У суботу, 25 квітня, у Чернігові було проведено одразу дві помітні акції: велопробіг «Відповідальність починається з мене» та День безпеки праці. Кожна з них була спрямована на виховання відповідальнішого ставлення до власного здоров’я, оселі та робочого простору.

Учасниками заходів стали активісти та молоді люди, які з цікавістю ставляться до нових технологій та способів поліпшення оточуючого середовища, тому чернігівські представники Громадянської мережі ОПОРА вирішили долучитися до цих акцій і поінформувати їх аудиторію про організацію енергоефективних заходів у власних оселях та багатоквартирних будинках.

IMG 5605

Спілкуючись з містянами, волонтери поширювали інформаційні буклети та листівки, роз’яснювали як формуються комунальні тарифи та з чого вони складаються. Чимало запитань чернігівців стосувалося оформлення субсидій та способів заощадження на комуналці.

На запитання активістів, що присутні на акції швидше зроблять: оформлять субсидію чи проводитимуть енергоефектині заходи, люди частіше відповідали, що планують отримати житлову субсидію, оскільки наразі не планують витрачати гроші на ремонт або встановлення лічильників. Натомість активісти ОПОРИ пояснили переваги довготермінових заходів та потребу  вкладати кошти зараз, щоби почати економити уже в найближчий час.

«Наше завдання сьогодні – допомогти громадянам розібратися з комунальними тарифами, пояснити, що нижчими вони бути не можуть з точки зору економічної обґрунтованості, але при розумному підході споживати і платити можна менше. В ході акцій ми пояснювали чернігівцям навіть такі елементарні речі: якщо постійно підтікає кран або вітер гуляє у під’їзді, то в першу чергу потрібно навести порядок у власній оселі, щоби не приходило захмарних рахунків. Адже ніхто за нас самих цього не зробить», – пояснила координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Також вона наголосила на тому, що після прийняття постанови Кабміну, спрямованої на стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів, у чернігівців з’явиться можливість на більш вигідних, аніж дотепер, кредитних умовах, здійснювати модернізацію власних осель.

Також 25 квітня учасники акції розклеїли плакати з інформацією про те, як економити тепло, газ, воду та електроенергію на інформаційних стендах біля під’їздів багатоповерхівок.

Нагадаємо, що інформаційні акції "Збережи енергію у своєму місті" відбуваються за підтримки Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні".