не вдалося встановити наявність осередку партії «Сила і Честь». Лише 7 партій із 12 мають свої офіси партійних обласних організацій. Обласна організація ВО «Свобода» має неспівпадіння зазначеної адреси реєстрації партійного осередку і місця фактичного офісу партії. Даний факт не є порушенням законодавства, але впливає на зручності при пошуку офісу партії прихильниками. Певна частина партій поєднують партійні офіси обласної організації і міської. Це «Європейська Солідарність» і ВО «Свобода». На відміну від попередників, партія ВО «Батьківщина» має окремі офіси обласної організації і міської. 

Адреси офісів обласних партійних осередків в Дніпропетровській області та їх керівники 

Назва партії

Керівник обласного партійного осередку

Адреса наявного партійного офісу

«Слуга народу»

-

-

«Опозиційна платформа – За життя»

Гуфман Геннадій

м. Дніпро, вул. Січеславська набережна, буд. 33, офіс 318

ВО «Батьківщина»

Ульяхіна Антоніна

м. Дніпро, вул. Михайла Грушевського, 

буд. 8

«Європейська Солідарність»

Павелко Андрій

м. Дніпро, вул. Січеславська набережна, буд. 39, офіс 193

«Опозиційний блок»

Гончаренко Наталя

м. Дніпро, просп. Дмитра Яворницького, 

буд. 5 

«Партія Шарія»

Шишко Олександр

м. Дніпро, просп. Олександра Поля, буд. 54

«Сила і Честь»

-

-

«Голос»

Жеганський Віталій

-

«Радикальна партія Олега Ляшка»

Скворцов Віталій

-

«Українська стратегія Гройсмана»

Дітковська Валерія

-

ВО «Свобода»

Замковий Олександр

м. Дніпро, вул. Гладкова, буд. 41

Аграрна партія України

-

-

Під час моніторингу і перевірці даних в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у 9 партійних осередків підтверджено відповідність адреси реєстрації та зазначеного керівництва.

 Робота партійних офісів / приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

Проблемою в організації роботи партійних офісів за пів року до місцевих виборів став карантин, пов'язаний з коронавірусною хворобою. Це спричинило пошук формату роботи партійних осередків, їх активності та співпраці з прихильниками. Частина партій долучилася до заходів допомоги з перешкодами «COVID-19» через різні благодійні фонди та власні активності, намагаючись нагадати виборцям про себе. Так, «Європейська Солідарність» і «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина» і депутати Верховної Ради від партії «Слуга народу» піарились, доставляючи адресно продуктові набори, пізніше захисні матеріали та обладнання передавали медикам та іншим службам. Партії в своїй роботі під час карантину змінили пріоритети з роботи офісних приймалень на адресну допомогу. Партія «Європейська Солідарність» перевела роботу приймальні громадян в дистанційний формат роботи з прихильниками через різні засоби зв’язку. ВО «Свобода» під час карантину не припиняла роботу своєї приймальні. Партія ВО «Батьківщина» (обласний осередок) прийом громадян призупиняла у зв’язку з карантином, а міський осередок Дніпра проводив дистанційний прийом з правових питань. З інформації соціальних мереж відомо, що «Партія Шарія» проводила активності в Zoom-співбесідах з прихильниками.

Під час дослідження наявності громадських приймалень в партійних осередках та їх роботи, на жаль, частина партій демонструвала закритість своєї роботи та не бажала надавати інформацію з невідомих причин. З цих причин виборцям по даному матеріалу неможливо встановити в повному обсязі наявність і роботу громадських приймалень певних партій. 

Наявність громадської приймальні партій

Назва партії

Обласний осередок

м. Дніпро

м. Кривий Ріг

«Слуга народу»

-

-

-

«Опозиційна платформа – За життя»

-

-

-

ВО «Батьківщина»

+

+/дистанційний прийом

+

«Європейська Солідарність»

+/дистанційний

прийом

-

-

«Опозиційний блок»

-

-

-

«Партія Шарія»

-

-

-

«Сила і Честь»

-

-

-

«Голос»

-

-

-

Радикальна партія Олега Ляшка

-

-

-

«Українська стратегія Гройсмана»

-

-

-

ВО «Свобода»

+

+

+

Аграрна партія України

-

-

-

Партійні осередки, які демонстрували закритість у свій роботі під час моніторингу: «Партія Шарія», «Опозиційний блок», «Опозиційна платформа – За життя».

Інформаційна активність у соціальних мережах

Протягом останніх двох років політичні партії активно завойовують простори світової мережі інтернету. Крім стандартних партійних сайтів, політичні сили в пошуках нових активних прихильників мандрують в соціальні мережі: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram-канали,YouTube, Viber-групи. Останнім часом стало не ефективним та пустим марнотратством розміщення політичної реклами на зовнішніх носіях реклами та друк партійних газет. Відбувається поступова зміна виборчих еліт та змінюється фокус їх зацікавленості інформаційним простором. Прискореним процес діджаталізації партій став вимушеним під час карантину. Першість популярності серед соцмереж міцно тримає Facebook. Дніпропетровські обласні і міські осередки політичних партій мають 137 представлень у Facebook. Політичні партії та їх лідери активно у Facebook створюють свої акаунти, інформаційні сторінки, групи прихильників. Протягом останніх трьох місяців весни в Facebook суттєво виросла кількість політичної реклами, націленої на користувачів Дніпропетровської області й почергово з містом Києвом ділять 1-2 місця за її кількістю серед всіх міст і областей. Керівники 10 обласних партійних осередків із 12 мають присутність у соціальній мережі Facebook, але переважно пасивно ведуть свої акаунти. Великим недоліком є наявність декілької сторінок в одній соціальній мережі відомих місцевих політиків. Які раніше створювались під минулі вибори і вже не ведуться. Серед партій найбільше представлень у мережі Facebook має «Слуга народу». Другою по кількості представлень є партія «Опозиційний блок», а третє місце посідає ВО «Батьківщина». Серед відомих місцевих політиків лідером по вподобанню користувачами Facebook є сторінка Олександра Вілкула (понад 211 тис.). Друге місце посідає депутат Дніпровської міськради Загід Краснов (понад 110т ис.) і третє місце у чинного міського голови Дніпра Бориса Філатова (понад 87 тис.).

Останні 5 місяців стрімко набирають оберти серед партій і політиків Дніпропетровської області та посідає друге місце за популярністю Telegram-канали. Серед місцевих осередків партій найбільше створено каналів у «Партії Шарія». 

Місцеві політики почали змінювати пріоритети з телебачення на користь YouTube, який посідає третє місце в представлені серед політичних сил Дніпропетровщини. YouTube надає можливість оперативно ознайомити з позицією партії чи думкою політика щодо сьогоденних ситуацій. Це прискорює процес донесення інформації і здешевлює його.

 

 
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.