Спостерігачі ОПОРИ продовжують моніторинг дотримання вимог законодавства під час повторного голосування на виборах Чернівецького міського голови 29 листопада 2020 р.  Результати спостереження ОПОРИ є репрезентативними для виборчих дільниць міста і дозволяють визначити ключові проблеми процесу голосування. Між 12 і 16 годинами голосування ключовим порушенням стали спроби незаконної видачі або отримання виборчих бюлетенів, при  цьому в одній зі спроб незаконного голосування безпосередньо брав участь член ДВК.  Занепокоєння викликає поширеність практики фотографування виборцями своїх виборчих бюлетенів,  що може бути пов’язано із реалізацією незаконних технологій. 

Позитивною характеристикою процесу голосування з 12 до 16 год. є відсутність фактів незаконного вкидання бюлетенів (пачками) до виборчих скриньок. Такі інциденти не були зафіксовані на жодній з виборчих дільниць Чернівців. 

На 8,62%  дільниць мали місце поодинокі спроби незаконної видачі виборчих бюлетенів особам, які не пред’явили належний документ або намагалися проголосувати за інших осіб.  На жаль, виявлені й спроби окремих членів ДВК не тільки незаконно видати бюлетень виборців, а й особисто незаконно проголосувати. На виборчій дільниці №730499 членкиня ДВК проголосувала за себе та за відсутнього у приміщенні для голосування сина, що призвело до розслідування її дій співробітниками Національної поліції України. За попередньою інформацією, родич членкині ДВК перебуває за межами України, а тому її ймовірний злочин буде легко довести. На одній із дільниць був конфлікт, пов’язаний із виявленням двома громадянами підпису іншої особи у списку виборців навпроти їхніх прізвищ. Варто зазначити, що у цей самий проміжок часу голосування на повторному голосуванні 22 листопада у 11 містах  спроби незаконної видачі виборчих бюлетенів були зафіксовані лише на 0,83% ДВК. Натомість на повторному голосуванні 15 листопада такий показник становив 3,79% дільниць.

Достатньо поширеною негативною практикою процесу голосування з 12 до 16 год. стало фотографування виборцями своїх виборчих бюлетенів (8,62% дільниць).  Фотографування виборчих бюлетенів, як засвідчує попередній досвід місцевих виборів в Україні, може бути способом контролю за волевиявленням громадян у межах реалізації схем підкупу виборців. Таким чином,  повторне голосування на виборах міського голови Чернівців відтворює проблеми, пов’язані із фотографуванням бюлетенів, які явно проявили себе під час повторного голосування на виборах міських голів 22 листопада. У межах 11 міст, де тоді проводилось повторне голосування, виборці фотографували свої бюлетені на 7,5%  дільниць. 

На 5,17% виборчих дільниць спостерігачі зафіксували демонстрацію виборцем заповненого бюлетеня. Дані інциденти, як правило, були пов’язані з відмовою виборців голосувати у кабіні для таємного голосування.  Під час повторного голосування на виборах міських голів  22 листопада такі порушення були зафіксовані на 1,67% дільниць, на повторному голосуванні 15 листопада 3,03% дільниць.

ОПОРА закликає членів ДВК неухильно дотримуватись виборчого законодавства у процесі голосування, натомість від  Національної поліції України залежить оперативність та ефективність протидії потенційним спробам незаконно вплинути на перебіг та результати голосування.

Спостерігачі ОПОРИ постійно працюють на 60 виборчих дільницях у місті Чернівці, рівномірно розподілених по усій громаді. Перед початком спостереження ОПОРА провела для них 2 раунди навчань та спеціальних симуляцій по роботі у день голосування з моделюванням можливих ситуацій та інцидентів. Розподіл спостерігачів відбувався за випадковою стратифікованою вибіркою. Похибка для  різних питань коливається  від 5,75% до 7,29% . Статистично базоване спостереження ОПОРИ – це незалежна діяльність, що проводиться тільки ОПОРОЮ з наміром надати незалежну інформацію щодо ходу виборів.