15 листопада 2020 року в другому турі народний депутат Ігор Колихаєв від 184 округу отримав перемогу на місцевих виборах та був обраний Херсонським міським головою. У зв'язку з чим Центральна виборча комісія оголосила проміжні вибори народних депутатів за цим округом 31 жовтня 2021 року. ОПОРА проаналізувала ситуацію в області та на території, де пройдуть вибори, і склала політичну мапу.

Адміністративно-територіальна характеристика

Загальна площа області налічує 28,5 тис. кв. км, що складає 4,7% території України.

Область розташована на півдні України в Причорноморській низовині в степовій зоні на нижній течії Дніпра. Омивається Чорним і Азовським морями, а також озером Сивашем та Каховським водосховищем.

Херсонщина межує на сході – з Запорізькою, на північному заході – з Миколаївською, на півночі – з Дніпропетровською областями, на півдні по Сивашу і Перекопському перешийку – з Автономною Республікою Крим. По території області проходить державний кордон протяжністю 458 км, зокрема 350 км по Чорному морю і 108 км по Азовському.

Область складається з 49 громад (9 міських, 17 селищних та 23 сільських) і 5 районів (Бериславський площею 4764 км² та населенням 99,1 тисяч осіб; Генічеський площею 6521,7 км² та населенням 122,4 тисяч осіб; Каховський площею 6289,7 км² та населенням 224,7 тисяч осіб; Скадовський площею 5248,5 км² та населенням 127 тисяч осіб; Херсонський площею 3649,9 км² та населенням 464,4 тисяч осіб).

Виборчий округ 184 знаходиться на півночі Херсонської області. Межує з округом 130 на заході, з округом 37 на півночі, з округом 185 на сході, з округом 185 на південному сході і на півдні та з округом 186 і округом 183 на південному заході.

Центр округу м. Нова Каховка з населенням 45 819 чоловік. Площа округу 7 208 кв. км. Кількість виборчих дільниць 189, де зареєстровано близько 160 тис. виборців. До виборчого округу № 184 входять Бериславський (Бериславська міська, Великоолександрівська, Калинівська, Високопільська, Нововоронцовська селищні, Милівська, Новорайська, Тягинська, Борозенська, Кочубеївська, Новоолександрівська сільські територіальні громади), частина Каховського району [Новокаховська міська громада, частина Таврійської міської громади (м. Таврійськ, с. Плодове), Великолепетиська, Горностаївська селищна громада, Костянтинівська, Рубанівська сільська громада] та 3 дільниці Херсонського району (Дар’ївська сільська громада: с. Лиманець, с. Інгулівка, с. Вітрове, с. Чайкине).

Політична ситуація в області

На виборах Президента України в 2019 році у першому (37,58%) та другому (83,02%) турах на Херсонщині переміг Володимир Зеленський, а от Петро Порошенко в першому турі зайняв тільки третє місце (11,51%), друге отримав Юрій Бойко (15,73%), на четвертому – Юлія Тимошенко (10,33%). В другому турі Володимир Зеленський набрав 83,02%, Петро Порошенко – 15,05%

У 2012 році народним депутатом 184 округу було обрано Миколу Дмитрука («Партія регіонів»). В 2014 році його змінив Іван Вінник (Партія «Блок Петра Порошенка»). Ігор Колихаєв пройшов до Верховної Ради в 2019 році як самовисуванець, до кінця каденції не залишився, оскільки був обраний восени 2020 року мером міста Херсон.

Підсумовуючи голосування в 2019 році за нардепів по округах області, в 4 з 5 перемогу отримали представники політичної сили «Слуга народу». І тільки в 184-му окрузі народним депутатом став самовисуванець Ігор Колихаєв, який набрав 44,53%, перемігши представника «Слуги народу» Данила Репілевського, що отримав 32,16% голосів.

На позачергових виборах 2019 року, в багатомандатному виборчому окрузі ситуація в області наступна.

З результатом майже у половину від усіх голосів лідирувала політична партія «Слуга народу» – 49,71%. Політична партія «Опозиційна платформа – За життя» закріпилась на другому місці з результатом – 17,97%. Політичні партії «Європейська Солідарність» та ВО «Батьківщина » отримали 6% та 5,29% відповідно.

На позачергових виборах депутатів до Верховної Ради в 2019 році по 184 округу прохідний бар’єр змогла подолати Радикальна партія Олега Ляшка – 5,68%.

Після місцевих виборів 2020 року політичне забарвлення Херсонської обласної ради наступне: з 64 можливих місць найбільше мандатів отримала політична партія «Опозиційна платформа – За життя» – 15, наступними ідуть політична партія «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» та політична партія «Слуга народу» по 13 і 11 мандатів відповідно. «Європейська Солідарність» та «Наш край» завели по 7 депутатів. ВО «Батьківщина» отримала 6 місць. Менше всього представлена політична партія «Блок Володимира Сальдо», яку підтримали виборці на 5 мандатів.

Політична приналежність Бериславського та Каховського районів, що входять до округу 184, дуже схожа за своєю структурою. До районних рад увійшли представники Політичної партії «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити», «Європейська Солідарність», «Наш край» та «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

А от депутатський склад Новокаховської та Бериславської міської рад, що є центрами районів, мають певні відмінності .

Окрім партій, що утворили Херсонську обласну раду, Бериславську та Каховські районні ради, до складу Новокаховської міської ради увійшли по 3 представники політичної партії «Партія місцевого самоврядування» та політичної партії «За майбутнє». Представництво в Бериславській міській раді отримали два депутати від «Партії місцевого самоврядування».

По три кандидати, висунуті від політичної партії «Слуга народу», та політична партія «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» отримали перемогу та стали головами громад в межах округу. Ще в 13 громадах перемогу отримали кандидати, які йшли на вибори як самовисуванці.

Ігор Колихаєв та «Нам тут жити»

Перший політичний старт у Ігоря Колихаєва починається з 2015 року, тоді він став депутатом обласної ради від політичної партії «Блок Петра Порошенка».

У 2019 році, як вже раніше повідомлялось, обійшов Данила Репілевського («Слуга народу») та став єдиним народним депутатом з області не від політичної партії «Слуга народу». Тоді він переміг як самовисуванець. У Верховній Раді був членом депутатської групи «За майбутнє».

У 2020 році Колихаєв знову іде на вибори і стає Херсонським міським головою. Політична партія «Слуга народу» офіційно підтримує його у другому турі мерських перегонів.

На вибори голови Херсону Колихаєв іде вже не сам, а з власною локальною Партією Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» та командою, яка висувається практично на всіх рівнях Херсонської області.

Виборчі кампанії 2019 та 2020 років дуже схожі та супроводжувались значним «гречкосійством», що реалізовується через його благодійний фонд, який в 2019 році мав назву «Благодійний Фонд Ігоря Колихаєва», а в 2020 році – «Благодійний Фонд Ігоря Колихаєва «Нам тут жити». До діяльності фонду входили: безкоштовні медичні прийоми лікарями, організація свят та заходів, на яких роздавались безкоштовні повітряні кульки та солодка вата, подарунки у вигляді техніки та інвентарю комунальним закладам та ін.

Діяльність фонду в 2021 році, на 184-му окрузі, розпочалась у квітні місяці після прийняття рішення партією про висування Геннадія Лагути кандидатом на майбутніх виборах. Його активність іде за тими самими сценаріями, що і на попередніх двох кампаніях.

Основні центри прийняття рішення Херсонської області

Головою Херсонської обласної державної адміністрації в період 2019-2020 рр. був Юрій Гусєв, ексзаступник міністра оборони України. На позачергових виборах 2019 року в списках партії «Слуга народу» він займав 41 місце, але потім відмовився від балотування та став головою Херсонської ОДА. З 3 грудня 2020 року призначений на посаду генерального директора ДК «Укроборонпром».

Чинний голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир, призначений на посаду в березні 2021 року. До того він був ексзаступником голови Херсонської ОДА. Значна частина його життя пов’язана з гірничою справою в Донецькій області.

Хоч Сергій Козир поки не виявляє публічної політичної позиції, але це людина президента, тому потенційно він буде притримуватись курсу політичної сили голови держави «Слуга народу».

Новий голова Херсонської ОДА привів із собою нових заступників, тому ще досить рано говорити про якісь конкретні результати, які могла б досягнути така команда та про їх політичну ідентичність.

Відомо, що перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Шибаєв на виборах 2020 року до Херсонської обласної ради був на 23 місці в списках політичної партії «Слуга народу», але при цьому безпартійний.

Заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Микола Якименко прийшов на посаду з управління інформаційних технологій Херсонської обласної державної адміністрації, де він був начальником.

Едуард Науменко до того, як стати заступником голови Херсонської ОДА, був директором державної установи «Місцеві дороги Херсонщини».

Керівник апарату обласної державної адміністрації Олексій Горішній раніше займав посаду заступника керівника апарату Херсонської обласної державної адміністрації.

Головою Херсонської обласної ради VIII скликання став Олександр Самойленко від партії «Слуга народу», раніше займав посаду заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації. Посаду першого заступника голови Херсонської облради отримав Єгор Устинов (ОПЗЖ). Юрія Соболевського («Слуга народу») обрано першим заступником голови – керівником виконавчого апарату. На посаду заступника голови підтримано Геннадія Лагуту («Нам тут жити»). 

Депутати від політичної партії «Європейська Солідарність» відмовились брати участь у голосуванні за голову обласної ради. Також зі слів представників цієї партії в облраді сформувалася більшість з трьох політичних сил: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя» та «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити».

Між заступниками голови Херсонської обласної ради, які є потенційними кандидатами на виборах народних депутатів по 184 окрузі, Сергієм Хланем та Єгором Устиновим стався конфлікт

23 квітня 2021 року на 5-й сесії Херсонської обласної ради, під час виступу першого заступника голови обласної ради Єгора Устинова (фракція ОПЗЖ), який запропонував розглянути на сесії звернення до керівництва країни про «застосування персональних санкцій щодо експрезидента України Петра Порошенка», виник інцидент. Коли Устинов почав свій виступ, до нього наблизився депутат облради від фракції «Європейська Солідарність», екснардеп Сергій Хлань, який зробив спробу начепити на Устинова плакат з написом «пособник оккупанта». Між депутатами сталася штурханина, в яку втрутилися їхні колеги.

Пізніше, під час свого виступу, представник фракції «Батьківщина», екснардеп Юрій Одарченко висловив свою позицію. На його думку, спровокував конфлікт Устинов. Одарченко звинуватив голову облради Олександра Самойленка (фракція «Слуга народу») у тому, що той «йде на поводу у свого першого заступника».

Окрім того, під час свого виступу Сергій Хлань звернувся з трибуни до Єгора Устинова та звинуватив його у використанні службового становища, бо всі відрядження, які були після нового року, відбувалися саме на 184-й округ. Також він зазначив, що використання своєї посади у виборчих змаганнях є незаконним і запропонував Єгору Устинову написати заяву про тимчасове складання повноважень або буде ініційовано збір підписів, щоб звільнити першого заступника голови обласної ради із займаної посади. 

 Потенційні кандидати на вибори 31 жовтня 2021 року

На з’їзді політичної партії «Опозиційна платформа – За Життя» 4 лютого 2021 року було прийнято рішення про висування кандидатури Єгора Устинова на проміжних виборах по округу № 184, після їх призначення. Єгор Устинов – чинний заступник голови Херсонської обласної адміністрації та голова Херсонської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – За Життя».

20 березня на з’їзд партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» висунуто очільника політсили Геннадія Лагуту кандидатом у депутати Верховної Ради України по 184-му виборчому територіальному округу. Геннадій Лагута з 2020 року очолює партію Ігоря Колихаєва «Нам тут жити», наразі є заступником голови Херсонської обласної ради.

Про свою можливу участь у виборах повідомляє у Фейсбук Іван Вінник – екснардеп VIIІ скликання від політичної партії «Блок Петра Порошенка». У 2019 році він балотувався по округу як самовисуванець, але зміг посісти тільки третє місце. Більше року Іван Вінник не проживає в Україні і, за його словами, знаходиться в США як студент другого року навчання двох магістерських програм.

З 17 червня свій «тур» по 184-му окрузі розпочав представник політичної партії «Народовладдя» Ігор Токовенко. Він подорожує по населеним пунктам округу та проводить зустрічі з жителями. Відповідно до даних сайту політичної сили Ігор Токовенко є головою Дніпропетровської організації партії, профспілковий лідер, правозахисник у сфері трудового права.

Лідер політичної партії Юрій Левченко, народний депутат VIII скликання від політичної партії ВО «Свобода». В 2019 році він вийшов зі складу ВО «Свобода», а в 2020 році став лідером партії «Народовладдя», яка до березня 2020 року мала назву «Політична партія «Сіріус». 

Серед потенційних кандидатів по 184 виборчому окрузі називають також:

Микола Дмитрук – екснардеп («Партія регіонів») VII скликання, обраний по 184 окрузі з 2012 по 2014 рік. Депутат Херсонської обласної ради від політичної партії «Наш край». Є кінцевим бенефіціаром ПРАТ «Кам’янський», Голова наглядової ради ПРАТ «Кам’янський».

Сергій Хлань – може стати кандидатом від політичної партії «Європейська Солідарність». Колишній народний депутат VIII скликання (округ № 185) нині є депутатом Херсонської обласної ради та головою херсонської територіальної організації політичної партії «Європейська Солідарність».

Політична партія «Всеукраїнське Об'єднання «Батьківщина» має в своєму арсеналі політичного «важковаговика» Херсонщини Юрія Одарченка. В 2016 році на проміжних виборах по 183 окрузі він отримав перемогу та став народним депутатом VIII скликання. Висування його на вибори восени 2021 року по 184-му округу цілком імовірне. 

Округ 184 почав обростати листівками на стовпах, де знаходиться фото лідерки партії «Національна платформа» Катерини Одарченко та заклик підтримати програму «Наш пріоритет: нові робочі місця». Також у своєму Facebook Катерина написала про плани балотуватись по 184-му окрузі. Вам зовсім не здалося, що прізвища двох можливих кандидатів схожі, Катерина Одарченко є дочкою Юрія Одарченка.

В 2019 році на виборах народних депутатів України від «Слуги народу» друге місце по 184 округу зайняв місцевий агробізнесмен Данило Pепілевський. У 2020 році на місцевих виборах він пройшов до Херсонської обласної ради від політсили «Слуга народу». На даний момент обласний депутат не озвучував свого наміру щодо балотування та не проявляє значної активності на окрузі. Проте партія вже розпочала роботу над власною впізнаваністю та підняттям власного рейтингу. Народний депутат Павло Павліш, якого було обрано по 182 окрузі від політичної партії, відкрив свою приймальню в м. Нова Каховка. Ще одна депутатка від «Слуги народу» Вікторя Вагнєр, яку обрано по 183 окрузі, почала проводити візити до м. Нова Каховка та брати участь у нарадах з міським головою. Швидше за все такі виїзди пов’язані з майбутніми виборами і політична партія «Слуга народу» намагається втримати свій рейтинг.

Місцеві експерти прогнозують, що на проміжних виборах восени цього року по 184 окрузі буде від 10 до 15 кандидатів.

Економічна ситуація

Основу економіки округу становило сільськогосподарське виробництво.

Центр округу, Новокаховська міська громада – це індустріальна територія, економічну основу якої складають промисловість, малий та середній бізнес. На території Новокаховської міської ради здійснюють свою господарську діяльність 27 підприємств промислового комплексу (основне коло), які займаються виготовленням харчових продуктів, поліграфічної продукції, будівельних матеріалів, металоконструкцій сталевих, машин, обладнання та механізмів, виробів з деревини, а також виробництвом та розподіленням електроенергії, газу та води. Найбільшими промисловими підприємствами є АТ «Гідросталь», ТОВ «Завод крупних електричних машин», ПрАТ «Дім марочних «Таврія», ПАТ «Новокаховський завод плавлених сирів», філія «Каховська ГЕС ім. П. С. Непорожнього» ПАТ «Укргідроенерго», ТОВ «ЕНЕРДЖИ ПРОДАКТ» та ТОВ «Олеся».

З липня 2019 року ТОВ «ТАВРІЯ АГРОІНВЕСТ» є орендарем цілісного майнового комплексу – заводу з переробки сої.

Основними підприємствами в Бериславському районі є: ПАТ «Арселорміттал Берислав» та ТОВ «БІЛОКРИНИЦЬКИЙ ВАПНЯНИЙ ЗАВОД» проводить видобуток вапняка; ТОВ «Заготзерно-Високопілля» займається виробництвом борошна та переробкою давальницької сировини. На території району розташовувався один з найбільших на півдні України – Філія акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Білокриницький комбінат хлібопродуктів». ВАТ «Бериславський машинобудівний завод» випускає комплектуючі вироби та запчастини до тепловозних, суднових та автотракторних дизелів. Та відомі переробні акціонерні товариства: «Князя Трубецького» (село Веселе), «Кам'янський» (село Одрадокам'янка), «Бериславський сирзавод», «Бериславський хлібозавод».

Ігор Колихаєв у 2000 році створив та очолив ТОВ «Торговий дім Продексім» — це низка підприємств агропромислового спрямування, розташованих в Бериславському та Каховському районах Херсонської області. На його підприємствах працює понад 1800 робітників.

Микола Дмитрук є кінцевим бенефіціаром ПРАТ «Кам"янський», яке займається вирощуванням винограду та виготовленням вина у Бериславському районі. Дружина, Олена Дмитрук є засновницею та бенефіціаром ППТФ «Гарант», основна діяльність якого — виготовлення хліба, борошняних та кондитерських виробів у Бериславському районі.

Данило Pепілевський — фінансовий директор в ТОВ «Агробізнес», керівник ПП «АТОЛ М», ПП «АГРО — АТЛАС». Його батько Єдуард Репілевський відомий в окрузі агробізнесмен, депутат обласної ради від політичної партії «Опозиційна платформа — За життя».

Сергій Хлань володіє ПП «Златодар» та є директором ТОВ «ДЕМЕТРА-ТРЕЙД», що знаходяться в смт Зелений Під Каховського району, та займаються вирощуванням зернових і технічних культур.

Медіаринок округу

Медіаринок Херсонської області не можна назвати насиченим, у порівнянні з іншими областями. Основна частина засобів масової інформації розташована в обласному центрі. Загалом медіа області представлені друкованими, аудіовізуальними та інтернет-ЗМІ. 

Суспільне мовлення України представлено «Херсонською регіональною дирекцією», UA: Херсон, це головний регіональний медіамовник області. Переважно програми є авторським та розраховані на широкий загал. У цілому філія подає збалансовану та достовірну інформацію. Продюсер філії — Авдєєв Рустам. 

Телеканал Херсон + позиціонує себе як телеканал для всієї родини. Проводить мовлення 24 години на добу та охоплює всю Херсонську область. Є одним з наймасовіших по охопленню аудиторії. Директор — Володимир Косюк. На минулих виборах телеканал проводив свою діяльність по висвітленню активностей та транслював рекламні ролики в підтримку Ігоря Колихаєва та його політичної сили партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити». На даний час телеканал висвітлює діяльність голови політичної партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» — Геннадія Лагути, який заявив про своє бажання балотуватися на майбутніх виборах до Верховної Ради по 184 окрузі цієї осені. Генеральний продюсер — Вячеслав Горловский.

Телеканал «Твій +» проводить цілодобове мовлення на території міст Херсон, Каховка, Нова Каховка, Олешки, Гола Пристань. Генеральний директор — Лариса Кравченко.

Телеканал ВТВ + за рейтингами входить до шестірки провідних національних телеканалів, сигнал яких розповсюджується на території Херсонської області. Має покриття по всій Херсонській області. Директор – Віталій Каменський, в 2020 році балотувався до Херсонської міської ради від політичної партії «За майбутнє», не пройшов. 

Телеканал ЯТБ має власний ефірний час – 24 години на добу. Головним напрямком програмної концепції є створення та розповсюдження інформаційних, просвітницьких, соціально-економічних, розважальних, дитячих програм. Зона покриття — Херсон і область. Аудиторія — 233 516 абонентів, за даними ліцензії Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення. Генеральний директор — Світлана Карриєва. 

Телеканал «KRATU» позиціонується як інформаційно-розважальний. Має охоплення м. Херсон та прилеглих районах, також мовить у курортному Скадовську (в аналоговому форматі) та прикордонних районах області — у Генічеську та Чаплинці (цифровий формат). У порівнянні з іншими телеканалами, має невелике охоплення глядачів.

У Херсонській області мають значне своє розповсюдження обласні інформаційні друковані ЗМІ, газети «Гривна» та «Новий день».

На території округу 184 зареєстровано 9 друкованих ЗМІ: «Високе поле» (Високопілля), «Вісті» (Нововоронцовка), «Ділові новини» (Нова Каховка), «Дніпровський проспект» (Нова Каховка), «Сільські новини» (Горностаївка), «Таврійські вісті» (Велика Лепетиха), «Таврія» (Нововоронцовка).

Нова Каховка (Нова Каховка) – відповідно до відкритих джерел пов'язують з секретарем Новокаховської міської ради Дмитром Васильєвим (Політична партія «Опозиційна платформа – За життя»).

Маяк (Берислав) – головний редактор Дмитро Тертичний, депутат Бериславської районної ради від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя».

Щодо друкованих засобів масової інформації, то в зв’язку з тим, що інтернет, а разом з тим соціальні мережі все більше знаходять собі прихильників, останні публікують інформацію про політиків і кандидатів, які готові їм за це платити кошти.

Інтернет-видання округу представлені чотирма ресурсами: NovaKahovka.CityOnline Нова Каховка, Нова Каховка Online, Таврійські Вісті.

 Значний доступ до адміністративного ресурсу в 184-му окрузі має політична партія «Опозиційна платформа – За життя» 

Політичну партію «Опозиційна платформа – За життя» представляє секретар Новокаховської міської ради Дмитро Васильєв. Його дружина Людмила Васильєва займає посаду заступника голови Каховської районної ради та є членом ОПЗЖ.

Їх син Максим Васильєв – бенефіціарний власник ТОВ «ТАВРІЙСЬКІ ВІСТІ+» ( Регіональне інформаційне інтернет-видання «Таврійські Вісті».) та є одним із власників ТОВ «Редакція газети "Нова Каховка"».