Резюме

Депутати Тернопільської обласної ради шостого скликання, від грудня 2015 року стабільно працюють у складі восьми фракцій таких організацій політичних партій: ВО «Свобода», «Європейська Солідарність» (раніше «БПП «Солідарність»), ВО «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка, «Громадський рух «Народний контроль», «Громадянська позиція» та «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Один депутат, від Радикальної партії Олега Ляшка, неповних два роки був позафракційним, а ще один, від «Європейської Солідарності», – від листопада 2019 року став позафракційним. Четверо депутатів достроково припинили свої повноваження, а їм на заміну в раду прийшли інші кандидати зі списку партій. Голова Тернопільської обласної ради та його заступники продовжують перебувати на своїх посадах ще з 2015 року.

Результати місцевих виборів та формування більшості

За підсумками місцевих виборів 2015 року до складу Тернопільської обласної ради потрапили депутати від восьми політичних партій: ВО «Свобода», Блоку Петра Порошенка «Солідарність» («Європейська Солідарність»), ВО «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Громадський рух «Народний контроль» , «Громадянська позиція» та «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».

Назва політичної партії

Кількість обраних депутатів до Тернопільської обласної ради

Блок Петра Порошенка «Солідарність» («Європейська Солідарність»)

18

ВО «Свобода»

13

ВО «Батьківщина»

10

Об’єднання «Самопоміч»

6

Радикальна партія Олега Ляшка

5

Громадський рух «Народний контроль»

5

«Громадянська позиція»

4

Українське об’єднання патріотів – УКРОП

3

Загальна кількість депутатів у раді

64

 Відповідно до результатів виборів у раді було утворено вісім однойменних фракційних об’єднань. Найбільш чисельними є фракції «Європейська Солідарність» – 18 депутатів, ВО «Свобода» – 13 депутатів, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 10 депутатів. До фракції Об’єднання «Самопоміч» увійшло 6 депутатів, а до «Громадський рух «Народний контроль» – 5. По чотири обранці увійшло у фракції Радикальної партії Олега Ляшка та «Громадянської позиції». Найменш чисельною є фракція політичної партії «УКРОП» – 3 депутати. Усі обранці  увійшли до депутатських об’єднань, лише Сергій Тарашевський, який балотувався від Радикальної партії Олега Ляшка, не увійшов до жодної фракції.

На першій же сесії голова ради Віктор Овчарук повідомив про утворення коаліційного об’єднання депутатських фракцій у Тернопільській обласній раді. До цієї групи увійшло 43 депутати від таких фракцій: Блоку Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч», Радикальної партії Олега Ляшка, «Громадянської позиції».

Чисельність депутатських фракцій Тернопільської обласної ради шостого скликання

Протягом п’яти років роботи кількість фракцій у Тернопільській обласній раді залишалась незмінною. Відбулись лише незначні чисельні чи персональні заміни депутатів у їх складі. Сергій Тарашевський, який від початку роботи шостого скликання був позафракційним, 5 липня 2017 року увійшов до складу депутатської фракції Тернопільської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка. Після цього майже два роки у раді не було депутатів, які б не входили до будь-якого депутатського об’єднання. Але 28 листопада 2019 року Роман Василіцький вибув із складу депутатської фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» відповідно до поданої ним особистої заяви та рішення фракції. Депутат не увійшов до іншого об’єднання та став позафракційним. Варто зауважити, що у Тернопільській обласній раді шостого скликання не відбувалось депутатських переходів між фракціями політичних партій.

Депутатські фракції у Тернопільській обласній раді

К-сть депутатів у фракції на момент формування

К-сть депутатів станом на 1 квітня 2020 року

«Європейська Солідарність» (Блок Петра Порошенка «Солідарність»)

18

18

ВО «Свобода»

13

13

ВО «Батьківщина»

10

10

Радикальна партія Олега Ляшка

4

5

«Громадянська позиція»

4

4

«Громадський рух «Народний контроль»

5

5

Об’єднання «Самопоміч»

6

5

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

3

3

Позафракційні

1

1

Проаналізувавши склад депутатських фракцій Тернопільської обласної ради, можна зробити висновок, що норма Закону України «Про місцеві вибори» про те, що представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку, не змогла позитивно вплинути на пропорційне представництво обох статей у цьому органі місцевої влади. Кількість чоловіків у Тернопільській обласній раді значно більша, аніж кількість жінок. У 2015 році – 56 чоловіків, 8 – жінок. У 2020 році – 57 чоловіків, 7 – жінок.

Персональні зміни у фракціях Тернопільської обласної ради

За час роботи шостого скликання Тернопільської обласної ради лише четверо депутатів склали свої повноваження та відповідно покинули склад фракційних об’єднань.

28 листопада 2019 року Тернопільська обласна рада на своєму засіданні підтримала заяву депутата Петра Гадза, обраного від  Блоку Петра Порошенка «Солідарність», про дострокове складання ним своїх повноважень. Відповідно Тернопільська обласна виборча комісія визнала обраним депутатом Володимира Богайчука.

Сергій Тарашевський, який від липня 2017 року працював у складі фракції Радикальна партія Олега Ляшка, також достроково припинив свої повноваження. Особисту заяву він подав 17 жовтня 2019 року, відповідно 10 грудня 2019 цю заяву підтримали депутати своїм рішенням, а за даними сайту Центральної виборчої комісії офіційно він втратив свої повноваження 12 грудня 2019 року. Відповідно до Постанови Тернопільської обласної виборчої комісії новим депутатом облради було визнано Ігоря Яцишина.

У фракції ВО «Свобода» було змінено двоє депутатів. У зв’язку зі смертю достроково було припинено повноваження Олександра Башти. 21 грудня 2019 року Постановою Тернопільської обласної виборчої комісії депутатом облради було визнано Богдана Лихого. У зв’язку із обранням Наталі Турецької депутатом Тернопільської міської ради, Тернопільська ОВК зареєструвала Василя Чашку депутатом Тернопільської обласної ради.

Станом на 1 квітня 2020 року усі четверо депутатів, які потрапили в раду уже в період її роботи, є членами тих фракцій, у яких перебували їхні попередники. Тобто у фракції ВО «Свобода» відбулось дві заміни, а у фракціях «Європейська Солідарність» та Радикальна партія Олега Ляшка – по одній. Через дострокове припинення повноважень депутатами обласної ради, чисельний склад фракцій не змінювався.

Стабільність керівництва Тернопільської обласної ради

8 грудня 2015 року, на першому пленарному засіданні було обрано голову Тернопільської обласної ради. На цю посаду було висунуто дві кандидатури: Олега Сиротюка (ВО «Свобода») та Віктора Овчарука (БПП «Солідарність» («Європейська Солідарність»). За результатами таємного голосування головою Тернопільської обласної ради було обрано Віктора Овчарука. Василя Деревляного (ВО «Батьківщина») було обрано на посаду першого заступника голови облради, а Любомира Крупу (Об’єднання «Самопоміч») – на посуду заступника голови. Станом на 1 квітня 2020 року кадрових змін у керівному складі Тернопільської обласної ради не відбувалось, голова та його заступники продовжують працювати на своїх посадах.

Коротко про облраду шостого скликання напередодні виборів

Тернопільська обласна рада шостого скликання протягом майже п’яти років працювала практично у стабільному складі. Лише 4 депутати із 64 достроково припинили свої повноваження. Кількість фракцій залишається незмінною від моменту створення, фракція політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» лише змінила свою назву у зв’язку із ребрендингом однойменної політичної партії. Керівництво облради, яке було обране на першому ж засіданні, продовжує працювати і надалі. Місцеві партійні лідери не висловлюють публічних заяв щодо зміни вектора своєї діяльності, зміни партійної організації тощо. Не виключено, що до осені 2020 року відбудуться переформатування у фракціях облради, але до цього часу все свідчить про стабільність депутатських об’єднань.