Завершальні години повторного голосування на виборчих дільницях в Кривому Розі пройшли в спокійній атмосфері та в умовах загального дотримання законних процедур усіма суб’єктами виборчого процесу. Всі виборці мали можливість вільно проголосувати, а необхідність реалізації ними вимог щодо дотримання карантинних обмежень критично не вплинула на можливості реалізації виборцями активного виборчого права на дільницях. Хоча фактор складної епідемічної ситуації і спричинені цим ризики здоров’ю, очевидно, враховувалися виборцями при прийнятті рішення щодо неучасті в голосуванні. Активність виборців, за даними ОПОРИ, склала лише 34,6% і в цій ситуації жодних черг на виборчих дільницях на момент їх закриття спостерігачами виявлено не було.

За оцінками спостерігачів ОПОРИ, станом на 20:00 на 81,48% виборчих дільниць не було виявлено жодних порушень, які б могли призвести до спотворення результатів голосування. На 16,67% ДВК мали місце поодинокі процедурні порушення, які не матимуть серйозного впливу на результати голосування, однак вказують на наявність типових проблем в організації роботи виборчих комісій і усталені негативні практики голосування.

У першу чергу йдеться про спроби фотографування виборцями бюлетенів, які були зафіксовані на 3,7% виборчих дільниць. У більшості випадків є підстави вважати, що такі дії були спричинені безвідповідальним ставленням із боку самих виборців до дотримання законних процедур (наприклад, фото на пам’ять чи задля участі в конкурсі), однак навіть такі мотиви мають бути належним чином перевірені й проаналізовані, з огляду на загрози реалізації схем контрольованого голосування. При виявленні таких інцидентів члени комісій реагували належним чином і зупиняли протиправні дії виборців. Статистика подібних порушень відповідає тренду, який проявлявся й на повторному голосуванні в Чернівцях 29 листопада. Тоді такі випадки теж домінували в цьому часовому проміжку і були виявлені на 3,45% ДВК.

Іншою помітною проблемою залишалися інциденти, в яких виборці демонстрували намір щодо розголошення результатів свого волевиявлення – голосуючи не в кабінці, яка гарантує дотримання таємниці голосування, або публічно демонструючи зміст заповненого бюлетеня. Кількість таких випадків зменшилася порівняно з попередніми годинами, однак вони все ще траплялися на 1,85% ДВК.

Найбільш показовою позитивною зміною стала відсутність випадків незаконної видачі членами комісій бюлетенів для голосування. Станом на 16:00-20:00 такі факти не фіксувалися, хоча протягом дня такі порушення були найчастішими. Інцидентів із незаконним вкиданням бюлетенів до скриньок для голосування спостерігачами виявлено не було. 

Загалом, у завершальні години повторного голосування процес адміністрування став більш організований, а кількість процедурних порушень законодавства зменшилася, що дає підстави розраховувати на більш якісну та належну реалізацію виборчих процедур на етапі підрахунку голосів, активна фаза якого зараз триває.   

Спостерігачі ОПОРИ постійно працюють на 60 виборчих дільницях у Кривому Розі, рівномірно розподілених по усій громаді. Перед початком спостереження ОПОРА провела для них 2 раунди навчань та спеціальних симуляцій по роботі у день голосування з моделюванням можливих ситуацій та інцидентів. Розподіл спостерігачів відбувався за випадковою стратифікованою вибіркою. Максимальна похибка для цього звіту не перевищує 10%. Статистично базоване спостереження ОПОРИ – це незалежна діяльність, що проводиться тільки ОПОРОЮ з наміром надати незалежну інформацію щодо ходу виборів.