У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у Запорізькій області. У фокусі цього дослідження опинилася Запорізька міська рада. Ми проаналізували, наскільки змінилася структура партійного представництва, які партії втратили своїх депутатів у раді, а які навпаки – поповнилися новими; чи були спроби відкликання депутатів і чим вони завершилися; чи були спроби висловити недовіру голові обласної ради і які загалом сталися зміни у керівному складі за цю каденцію та як це відображає зміни у розподілі сил у раді. Вся ця інформація допоможе краще розуміти, в якому стані політичні партії, які отримали підтримку черкащан на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів.

Резюме

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Запорізькій міській раді було обрано 64 депутати та створено 7 депутатських фракцій. Станом на 1 квітня 2020 року численність фракцій не змінилась, але склад фракцій зазнав певних змін. Так, фракція «УКРОП» втратила 4 депутати, фракція «Європейська Солідарність» − 2 депутатів. Найбільш численною фракцією в міській раді залишається фракція «Опозиційного блоку» − 20 депутатів. Найменш численною фракцією стала фракція «УКРОП» − 5 депутатів.

Навколо міського голови Володимира Буряка на початку каденції була створена більшість, до якої увійшли фракції «Опозиційний блок» (20 депутатів), «Нова політика» (9 депутатів) та «Наш край» (6 депутатів). Загалом 35 депутатів. В опозиції до міського голови пішли фракції «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «Самопоміч» та «УКРОП».

На початку 2020 року більшість у міській раді збільшилась на 10 депутатів. До неї увійшло  5 депутатів із фракції «УКРОП», 3 депутати фракції  «Об’єднання «Самопоміч» та 2 позафракційні депутати.  

Секретарем міської ради більшістю депутатів обраний представник «Нової політики» Руслан Пидорич.

Спроб відкликання депутатів Запорізької міської ради не було, як і спроб висловити недовіру міському голові. 

Результати місцевих виборів та формування більшості

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Запорізькій міській раді було обрано 64 депутати та створено 7 депутатських фракцій. Найбільше депутатів увійшло до фракції «Опозиційний блок» (20 депутатів). Другою та третьою за чисельністю фракціями в міській раді стали «Нова політика» (9 депутатів) та «УКРОП» (9 депутатів), четвертою – «Європейська Солідарність» (8 депутатів). До фракції “Самопоміч” у міській раді увійшло 6 депутатів, до фракції «Наш край» − 6, до фракції ВО «Батьківщина» − 6 депутатів.

На виборах міського голови Запоріжжя перемогу здобув Володимир Буряк, який балотувався як самовисуванець, але за підтримки партії “Опозиційний блок”. Очільнику міста вдалося сформувати навколо себе більшість у міській раді. До неї увійшли фракції «Опозиційний блок» (20 депутатів), «Нова політика» (9 депутатів) та «Наш край» (6 депутатів). Інші фракції перейшли в опозицію до міського голови. 

Секретарем Запорізької міської ради шляхом таємного голосування було обрано представника партії «Нова політика» Руслана Пидорича. Його кандидатуру підтримало 36 з 64 депутатів, які взяли участь у голосуванні. Відмовилися брати участь представники  «Європейської Солідарності» − 7 депутатів, «Самопомочі» − 6, ВО «Батьківщина» − 6, та фракції «УКРОП» − 9.

Партійні переходи

Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді залишається сім фракцій, які були утворені на початку скликання. Проте змінився кількісний склад декількох з них. Найбільше депутатів втратила фракція «УКРОП», яка тепер нараховує 5 депутатів замість 9. На двох депутатів зменшився склад фракції «Європейська Солідарність». Формально одного депутата втратила «Нова політика», хоча це пов'язано з тим, що один з її депутатів став секретарем міської ради.  

Партійне представництво в Запорізькій міській раді

Назва партії

Кількість мандатів станом на момент обрання

Кількість представників партії на 1 квітня 2020 року

Опозиційний блок

20

20

Нова політика

9

9

Європейська Солідарність (раніше БПП «Солідарність»)  

8

6

Об'єднання «Самопоміч»

6

6

Наш край

6

6

ВО «Батьківщина»

6

6

УКРОП

9

5

Позафракційні

0

5

Фракція «Опозиційного блоку»

Незважаючи на те, що численний склад фракції з моменту обрання не змінився, змінився поіменний склад депутатів фракції. Так, у зв’язку з призначенням на посаду керуючого справами виконавчого комітету, депутат Роман Омельянович  22 січня 2016 року написав заяву про дострокове складання депутатських повноважень. Замість Романа Омеляновича 30 березня 2016 року до міської ради за списком Опозиційного блоку «заходить» наступний за списком −   Микола Володьков, який увійшов до складу фракції «Опозиційного блоку».

15 березня 2017 року депутат Олександр Пшеничний подав заяву про дострокове складання депутатських повноважень (призначений на посаду голови Хортицької районної адміністрації Запорізької міської ради). Замість Олександра Пшеничного до складу ради у фракцію «Опозиційного блоку» увійшла  Зінаїда Гальчинська.

Фракція «Нова політика»

11 січня 2016 року помер депутат фракції Віктор Великий, замінив померлого депутата його однопартієць Денис Васильєв, при цьому Олег Комісаров, який випереджав Дениса Васильєва у внутрішньопартійну рейтингу, відмовився від мандата депутата.

Фракція «Європейська Солідарність»

На першій сесії Запорізької міської ради, яке відбулось 17 грудня 2015 року, при обранні секретаря Запорізької міської ради, депутатка від «Європейської Солідарності» (раніше БПП «Солідарність») Ірина Клець, всупереч одноголосному рішенню фракції не приймати участі в голосуванні, проголосувала за кандидатуру від більшості Руслана Пидорича. Наступного дня голова фракції «Європейська солідарність» (раніше БПП «Солідарність») Олександр Константинов на своїй сторінці у Facebook повідомив про прийняте фракцією рішення виключити депутатку Ірину Клец зі складу фракції та рекомендувати їй скласти повноваження депутатки міської ради. У підсумку 24.12.2015 Ірину Клец виключили зі складу фракції, але повноваження свої депутатка не склала та стала позафракційною.

4 червня 2019 року депутат В’ячеслав Зайцев  написав заяву про вихід зі складу фракції, повідомивши про це на своїй сторінці у Facebook, пояснивши цей вихід приєднанням до команди «Голосу». Пізніше на своїй сторінці В’ячеслав Зайцев повідомив про те, що зареєстрований ЦВК кандидатом у депутати ВРУ по списку партії під №54. Станом на квітень 2020 року В’ячеслав Зайцев в міській раді входить до числа позафракційних. 

Фракція «Наш край»

Незалежно від того, що після виборів за внутрішньопартійним рейтингом до складу ради мав увійти Іван Костенко, до складу ради увійшов Роман Таран. Запорізькі ЗМІ повідомляли, що Івана Костенка «наполегливо попросили» поступитися мандатом на користь свого колеги.

16 серпня 2019 року депутат Володимир Кальцев подав заяву про дострокове складання депутатських повноважень (у зв’язку з обранням народним депутатом), його місце в міській раді зайняв наступний по внутрішньопартійному списку Ігор Воєводін.

Фракція ВО «Батьківщина»

12 травня 2017 року депутат Генадій Фукс написав заяву про дострокове складання депутатських повноважень (депутат по внутрішньопартійному списку пройшов до обласної та міської ради та перейшов до обласної ради, змінивши там Ігоря Батрака, який переміг на виборах в ОТГ та склав повноваження депутата). 

31 травня 2017 року на сесії міської ради був представлений новий депутат Олександр Вєдєнєєв, який увійшов до складу фракції.

Фракція «УКРОП»

28 жовтня 2016 року на своїй сторінці у Facebook голова фракції «УКРОП» повідомив про виключення із складу фракції депутата Дмитра Сірого, звинувативши його в «… голосуванні солідарно з Опоблоком врозріз партійної дисципліни на останній сесії міської ради».

Виключення Дмитра Сірого було гучним. Сам Дмитро Сірий на своїй сторінці у Facebook зазначив, що про виключення його із складу фракції дізнався від журналістів та вважає, що його виключили із фракції на сторінці у Facebook.  Депутат з цього приводу збирав пресконференцію, але 15 листопада 2016 року за рішенням фракції Сірого виключено із складу фракції. На сьогодення депутат Дмитро Сірий в міській раді позафракційний.

30 листопада 2016 року на сесії міської ради депутатка Катерина Константинова повідомила про вихід із складу фракції. Свій вихід вона обґрунтувала тим, що в партії склалася неконструктивна атмосфера, яка заважає продуктивно працювати. На сьогодення депутатка Константинова в складі ради позафракційна.

2 листопада 2018 року депутат Генадій Наумов на своїй сторінці у Facebook повідомив про вихід з фракції «УКРОП», пояснивши свій вихід «творчою» відпусткою.

14 грудня 2019 року пішов з життя депутат Сергій Балашов. Замість померлого депутата до складу міської ради поки ніхто не увійшов.

Таким чином, фракція «УКРОП» втратила чотирьох депутатів. 

Жодних змін не відбулось у фракції «Об’єднання «Самопоміч».  

Відкликання депутатів

За інформацією Запорізької міської виборчої комісії Запорізької області, станом на 01 квітня 2020 року до Запорізької  міської виборчої комісії не надходили повідомлення про відкликання депутатів Запорізької міської ради сьомого скликання за народною ініціативою. Відповідно й відсутні рішення виборчої комісії по порушеному питанню.

Зміни керівництва та балансу сил у раді

Протягом всього періоду в раді склалась стабільна більшість, до якої увійшли такі фракції: «Опозиційний блок» (20 депутатів), «Нова політика» (9 депутатів), «Наш край» (6 депутатів) і позафракційна І. М. Клець. Загалом 35 депутатів. До опозиції увійшли фракції «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «УКРОП» та «Самопоміч». 

На початку 2020 року на сесії міської ради міський голова закликав депутатів об'єднатися і створити міжфракційне об'єднання. З цим об'єднанням Володимир Буряк, ймовірно, піде на місцеві вибори.

До складу депутатської групи Володимира Буряка «Єднання» увійшли депутати:

  1. Генадій Наумов  – керівник об’єднання (позафракційний).
  2. Олена Галкіна – (фракція «Об’єднання «Самопоміч»).
  3. Олег Германюк – (фракція «Об’єднання «Самопоміч»).
  4. Олег Корольов – (фракція «Об’єднання «Самопоміч»).
  5. Олег Коломоєць –  (фракція «УКРОП»).
  6. Олександр Ніколаєнко – (фракція «Опозиційний блок»).
  7. Михайло Прасол –  (фракція «УКРОП»).
  8. Генадій Старцев –  (фракція «УКРОП»).
  9. Олена Сідельникова –  (фракція «УКРОП»).
  10. Дмитро Сірий  –  (позафракційний).
  11. Руслан Ярошенко –  (фракція «УКРОП»).

Таким чином, більшість у міській раді збільшилась на 10 депутатів. До більшості увійшло 5 депутатів фракції «УКРОП», 3 депутати фракції «Об’єднання «Самопоміч», а також 2 позафракційні депутати. Тим самим чисельність депутатів в опозиції зменшилась. Протягом поточного скликання міської ради випадків висловлення недовіри міському голові не було.

Ситуація напередодні місцевих виборів

На даний момент більшість політичних партій не веде у Запоріжжі активної публічної кампанії, яка могла свідчити про те, що вони готуються до виборів. 

Проте деякі партії вже розпочинають підготовку до місцевих виборів. Так, партія «Європейська Солідарність» активно роздає продуктові набори для малозабезпечених запоріжців. Пакунки з ліками та продуктами відправляться до тих, хто найбільше того потребує. З самого початку пандемії мешканці Запорізької області отримали понад 700 наборів першої необхідності. Більшість з них була закуплена за кошти Фонду Порошенка, частину придбали небайдужі запоріжці. Працює приймальня, в якій ведуть прийом депутати, помічники депутатів.

Жодної активності не спостерігається у партії «Слуга народу». Не створені осередки. Нічого невідомо про відкриття приймалень.

Змінилось обласне та міське керівництво партії «Наш край». Приймалень немає, офіс партії не працює.

У керівництві «Опозиційного блоку» також відбулись зміни. Незважаючи на те, що приймальні працювали весь час, особливої активності не спостерігається. Можливо, це пов’язано з тим, що більшість депутатів «Опозиційного блоку» пов’язана з металургійним комбінатом Запоріжсталь та його колишнім гендиректором Ростиславом Шурмою, який керував заводом з 2012 року і очолював обласну організацію «Опозиційного блоку». У листопаді 2019 року Шурма покинув посаду гендиректора металургійного комбінату. 

Об’єднання «Самопоміч» останнім часом закрило всі приймальні громадян, ніякої партійної діяльності немає. Частина фракції увійшла в депутатську групу Володимира Буряка «Єднання», можливо, будуть балотуватися в депутати міської ради. Депутати цієї фракції активні, ведуть прийоми громадян, але вже або від депутатської групи «Єднання», або від свого імені.

Змінилось керівництво міської організації політичної партії ВО «Батьківщина». Голова партії Віталій Рябцев – депутат міської ради, активний у соціальних мережах, відкрито опозиціонує міському голові. Ймовірно, що Рябцев буде балотуватися на посаду міського голови.

Депутати з фракції «УКРОП» повним складом увійшли в депутатську групу Володимира Буряка «Єднання». Представники цієї фракції активні, але діяльність ведуть або від депутатської групи «Єднання», або від власного імені. 

Активними в місті можна назвати політичну партію «Партія Шарія». Системна робота в соціальній мережі. Відкрита приймальня для громадян. Ведуть прийом громадян в онлайн-режимі. До початку карантину вели агітацію з метою залучення до лав партії. Виставляли намети, роздавали друковані партійні матеріали.

Партія «Нова політика» пов’язана з колишнім народним депутатом та бізнесменом В'ячеславом Богуслаєвим, координує роботу депутатських фракцій і розробляє її стратегію  Анатолій Малиш, член виконкому міської ради, директор зі зв’язків з громадськістю АТ «Мотор Січ». На даний момент партія не веде активну публічну діяльність.  

Відсутні осередки політичної партії «Голос». Партія активності не проявляє.

Політична партія «Опозиційна платформа – За життя» активна в соціальних мережах, створені сторінки та групи. Іншої активності не проявляє.

Розколення «Опозиційного блоку» не відбулось. Фракції «Опозиційна платформа – За життя» не створено в міській раді. Можна сказати, що та частина депутатів, яка у фракції «Опозиційний блок», жодного відношення не має до керівництва обласного та міського осередків «ОПЖЗ». У міській раді є фракція «Наш край», колишній голова фракції – Володимир Кальцев – народний депутат ВРУ – на сьогодні  голова обласного осередку «Опозиційна платформа – За життя». 

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.