РЕЗЮМЕ

За результатами виборів до Одеської обласної ради пройшли представники 6-ти політичних партій: «Опозиційний блок», Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Довіряй Ділам», ВО «Батьківщина», «Наш край» та Партія «Відродження», сформувавши однойменні фракції. Жоден з обраних депутатів не залишився позафракційним.

Найбільшу кількість мандатів за результатами виборів отримала партія «Опозиційний блок», втім посади голови, першого заступника та заступника голови обласної ради розподілили між собою представники Блоку Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина2 та «Нашого краю». З початку скликання в обласній раді не можливо констатувати наявність стійкої більшості, що значно позначалось на роботі ради. Всі фракції, створені на початку скликання ради, існують в Одеській обласній раді й станом на 1 квітня 2020 року, хоча 3 фракції і втратили частину депутатів.

Наприкінці 2018 року в ході оформлення в політичну партію проєкту «Опозиційна платформа – За життя» з фракції «Опозиційного блоку» було виключено 2-х депутатів, ще 3 депутати вийшли з фракції після позачергових виборів до Верховної Ради. 2-х депутатів протягом 2019 року втратила фракція «Наш край»: 1-го виключено рішенням фракції, ще один депутат вийшов зі складу об’єднання за власним бажанням. Найпершою же втратила одного депутата фракція партії «Відродження» ще в 2017 році. Всі депутати, що вийшли з фракцій, стали позафракційними. В серпні 2019 року в раді було створено депутатську групу «Опозиційна платформа – За життя», до якої увійшла більша частина депутатів фракції «Опозиційний блок», а також позафракційний депутат, який раніше вийшов з фракції «Відродження». При цьому члени фракції «Опозиційний блок» не виходили з самої фракції.

Після позачергових виборів до Верховної Ради змінилось керівництво й Одеської обласної ради. Обраного народним депутатом Голову обласної ради, який представляв Блок Петра Порошенка «Солідарність», змінив інший представник цієї з політичної сили, а Першого заступника голови, який представляв ВО «Батьківщина», замінив представник Опозиційного блоку. Спроби депутатів ради замінити і заступника голови, представника «Нашого краю», виявились невдалими.

З початку каденції і до 1 квітня в обласній раді 2-х депутатів відкликали за народною ініціативою рішеннями партій: депутата від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» в 2017 році, а також депутата від партії «Опозиційний блок» в 2019 році, якого наприкінці 2018 року було виключено рішенням фракції з її складу. Відкликання депутата від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» супроводжувалось судовими опротестуваннями народної ініціативи самим депутатом. Ще 3 депутати Одеської обласної ради припинили повноваження за власним бажанням, один депутат помер, і, як вже було згадано, один депутат достроково припинив повноваження після обрання народним депутатом.

В Одеську міську раду за результатами місцевих виборів 2015 року пройшли представники 5 партій: «Довіряй ділам», Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Опозиційний блок», Українська морська партія С. Ківалова, а також Об’єднання «Самопоміч». Міського голову Геннадія Труханова було висунуто кандидатом партією «Довіряй Ділам». Всі партії сформували однойменні фракції, жоден депутат не залишився позафракційним. Фракції «Довіряй Дідам» та УМП Сергія Ківалова разом складають абсолютну більшість, яка дозволяє розглядати будь-які рішення в раді без залучення інших політичних сил. Тим не менш, за результатами голосування депутатів, секретарем міської ради було обрано представника фракції Блок Петра Порошенка «Солідарність». Після обрання секретарем депутат став позафракційним. Про свою опозиційність ще на початку скликання заявили лише представники фракції Об’єднання «Самопоміч».

У середині 2017 року в фракції «Опозиційного блоку» в Одеській міській раді стався розкол: регіональна організація «Опозиційного блоку» поширила заяву про виключення з партії більшості депутатів фракції в Одеській міській раді, а також про припинення існування фракції в раді, посилаючись на неузгодженість дій фракції з керівництвом регіональної організації партії. Серед депутатів, яких виключили з партії, була і голова фракції, яка заявила про те, що фракція в Одеській міській раді продовжить існувати. В результаті конфлікту в місцевій організації партії зі складу фракції в Одеській міській раді вийшло два депутати, яких з партії не виключили. В такому форматі фракції Одеської міської ради проіснували до весни 2020 року. У березні 2020 року перестала існувати фракція об’єднання «Самопоміч», з якої вийшла одна депутатка: кількість депутатів за регламентом міської ради стала недостатньою для об’єднання у фракцію.

Відкликань депутатів Одеської міської ради станом на 1 квітня 2020 року не відбувалось, проте достроково було припинено повноваження 4-х депутатів. За власним бажанням раду покинули 2 депутати, обрані від об’єднання «Самопоміч», 1 депутат від партії «Опозиційний блок». Повноваження ще одного депутата, якого було обрано від партії Блок Петра Порошенка «Солідарність», були припинені достроково на підставі припинення громадянства за рішенням Президента.

РЕЗУЛЬТАТИ МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ ТА ФОРМУВАННЯ БІЛЬШОСТІ

Одеська обласна рада

За результатами виборів в 2015 році в Одеську обласну раду було обрано представників 6 політичних партій: «Опозиційний блок», Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Довіряй Ділам», ВО «Батьківщина», «Наш край» та Партія «Відродження». Депутати всіх політичних партій, які отримали представництво в обласній раді, сформували однойменні фракції, жоден з 84-х депутатів за результатами формування фракцій не залишився позафракційним.

Найбільшою фракцією стала фракція Опозиційного блоку з 23-ма депутатами, з 22-х депутатів складалась фракція Блоку Петра Порошенка «Солідарність», до фракції «Довіряй Ділам» входило 12 депутатів, до фракції Батьківщина входило 11 депутатів, по 8 депутатів входило до фракції «Наш край» та фракції Партії «Відродження».

Незважаючи на найбільшу фракцію в раді, представники «Опозиційного блоку» не отримали місць в керівному складі Одеської обласної ради. Керівні посади в Одеській обласні раді після виборів розподілились наступним чином: Голова обласної ради – Анатолій Урбанський (Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Перший заступник голови – Олег Радковський (Батьківщина), Заступник голови – Дмитро Дімчогло («Наш край»). За такого розподілу керівних посад в обласній раді сукупна кількість депутатів від фракцій Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Батьківщина» та «Наш край» налічувала 41 депутата, що не дозволяє говорити про формування стійкої більшості. Найбільша фракція ради – «Опозиційний блок» розпочала діяти як опозиційна, що наприкінці 2015-го року яскраво відобразилось на розгляді питання про затвердження бюджету області на наступний рік: тоді фракція єдина не підтримала запропонований проєкт рішення. Протягом всього скликання відсутність стійкої більшості раді давалась у знаки проблемами в скликанні сесій ради, а також часто неможливістю приймати рішення під час сесій через відсутність мінімальної кількості голосів, необхідної для ухвалення рішень. 

Одеська міська рада

В Одеську міську раду за результатами виборів в 2015 році потрапили представники 5-ти політичних партій, всі представники партій увійшли до складу однойменних фракцій. Найбільшою в раді є фракція, підконтрольна Одеському міському голові Геннадію Труханову, – «Довіряй ділам», до лав якої входить 27 депутатів. Сам Геннадій Труханов також був висунутий кандидатом від партії «Довіряй Ділам». Разом з 4-ма депутатами фракції «Української морської партії Сергія Ківалова» – ці дві фракції забезпечують стійку більшість в Одеській міській раді, що дозволяє приймати рішення навіть без участі в голосуваннях будь-яких інших депутатів.

Другою за чисельністю в Одеській міській раді є фракція Блоку Петра Порошенка «Солідарність», до якої за результатами виборів увійшло 14-ть депутатів. За результатами таємного голосування представника саме цієї фракції було обрано секретарем Одеської міської ради.

Фракція з представників Опозиційного блоку на початок скликання налічувала 12 депутатів, ще 6 представляли партію Об’єднання «Самопоміч». Лише останні на початку скликання заявили про свою опозиційність.

ФРАКЦІЙНІ ПЕРЕХОДИ

Одеська обласна рада

В Одеській обласній раді станом на 1 квітня 2020 року жодна зі сформованих на початку скликання фракцій не перестала існувати, хоча половина фракцій й втратила певну кількість депутатів.

Залишились функціонувати в тому ж кількісному складі фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність», «Довіряй Ділам» та «Батьківщина».

Найбільших втрат зазнала фракція «Опозиційного блоку», з якої за період всього скликання вийшло 4 депутати. У грудні 2018 року з фракції «Опозиційний блок» за рішенням самої фракції було виключено Ірину Коваліш. Інший представник фракції – Роман Сеник – повідомляв[1], що причиною виключення депутатки стало «невиконання рішень фракції Політичної партії «Опозиційний блок» в Одеській обласній раді, а також регулярне голосування в інтересах влади». Сама депутатка тоді коментувала, що була виключена після візиту на всеукраїнський з’їзд партії «Опозиційний блок»[2], на якому приймалось рішення про висування кандидата в Президенти. Саме в цей період на національному рівні відбувалось офіційне оформлення відмежування частини представників «Опозиційного блоку» в нову політичну силу «Опозиційна платформа – За життя», до якої увійшов і Микола Скорик, що на місцевих виборах в 2015 році був лідером виборчого списку партії «Опозиційний блок» до обласної ради, а на позачергових виборах до Верховної Ради в 2019 році був обраний народним депутатом за списком «Опозиційної платформи – За життя». Вже слідом за першими двома депутатами за власним бажанням з фракції «Опозиційний блок» після позачергових виборів до Верховної Ради наприкінці літа 2019 року вийшли Володимир Кривошея, Владислав Фінік та Віктор Андрєєнков. Всі згадані депутати після виходу з фракції залишились позафракційними.

Окрім «Опозиційного блоку» втрати також понесли фракції партії «Відродження» та «Наш край». З фракції «Наш Край» за рішенням самої фракції в лютому 2019 було виключено Трифона Антова. Сам депутат, коментуючи таке рішення фракції, зауважував на самостійність в прийнятті рішень від керівництва фракції[3]. В грудні 2019 року з фракції «Наш край» вже за власним бажанням вийшов Ігнат Братінов. Обидва депутати також залишились позафракційними.

Першим же депутатом Одеської обласної ради, який вийшов з фракції, є Олексій Кобильніков, який у серпні 2017 року покинув фракцію партії «Відродження» за власним бажанням. Депутат також залишився позафракційним.

За результатами виходів депутатів з фракцій Одеська обласна рада станом на 1 квітня 2020 року налічує 7 депутатів: усі депутати, які раніше виходили з фракцій, залишились позафракційними, проте депутат, який отримав свій мандат в результаті процедури заміщення відкликаного Павла Напрієнка, приєднався до фракції «Опозиційний блок».

Після розколу в «Опозиційному блоці» на національному рівні та утворення окремого політичного проєкту «Опозиційна платформа – За життя» група з такою назвою була сформована і в Одеській обласній раді влітку напередодні позачергових виборів до Верховної Ради. До цієї групи увійшли 16 з 19-ти депутатів фракції «Опозиційний блок», а також позафракційний Олексій Кобильніков, який обирався за списками партії Відродження. При цьому згадані 16-ть депутатів не виходили з фракції «Опозиційного блоку».

Фракції Одеської обласної ради

Партія/Фракція

К-ть мандатів за результатами виборів

К-ть депутатів у фракції на початок скликання

К-ть депутатів у фракції станом на 01.04.2020

Опозиційний блок

23

23

19

БПП «Солідарність»

22

22

22

Довіряй Ділам

12

12

12

Батьківщина

11

11

11

Відродження

8

8

7

Наш край

8

8

6

Позафракційні

N/A

0

7

Виходи депутатів з фракцій Одеської обласної ради

Прізвище та ім’я депутата/-тки

Звідки

Куди

Дата

Кобильніков Олексій

Партія «Відродження»

Позафракційні

18.08.2017

Коваліш Ірина

Опозиційний блок

Позафракційні

21.12.2018

Напрієнко Павло

Опозиційний блок

Позафракційні

21.12.2018

Антов Трифон

Наш край

Позафракційні

22.02.2019

Кривошея Володимир

Опозиційний блок

Позафракційні

16.08.2019

Фінік Владислав

Опозиційний блок

Позафракційні

16.08.2019

Андрєєнков Віктор

Опозиційний блок

Позафракційні

04.09.2019

Братінов Ігнат

Наш край

Позафракційні

20.12.2019

Одеська міська рада

В Одеській міській раді процеси виходу депутатів з фракції були менш інтенсивними в порівнянні з обласною радою. До середини 2017 року єдиним позафракційним депутатом залишався Олексій Потапський, обраний від БПП «Солідарність», якого на початку скликання було обрано секретарем ради. Втім, влітку 2017 року нестабільність обласної організації «Опозиційного блоку» відобразилась і на фракції «Опозиційного блоку» в Одеській міській раді. Наприкінці червня 2017 року регіональна організація «Опозиційного блоку», яку тоді очолював народний депутат Микола Скорик, заявила про виключення з партії 8-ми депутатів Одеської міської ради: Оксани Гончарук, Лілії Рогачко, Дмитра Вишнякова, Василя Ієремії, Дениса Коваля, Ольги Кулакевич, В’ячеслава Беженара та Віктора Новака. Микола Скорик підставою виключення депутатів з партії тоді називав те, що вони «Відверто підтримують наших опонентів у питаннях, які не несуть користі громаді»[4].  У заяві, яку 28 липня 2017 року поширила регіональна організація партії, також вказувалось на те, що в Одеську міську раду було подано заяву про розпуск фракції «Опозиційного блоку», в той самий час голова фракції Оксана Гончарук заявила, що депутати не мають наміру здавати мандати, а також що фракція в міській раді продовжить працювати[5]. В результаті з фракції виключили Олександра Орлова, який тоді очолював міську організацію партії та був помічником на громадських засадах народного депутата Миколи Скорика, а 8 депутатів, яких виключили з партії, залишились у фракції «Опозиційний блок» в Одеській міській раді. Слідом за Олександром Орловим з фракції вже за власним бажанням вийшов Богдан Гіганов. Обидва депутати залишились позафракційними.

Після подій з депутатами «Опозиційного блоку», чисельний склад фракцій Одеської міської ради залишався без змін до березня 2020 року. 18 березня 2020 року за власним бажанням з фракції «Об’єднання «Самопоміч» за власним бажанням вийшла Ольга Квасніцька, у результаті чого вся фракція припинила своє існування, оскільки не мала мінімальної кількості депутатів для цього типу об’єднання. Таким чином, всі 5 депутатів фракції Об’єднання «Самопоміч» в Одеській міській раді стали позафракційними.

29 квітня 2020 року на сесії Одеської міської ради було оголошено про створення нової депутатської групи – «Опозиційна платформа – За життя» з 5-ти депутатів міської ради. До групи увійшов позафракційний Боган Гіганов, 2 депутати з фракції «Опозиційний блок» (Олексій Єремиця, Ольга Кулакевич), депутатка з фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Лілія Леонідова та депутат з фракції Української морської партії С. Ківалова Володимир Корнієнко. Усі згадані депутати на цій же сесії також вийшли і з фракцій. Окрім того, позафракційним став і Олексій Горін, який входив до фракції «Опозиційний блок». 

Фракції Одеської міської ради

Партія/фракція

К-ть мандатів за результатами виборів

К-ть депутатів у фракції на початок скликання

К-ть депутатів у фракції станом на 01.04.2020

К-ть депутатів станом на 28.04.2020

Довіряй ділам

27

27

27

27

БПП «Солідарність»

14

14

13

12

Опозиційний блок

12

12

10

7

УМП Ківалова

6

6

6

5

Самопоміч

5

5

0

0

позафракційні

N/A

0

8

13

Група «Опозиційна платформа – За життя»

N/A

N/A

N/A

5

Виходи депутатів з фракцій Одеської міської ради

Прізвище та ім’я депутата/-тки

Звідки

Куди

Дата

Потапський Олексій

БПП «Солідарність»

позафракційні

11.11.2015

Гіганов Богдан

Опозиційний блок

позафракційні

26.07.2017

Орлов Олександр

Опозиційний блок

позафракційні

26.07.2017

Квасніцька Ольга

Самопоміч

позафракційні

18.03.2020

Аміци Олександр

Самопоміч

позафракційні

18.03.2020

Захаров Олександр

Самопоміч

позафракційні

18.03.2020

Позднякова Ганна

Самопоміч

позафракційні

18.03.2020

Терещук Вадим

Самопоміч

позафракційні

18.03.2020

Гіганов Богдан

Позафракційні

Група «Опозиційна платформа – За життя»/позафракційний

28.04.2020

Єремиця Олексій

Опозиційний блок

Група «Опозиційна платформа – За життя»/позафракційний

28.04.2020

Кулакевич Ольга

Опозиційний блок

Група «Опозиційна платформа – За життя»/позафракційний

28.04.2020

Горін Олексій

Опозиційний блок

позафракційний

28.04.2020

Леонідова Лілія

БПП «Солідарність»

Група «Опозиційна платформа – За життя»/позафракційний

28.04.2020

Корнієнко Володимир

УМП С. Ківалова

Група «Опозиційна платформа – За життя»/позафракційний

28.04.2020

ВІДКЛИКАННЯ ТА ДОСТРОКОВЕ ПРИПИНЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ ДЕПУТАТІВ

Одеська обласна рада

З початку скликання і станом на 1 квітня 2020 року 2-х депутатів Одеської обласної ради відкликали партії за народною ініціативою. Повноваження ще 5-х депутатів були припинені достроково, з них 3-х – за власною ініціативою, 1 депутата було обрано народним депутатом, повноваження ще 1 депутата були припинені достроково на підставі його смерті.

Першим випадком відкликання депутата партією за народною ініціативою став випадок депутата Олеся Вітряного, обраного за списком партії Блок Петра Порошенка «Солідарність», а також голови Балтської РДА до середини 2016 року, призначеного на посаду за результатами конкурсу, який проводився за ініціативи  тодішнього очільника Одеської ОДА Міхаела Саакашвілі. 31 серпня 2017 року на сторінках регіонального інтернет-видання Думская було оприлюднено новину про те, що жителі Балтського району (який входить до виборчого округу, за яким балотувався Олесь Вітряний) виступили з ініціативою відкликання депутата, а також повідомлено про початок збору підписів громадян під ініціативою[6].

Депутат у відповідь звернувся до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до Одеської обласної виборчої комісії[7], в якому вимагав визнати незаконною бездіяльність Одеської обласної виборчої комісії, яка виразилась у неповідомленні про незаконність загальних зборів виборців від 30 серпня 2017 року щодо відкликання депутата Одеської обласної ради за народною ініціативою та визнати незаконним проведення загальних зборів виборців щодо відкликання депутата Одеської обласної ради за народною ініціативою

11 вересня 2017 року для забезпечення позовних вимог депутатом було подано клопотання про забезпечення позову через заборону Одеській обласній виборчій комісії реалізувати виконання рішення загальних зборів виборців від 30.08.2017 про внесення пропозицій щодо відкликання депутата Одеської обласної ради, а також шляхом заборони збору підписів до рішення у даній адміністративній справі. Суд частково задовільнив клопотання депутата, заборонивши обласній виборчій комісії приймати рішення про дострокове припинення повноважень депутата до набуття чинності судового рішення по справі.

Одеська обласна виборча комісія звернулась із клопотанням про скасування заходів забезпечення адміністративного позову на згадану ухвалу 5 жовтня 2017 року, в якій просила скасувати ухвалу Одеського окружного адміністративного суду щодо заборони приймати рішення про дострокове припинення повноважень депутата, а необхідність поновлення строків апеляційного оскарження, посилаючись на те, що комісії стало відомо про ухвалу випадково 29 вересня 2017 року. Справу Одеським апеляційним адміністративним судом було залишено без руху, оскільки суд визнав вказані комісією причини поновлення строків неповажними: копію оскаржуваної ухвали Одеського окружного адміністративного суду отримав тодішній заступник Одеської обласної виборчої комісії. В той самий час апеляційний суд надав можливість комісії усунути недоліки свого позову протягом тридцяти днів, вказавши інші підстави для поновлення строків. Одеська обласна виборча комісія усунула недоліки, і вже 11 жовтня 2017 року Одеський апеляцій суд підтримав вимоги Одеської обласної виборчої комісії та скасував ухвалу Одеського окружного адміністративного суду щодо заборони приймати рішення за результатами розгляду збору підписів щодо відкликання депутата за народною ініціативою. Комісія в своїх вимогах посилалась на те, що в разі нескасування ухвали суду вона не зможе реалізувати свої повноваження, оскільки сплинуть строки для розгляду ініціативи по відкликанню депутата. За твердженням комісії, підписні листи надійшли до неї 15 вересня 2017 року.

12 жовтня 2017 року відбулось засідання Одеської обласної виборчої комісії. Згідно з фото Постанови №177 від 12 жовтня 2017 року[8], яку оприлюднив в Facebook Олесь Вітряний, комісія прийняла рішення припинити ініціативу щодо відкликання депутата за народною ініціативою, мотивуючи своє рішення тим, що документи не відповідають вимогам законодавства, зокрема, комісія встановила, що члени ініціативної групи не власноручно вносили відомості про себе, а також тим, що комісія не має механізму доступу до реєстру виборців для перевірки приналежності громадян до територіальної громади, чиї підписи були подані за відкликання депутата.

6 листопада 2017 року було змінено голову Одеської обласної виборчої комісії. 13 листопада Одеський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позовних вимог Олеся Вітряного. 17 листопада на сесії Одеської обласної ради нова голова Одеської окружної виборчої комісії повідомила про дострокове припинення повноважень депутата Олеся Вітряного[9] та визнання обраним депутатом Одеської обласної ради Олександра Остапенка. Інформація про спроби Олеся Вітряного оскаржити це рішення невідома. На своїй сторінці в Facebook 18 листопада Олесь Вітряний лише повідомив про своє відкликання, проте не інформував про подальші плани щодо відстоювання мандату[10]. Вже 20 листопада 2017 року на вебсайті Одеської БПП «Солідарність» було оприлюднено повідомлення про відкликання депутата за рішенням з’їзду партії[11]

Наступний випадок відкликання депутата за народною ініціативою за рішенням партії стався вже в серпні 2019 року: «Опозиційний блок» відкликав Павла Напрієнка, якого наприкінці 2018 року разом з Іриною Коваліш виключили з фракції «Опозиційного блоку». Інформація про спроби оскаржити рішення Одеської обласної виборчої комісії з боку депутата невідома.

Відкликання депутатів Одеської обласної ради

Прізвище та ім'я депутата

Партія, яка ініціювала

Формальна причина відкликання

Опис ситуації, що склалась

Вітряний Олесь

Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Неналежне виконання депутатом своїх обов’язків

Депутата відкликано

Напрієнко Павло

Опозиційний блок

Невідомо

Депутата відкликано

Окрім депутатів, яких за народною ініціативою відкликали партії, Одеську обласну раду за власним бажанням покинули ще 3 члени фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність»: в червні 2018 року – Марія Гайдар, в грудні 2018 року – Дмитро Барінов, в серпні 2019 року – Григорій Бойко. Окрім того, під час позачергових виборів до Верховної Ради народним депутатом було обрано голову Одеської обласної ради Анатолія Урбанського, який також входив до фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність». У серпні 2019 року помер депутат, який входив до фракції «Опозиційного блоку», Віктор Бубнов.  

Одеська міська рада

На відміну від Одеської обласної ради, випадків відкликання депутатів за народною ініціативою в раді станом на 1 квітня 2020 року не було. Протягом скликання за власною ініціативою склали депутатські мандати три депутати: обраний за списком «Опозиційного блоку» Геннадій Бобков в 2016 році та обрані за списком об’єднання «Самопоміч» Павло Гайдай та Олександр Борняков в 2017 році. Окрім того, у червні 2017 року Одеська міська виборча комісія визнала обраним депутатом Сергія Голдакова від Блоку Петра Порошенка «Солідарність», посилаючись на дострокове припинення повноважень депутата Олександра Боровика через втрату громадянства на підставі Указу Президента[12].

ЗМІНИ КЕРІВНИЦТВА

В Одеській обласній раді керівництво змінилось після позачергових виборів до Верховної Ради в серпні 2019 року. Оскільки представник Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Анатолій Урбанський, який займав пост голови ради, був обраний народним депутатом, на сесії 21 серпня 2019 року його повноваження як голови, а також як депутата були достроково припинені. Перспектива зміни голови обласної ради запустила також процес зміни керівництва обласної ради. Напередодні на позачерговій сесії 16 серпня 2019 року за рішенням ради були припинені повноваження Першого заступника голови обласної ради Олега Радковського, представника ВО «Батьківщина»[13].  На цій же сесії намагались достроково припинити повноваження Заступника голови обласної ради Дмитра Дімчогло, проте стосовно заступника голови рішення не було прийнято. Обидва питання на розгляд депутатів виносились з голосу. Питання про включення до порядку денного проєкту рішення про дострокове припинення повноважень Дмитра Дімчогло декілька разів безрезультатно виносилось на голосування. Протистоянню депутатів у погодженні порядку денного дострокової сесії передували блокування трибуни та бійка депутатів. Лише після зняття з порядку денного питань щодо зміни керівництва порядок денний сесії вдалось погодити[14].

На сесії обласної ради 21 серпня 2019 року було обрано нового голову ради, а також першого заступника голови ради. Головою Одеської обласної ради став також представник Блоку Петра Порошенка Сергій Паращенко, а першим заступником голови – представник фракції «Опозиційний блок» в Одеській обласній раді Вадим Шкарівський. Представик «Нашого краю» Дмитро Дімчогло зберіг за собою посаду Заступника голови обласної ради.

Інших спроб зміни керівництва або ж вираження недовіри голові обласної державної адміністрації в Одеській обласній раді не відбувалось.

В Одеській міській раді протягом скликання ані спроб вираження недовіри Одеському міському голові, ані спроб зміни секретаря міської ради станом на 1 квітня 2020 року не було. 

СИТУАЦІЯ НАПЕРЕДОДНІ ВИБОРІВ

Діяльність більшості політичних партій, які отримали від 2% голосів виборців під час позачергових виборів до Верховної Ради, поки що не свідчить про розгортання активності напередодні місцевих виборів.

Виключення становить «Опозиційна платформа – За життя». 12 березня в Одесі відбувся з’їзд регіональної організації партії, на якому головою регіональної організації було обрано народного депутата Вадима Рабиновича, співголову політичної партії, його заступником обрано народного депутата Миколу Скорика, який очолював регіональну організацію з липня 2019 року. Миколу Скорика також обрали головою міської організації, а його заступником – депутата  Одеської міської ради Богдана Гіганова[15]. Із запровадженням загальнонаціонального карантину представники партії розпочали активно займатись благодійною діяльністю, зокрема, народна депутатка Тетяна Плачкова оголосила про створення «Руху взаємодопомоги «Без Паніки» та формування Оперативного штабу координації в Одесі»[16].

На півдні та в центральному регіоні області активність проявляє «Партія Шарія». До початку загальнонаціонального карантину в регіоні поширювались газети партії, а також зовнішня реклама. Наприкінці лютого партія повідомила про відкриття офісів[17] в Одеській області. З початку карантину, згідно з інформацією на сайті партії, представники місцевих осередків активно розпочали займатись благодійною діяльністю[18].

В обласному центрі суттєву активність з ознаками амбіції щодо майбутніх місцевих виборів проявляє народний депутат Олексій Леонов від партії «Слуга народу», обраний в одномандатному виборчому окрузі 135 в Одесі. Значна частина публічних повідомлень народного депутата пов’язана з критикою чинного Одеського міського голови Геннадія Труханова. У вересні 2019 року Олексій Леонов запустив проєкт під назвою «Громадська мерія»[19], активності проєкту пов’язані з реагуванням на скарги та невдоволення жителів міста щодо роботи комунальних служб, стану міських доріг й інших локальних проблем. У березні 2020 року Олексій Леонов ініціював створення в Верховній Раді тимчасової слідчої комісії з розслідування порушень Конституції України та законодавства України Одеським міським головою Геннадієм Трухановим[20]

Суттєвого підвищення активності інших політичних партій у регіоні станом на початок квітня 2020 року, в порівнянні з коротким міжвиборчим періодом 2019 року, не зафіксовано.

 

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.


[7] № судової справи 815/4663/17

[9] Одеська обласна рада. Депутат обласної ради втратив мандат за народною ініціативою.