Відповідно до Виборчого кодексу, місцеві вибори 2020 року відбудуться за відкритими партійними виборчими списками, де роль самовисування буде неможливою. У контексті наближення даних виборів ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у міській та обласній радах з початку каденції. Зокрема, було проаналізовано кількість депутатських міграцій, які партії втратили своїх депутатів, які – поповнилися новими та які стали позафракційними; представники яких партій припинили повноваження; чи були спроби змінити секретаря міської ради та висловити недовіру міському голові. Дана інформація дає розуміння, у якому стані політичні партії, які отримали підтримку громадян на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів. 

Резюме

За підсумками місцевих виборів 2015 року у Вінницькій міській раді було створено п’ять  депутатських фракцій. Така ж кількість фракцій залишилася в міській раді станом на 1 квітня 2020 року. У Вінницькій обласній раді на початку каденції було 7  фракцій, після розпуску фракції «Об’єднання «Самопоміч» станом на 1 квітня функціонує 6.

За період роботи у міській раді відбувались незначні зміни за кількістю складання повноважень депутатів, які були викликані внаслідок кадрових призначень. Керівництво міської ради на початок каденції та станом на 1 квітня 2020 року залишилось незмінним. У керівництві Вінницької обласної ради змінювались заступники.

Наразі напередодні чергових місцевих виборів 2020 року відбувається перегрупування політичних сил і виразно видно певних лідерів. Зокрема, втратили свою позицію «Об’єднання «Самопоміч», частково ВО «Свобода», Аграрна партія України. Натомість посилили діяльність «Українська стратегія Гройсмана», «Європейська Солідарність» та політична партія «Слуга народу».

Результати місцевих виборів та формування більшості

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Вінницькій міській раді було створено п’ять  депутатських фракцій: «Вінницька європейська стратегія» – 18 депутатів, «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 8 депутатів,  ВО «Батьківщина» – 8 депутатів, «Об’єднання «Самопоміч» – 5 депутатів, ВО «Свобода» – 6 депутатів та 7 позафракційних депутатів.

Із загальної динаміки голосувань у Вінницькій міській раді, позиція різних фракцій при голосуванні в більшості випадків співпадає із позицією міського голови Вінниці, саме тому значна кількість питань, що виносяться на сесію міської ради, підтримуються або відхиляються присутніми депутатами майже одноголосно.

У Вінницькій обласній раді станом на 1 квітня 2020 року діє 6 фракцій:

  • «Блок Петра Порошенка «Солідарність» — 27 депутатів на момент обрання, 25 станом на 1 квітня 2020 року.
  • Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — 17 депутатів на момент обрання, 15 станом на 1 квітня 2020 року.
  • Радикальна партія Олега Ляшка — 9  депутатів на момент обрання, 8 станом на 1 квітня 2020 року.
  • «Українське об’єднання патріотів — «УКРОП» — 6 депутатів.
  • Депутатська фракція «Аграрії Вінниччини» — 5  депутатів.
  • «Опозиційний блок» — 6 депутатів.

Позафракційні — 6 депутатів на момент обрання, 17 депутатів станом на 1 квітня 2020 р.

У червні 2019 року депутат Вінницької обласної ради Андрій Ковальов повідомив про вихід з фракції «Об’єднання «Самопоміч». Внаслідок цього у жовтні на позачерговій сесії голова облради Анатолій Олійник оголосив про розпуск фракції «Самопоміч» через недостатню кількість депутатів у ній.

26 вересня 2019 року на черговій сесії депутатами Вінницької обласної ради зареєстровані Ігор Вернигор, Маріанна Мазуренко та Володимир Кістіон. Вони отримали мандати замість Лариси Білозір, Геннадія Вацака (обраних до парламенту як самовисуванці) та Олега Мейдича (обраного народним депутатом від партії «Батьківщина» у 18-му окрузі).

На початку каденції офіційно про  опозиційність заявили тільки представники «Опозиційного блоку».  Можна сказати, що на сьогоднішній день у Вінницькій обласній раді існує ситуативна більшість.

Партійні переходи

Загалом у Вінницькій міській та обласній  радах із початку каденції тільки 4  депутати вийшли із фракції:

  • 2 депутати Вінницької міської ради:
  • 25.07.2019 року на засіданні фракції ВО «Батьківщина» було виключено зі складу фракції депутатку  Ганну Давиденко. До іншої фракції депутатка не входила.
  • 23. 12. 2019 року Віталій Погосян заявив про вихід із депутатської фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність»» за власним бажанням та до іншої фракції не переходив.
  • 2 депутати Вінницької обласної ради від політичної партії  «Об’єднання Самопоміч»:
  • 26.06.2019 Ковальов Андрій, до іншої фракції депутат не входив.
  • 15.07. 2019 Колесник Ірина, до іншої партії депутатка не ввійшла.

Припинення повноважень депутатів

Випадків припинення повноважень депутатів Вінницької міської та обласної рад було відносно мало. За весь період роботи було 6 випадків,  коли депутати припиняли свої повноваження у Вінницькій обласній раді та чотири випадки у Вінницькій міській раді.

Так, після перших місцевих  виборів до ОТГ 2017 року склав депутатські повноваження  депутат та заступник голови обласної ради Олександр Качур у зв’язку з обранням його депутатом Немирівської ОТГ.  Три депутати обласної ради склали повноваження у липні 2019 року, у зв’язку з обранням їх депутатами Верховної Ради України, а саме: Лариса Білозір та Геннадій Вацак із фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та Олег Мейдич із фракції політичної партії ВО «Батьківщина».

У листопаді та грудні 2019 року склали повноваження Володимир Барцьось (фракція «Аграрії Вінниччини») та Юрій Мазур (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»).

У Вінницькій міській раді у лютому 2016 року достроково припинив повноваження Юрій Кучерук – позафракційний, обраний у багатомандатному виборчому окрузі за виборчим списком територіальної організації політичної партії «Опозиційний блок», у зв’язку з  особистою заявою.

У листопаді 2019 року заяви про припинення депутатських повноважень подали Андрій Очеретний (депутатська фракція  БПП «Солідарність»), якого призначили виконувачем обов'язків заступника міського голови Вінниці, та  Ігор Скоромний, депутат від партії «Вінницька європейська стратегія», як зазначено на сайті Вінницької міської ради: «у зв’язку з переходом на іншу важливу роботу, несумісну з депутатською діяльністю».

У січні 2020 року у зв’язку із особистою заявою були припиненні повноваження Віталія Погосяна, депутатська фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Зміна керівництва

За період діяльності Вінницької міської та обласної рад 7 скликання питань щодо висловлення недовіри міському голові та головам обласної державної адміністрації не порушувалось.

На засіданні першої сесії Вінницької міської ради секретарем було обрано депутата від Вінницької міської організації політичної партії «Вінницька європейська стратегія» Петра Яблонського, який перебуває на займаній посаді по теперішній час.

Станом на 1 квітня 2020 року керівництво обласної ради включає в себе голову обласної ради та двох заступників. Голова обласної ради Анатолій Олійник виконує обов’язки із початку каденції, а  заступники  протягом каденції змінювались.

Так, у листопаді 2015 року, у зв’язку із припиненням депутатських повноважень заступника обласної ради Олександра Качура (фракція «Вінницька територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка») на посаду заступника був обраний Михайло Кременюк, представник тієї ж політичної сили, який виконує обов’язки по теперішній час.

19 травня 2017 року достроково були припиненні повноваження першої заступниці голови Вінницької обласної ради (без припинення повноважень депутата) Людмили Щербаківської (Вінницька обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»). Як зазначено у рішенні обласної ради № 362: «через  численні факти використання бюджетних коштів та комунального майна в особистих цілях та на користь Вінницького обласного осередку партії «Батьківщина», неодноразові втручання в роботу комунальних установ та організацій області, в тому числі шляхом лобіювання питань щодо призначення на керівні посади в ці заклади близьких до себе людей, а також намагання здійснити дезорганізацію роботи медичної галузі Вінницької області».

18 липня 2017 року рішенням 23 позачергової обласної ради 7 скликання на посаду заступника голови обласної ради було обрано Ігоря Хміля (Вінницька обласна організація політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»), який виконує обов’язки по теперішній час.

Ситуація напередодні місцевих виборів

На основі наявних політично-економічних груп у Вінницькій області та місті Вінниця розпочинається робота з підготовки до місцевих виборів. Зокрема, з’явилися окремі ознаки активностей з боку «Європейської Солідарності», «Української стратегії Гройсмана», ВО «Батьківщина». Мало помітна активність з боку ВО «Свобода», «Об’єднання «Самопоміч» та інших груп, що були активними під час попередніх виборчих процесів.

Наразі відбувається перегрупування політичних сил і виразно видно певних лідерів. Зокрема, втратили свою позицію «Об’єднання «Самопоміч», частково ВО «Свобода», Аграрна партія України. Натомість посилила свою позицію «Українська стратегія Гройсмана», «Європейська Солідарність» та політична партія «Слуга народу».

Зокрема, «Європейська Солідарність» почала активність під час пандемії медіа-повідомленнями та формуванням списків кандидатів на місцеві вибори. З’явилися матеріали стосовно аналізу ситуації та прогнозів як в мережі Інтернет, так і в окремих політичних діячів «Європейської Солідарності».

«Українська стратегія Гройсмана» почала проводити зустрічі з потенційними кандидатами, а також формувати списки як до обласної ради, так і до місцевих рад. Також стала помітною активність з боку громадських організацій, близьких до відповідної політичної сили. Існує досить сильне позиціонування успішних господарників міста Вінниці, які можуть навести лад й у Вінницькій області.

Базуючись на окремих депутатів, партія «Слуга народу» намагається провести заходи, що показують недосконалість і неефективність чинної влади та посилюють свою антикорупційну риторику. На рівні окремих громад відбувається переформатування місцевих груп і пошук контактів з існуючими вищезазначеними політичними силами.

Крім цього, закінчується процес об’єднання громад в рамках Перспективного плану, який буде затверджений найближчим часом, що дасть реальну картину поділу груп та визначить потенційних лідерів на основі старих голів, а також нових, які будуть намагатися очолити тему децентралізації, протидії коронавірусу та слабкого економічного розвитку і його спаду на даний момент.

Очікується, що основним рушієм, силою та ресурсом цих рухів буде ефективність взаємодії з аграрним сектором, який забезпечить на рівні районів та ОТГ основну економічну активність та має досить високий вплив на громаду і виборців, оскільки більшість із них є депутатами різних рівнів рад, є досить активними і в умовах відкриття ринку землі полярно розділилися на категорії тих, хто активно підтримує та протидіє.

Основними темами в регіоні щодо політичного дискурсу будуть теми землі, безробіття, економічного спаду, екології, загрози посухі, а також протистояння між базовими політичними силами з орієнтиром на протистояння чи взаємодію на загальнонаціональному рівні.

Непомітними, проте досить активними гравцями є «Опозиційна платформа – За життя» та ВО «Батьківщина».

Досить високим економічним ресурсом володіє Агроіндустріальний холдинг МХП, який має двох народних депутатів у Верховній Раді України та двох народних депутатів, які позиціонуються як близькі до МХП.

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.