Період моніторингу -  з 1 квітня до 18 травня 2020 року. 

Аналізувались відкриті джерела інформації: офіційні сайти комітетів, сторінки комітетів у соціальних мережах, Youtube-канал телеканалу «Рада», сайт Верховної Ради України, сторінки  народних  депутатів у соціальних мережах.

Методологія дослідження

Громадянська мережа ОПОРА розробила методологію оцінки роботи комітетів Верховної Ради в період карантину. Методологія максимально проста і включає 16 індикаторів. При їх формуванні було враховане Положення про веб-ресурси Верховної Ради України, затверджене Розпорядженням Голови Верховної Ради України № 699 від 19 травня 2015 року, де визначений перелік інформації, яка повинна оприлюднюватися на веб-сайтах комітетів і яка якнайкраще відображає роботу комітету під час карантину. Також 30 березня 2020 року депутати Верховної Ради ухвалили Закон України «Про внесення зміни до Закону України «Про комітети Верховної Ради України»  і таким чином отримали можливість здійснювати свою роботу у режимі відеоконференцій. Саме тому частина індикаторів сформована на основі переліку інформації, яку, на думку Громадянської мережі ОПОРА, доцільно оприлюднювати на веб-сайтах комітетів та на офіційних сторінках комітетів в соціальних мережах. Отже, було проаналізовано такі 16 індикаторів:

  1. Чи проводились засідання Комітету в період моніторингу?
  2. Чи відбувались засідання Комітету в форматі відеоконференцій?
  3. Наявність протоколів засідань Комітету.
  4. Наявність стенограми засідань Комітету.
  5. Наявність аудіозаписів засідань Комітету.
  6. Наявність відеозаписів засідань Комітету.
  7. Анонсування засідань Комітету.
  8. Порядки денні засідань Комітету.
  9. Статистика відвідуваності депутатами засідань Комітету.
  10. Чи відбувались трансляції засідань Комітету онлайн?
  11. Чи ведеться сторінка Комітету в Facebook?
  12. Верифікація сторінки Комітету у Facebook.
  13. Наявність Youtube-каналу Комітету.
  14. Наявність сторінки  Комітету в інших соціальних мережах (Instagram, Telegram тощо).
  15. Проведення Комітетом інших заходів, крім засідань Комітету (робота підкомітетів, конференції, круглі столи і таке інше)
  16. Активність ведення офіційного сайту Комітету.

За оприлюднення інформації  щодо кожного індикатору Комітет отримував 1 бал, відсутність даних - оцінювався у 0 балів, часткове висвітлення чи посилання на інший ресурс – 0,5 балів.

Результати дослідження

З 23 комітетів Верховної Ради України лише один не провів жодного засідання в період з 1 квітня до 18 травня 2020 року, а саме -Комітет з питань молоді та спорту. 11 комітетів провели 5 і більше засідань, а решта 11 комітетів -  в середньому 2-3 засідання за той же період. Найбільше засідань провів Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування - 8. Кожен комітет, який проводив засідання в період моніторингу отримав по 1 балу за свою активність.

Найкращі результати показали Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики (87%), Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (80%) та Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (80%). Вони вчасно анонсували свої засідання, які найчастіше проводили в форматі відеоконференцій, активно оновлювали інформацію на сайті комітету, в повному або майже повному обсязі оприлюднювали протоколи, стенограми, порядки денні засідань та статистику відвідування депутатами засідань комітету. 

На жаль, 8 парламентських комітетів отримали менше 50% балів в результаті перевірки за визначеними індикаторами, вони не отримали бали за оприлюднення відеозаписів та аудіозаписів засідань, протоколів та стенограм засідань, вчасне анонсування заходів, використання соціальних мереж для поширення інформації про свою роботу, використання можливостей віддаленої роботи, а саме -  проведення засідань комітету в форматі відеоконференції.  Так,  27% балів отримав Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який збирався в період моніторингу 6 разів, 4 з яких відбувались в форматі відеоконференції. На жаль, у вільному доступі на сайті Комітету є тільки анонси засідань і порядки денні. Решта інформації - стенограми, протоколи, відеозаписи, реєстри присутніх, аудіозаписи відсутні абсолютно. Аутсайдером є також Комітет з питань свободи слова (30%) та Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва (33%).

Загалом комітетами були одержані наступні результати:

Комітет з питань аграрної та земельної політики (47%\7 балів)

Комітет з питань антикорупційної політики (70%\10,5 балів)

Комітет з питань бюджету (40%\6 балів)

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики (87%\13 балів)

Комітет з питань екологічної політики та природокористування(60%\9 балів)

Комітет з питань економічного розвитку (50%\7,5 балів)

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (80%\12 балів)

Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування (73%\11 балів)

Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва (33%\5 балів)

Комітет інтеграції України з Європейським Союзом (60%\9 балів)

Комітет з питань молоді та спорту (17%\2,5 бали)

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (60%\9 балів)

Комітетом з питань транспорту та інфраструктури (37%\5,5 балів)

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики (70%\10,5 балів)

Комітет з питань цифрової трансформації  (63%\9,5 балів)

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки (27%\4 бали)

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (80%\12 балів)

Комітет з питань освіти, науки та інновацій (50%\7,5 балів)

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та  Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин (70%\10,5 балів)

Комітет з питань правової політики (50%\7,5 балів)

Комітет з питань правоохоронної діяльності (57%\8,5 балів)

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України (47%\7 балів)

Комітет з питань свободи слова (30%\4,5 бали).

Коротко про роботу комітетів

Комітет з питань аграрної та земельної політики провів 5 засідань, майже всі були в офлайн-форматі. На офіційному сайті Комітету є вся інформація про реєстрацію депутатів на засіданнях, порядки денні викладені після проведення засідань, є майже всі стенограми, а от протоколів лише 2 з 5. Засідання вчасно не анонсувались на сайті, сторінок в соціальних мережах у Комітету немає.

Комітет з питань антикорупційної політики провів 7 засідань, з яких 6 - в форматі відеоконференції. Всі засідання вчасно анонсовані, є порядки денні та відеозаписи кожного. На жаль, на сайті немає протоколів та не відображено реєстрацію депутатів на засіданнях у відповідному розділі. Викладені тільки 4 з 7 стенограми засідань. Активними є сторінки Комітету в Facebook та Youtube, де зберігаються відеозаписи засідань Комітету. Загалом, в мережі Інтернет достатньо інформації про роботу Комітету.

Комітет з питань бюджету збирався за період моніторингу 6 разів, жодного разу не використовувався режим відеоконференції, всі засідання були в офлайн-форматі, а на офіційному сайті Комітету є вся інформація про присутність депутатів на засіданнях.  Анонсування засідань комітету відбувалось шляхом завчасної публікації порядків денних. На жаль, у вільному доступі не вдалося знайти відео та аудіозаписи засідань, немає вчасно оформлених протоколів та стенограм засідань Комітету. У Facebook є сторінка Комітету, але, на жаль, вона не верифікована і на неї немає посилань з офіційної веб-сторінки Комітету.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики мав 6 засідань за період моніторингу, половина з яких проведена у форматі відеоконференцій. Всі засідання вчасно анонсовані, є аудіозаписи засідань на сайті Комітету. Стенограми оформлюються вчасно, не вистачає даних про реєстрацію депутатів на засіданнях, а самих протоколів засідань на жаль майже немає (1 з 6).  Комітет має офіційні сторінки в соціальних мережах Instagram, Telegram та Facebook, на яких активно оновлюється інформація про прийняті рішення та анонсуються засідання Комітету.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування працював в період моніторингу стабільно, депутати збирались двічі в квітні і двічі в травні. Всі засідання проводились в форматі відеозв’язку, відео та аудіо записи збережені на офіційній сторінці Комітету в Youtube. Знайти анонси засідань важче ніж могло б бути, якби вівся відповідний розділ, зараз цю  інформацію можна знайти в розділі «Порядки денні засідань комітету», які іноді викладаються із запізненням. На жаль, у вільному доступі немає стенограм засідань, проведених Комітетом в квітні-травні, а також протоколів та аудіозаписів травневих засідань. Інформації про реєстрацію депутатів на засіданнях Комітету теж мало, у відповідному розділі на сайті є інформація лише про 1 засідання з 4.

Комітет з питань економічного розвитку в квітні провів 5 засідань, частково в форматі відеоконференцій. Не всі засідання були анонсовані вчасно (лише 3 з 5),  але на сайті Комітету є протокол, порядок денний та аудіозапис  кожного засідання. Великим недоліком у висвітленні роботи Комітету є відсутність фіксації присутності депутатів на засіданні у відповідному розділі сайту. Про те, чи був депутат на засіданні, можна дізнатись лише перечитавши протокол або стенограму відповідного засідання Комітету. На жаль, Комітет не представлений в соціальних мережах, але офіційний сайт достатньо наповнений інформацією.

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг провів 3 засідання, всі в форматі відеоконференції. У вільному доступі на сайті Комітету можна знайти анонсування заходів, порядок денний кожного засідання, вчасно розміщені протоколи. З сайту Комітету є посилання на офіційний Youtube-канал та Facebook-сторінку Комітету, на яких розміщуються анонси засідань та записи засідань в форматі відеоконференцій. На жаль, немає офіційних стенограм та всієї інформації щодо реєстрації депутатів на травневих засіданнях. Загалом, інформації про роботу Комітету в мережі Інтернет багато, офіційний сайт та сторінки в соціальних мережах ведуться добре.

Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування активно працював в період моніторингу. Було проведено 5 засідань в квітні та 3 засідання в травні. На офіційній сторінці Комітету в мережі Інтернет вчасно викладаються анонси офлайн та онлайн-засідань Комітету із порядком денним, а після засідання можна відстежити, хто з депутатів був присутній або відсутній. На жаль, технічна документація Комітету викладається із запізненням. Так, станом на 18 травня на сайті відсутні протоколи, стенограми та аудіозаписи травневих засідань Комітету, неповний перелік документів міститься на сайті і за квітень. На офіційній сторінці в Facebook анонсується робота Комітету та проводяться відеотрансляції його засідань.

Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва має одне з найслабших «представництв» онлайн. Сайт Комітету погано оновлюється, сторінки в Facebook немає. Порядки денні, протоколи та стенограми, анонси та аудіо/відеофіксації засідань Комітету на сайті викладаються вкрай погано: з 4 засідань Комітету хоч якась інформація є лише щодо одного.

Комітет інтеграції України з Європейським Союзом активно працював в квітні-травні 2020 року. Провели 7 засідань, з яких 4  - в форматі відеоконференцій. На жаль, на сайті Комітету відображена неповна інформація щодо реєстрації депутатів на засідання, не були анонсовані  засідання комітету та немає у вільному доступі відеозаписів засідання комітетів. Комітет має активні сторінки у соцмережах - Facebook-сторінку та Telegram-канал.

Комітет з питань молоді та спорту не провів жодного засідання у квітні-травні:  ні в онлайн, ні в офлайн-форматі. Сайт Комітету наповнений вкрай погано, мало свіжої інформації про його роботу.

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів 5 засідань за період моніторингу -  всі в форматі відеоконференцій. Заходи анонсувались завчасно і навіть відбувались 3 онлайн трансляції засідань Комітету. На жаль, у вільному доступі є тільки 2 стенограми і 1 протокол за результатами 5 засідань Комітету. У відповідному розділі сайту взагалі немає інформації про участь депутатів в засіданнях. Наповнення веб-сайту погане, сторінки в Facebook немає.

Комітетом з питань транспорту та інфраструктури було проведено 1 засідання (23 квітня) в форматі відеоконференції, за результатами якого на сайті Комітету розміщено протокол та аудіозапис. На жаль, досі немає стенограми, порядку денного, реєстру присутності депутатів, які приймали участь в засіданні. Наповнення сайту мінімальне.

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики за період моніторингу в квітні-травні провів 6 засідань, всі в форматі відеоконференцій.  На жаль, засідання Комітету погано анонсувались, порядки денні публікувались після проведення засідань, не велись онлайн-трансляції, протоколи опубліковані не всі. На сайті Комітету можна легко знайти реєстр присутності депутатів на засіданнях, відео та аудіозаписи засідань. Цікаво, що  засідання комітету яке розпочалось 21 квітня і тривало 3 дні, складалось аж із 7 частин, однак на сайті є всі відео файли та стенограми такого засідання. У комітету є неверифікована Facebook-сторінка та офіційний Youtube-канал.

Комітет з питань цифрової трансформації  провів 5 засідань, всі в форматі відеоконференції. На жаль, трансляцій онлайн не відбувалось, відео та аудіозаписів немає, засідання найчастіше не анонсувались. На офіційному сайті Комітету розміщенні всі протоколи, порядки денні, 3 з 5 стенограм, а також є інформація про відвідуваність засідань Комітету депутатами. Facebook та Instagram-сторінки Комітету верифіковані посиланням з головної сторінки сайту Комітету.

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки збирався в період моніторингу 6 разів, 4 з них – у форматі відеоконференції. На жаль, у вільному доступі на сайті Комітету є тільки анонси засідань і порядки денні. Решта інформації  - стенограми, протоколи, відеозаписи, реєстри присутніх, аудіозаписи відсутні абсолютно. Інформація на сайті Комітету мінімальна і не актуальна.

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування в період моніторингу в квітні-травні провів 2 засідання, всі в форматі відеоконференції. Заходи вчасно анонсувались, на сайті у відповідному розділі відображена присутність народних депутатів на засіданнях, а також є відеозаписи на офіційному Youtube-каналі Комітету. Крім того, відбувались відеотрансляції засідань через Youtube і всі бажаючі могли відвідати його. Комітет має активну сторінку в Facebook, де не тільки викладається інформація про роботу Комітету, а й анонсуються засідання.

Комітет з питань освіти, науки та інновацій провів 2 засідання в період моніторингу, обидва відбулись в традиційній формі. На офіційному сайті Комітету розміщені порядки денні, протоколи та відображено реєстрацію депутатів на засіданнях. На жаль, ні аудіо, ні відеозапису у вільному доступі немає, трансляцій онлайн не було, засідання не анонсувались. У Комітету є активна Facebook-сторінка, а на сайті докладно публікуються всі рішення, які приймав Комітет.

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин протягом квітня-травня збирався двічі - в режимі онлайн. На сайті є відеозаписи засідань Комітету, реєстр присутності депутатів на засіданні, 2 протоколи. Стенограма квітневого засідання є, але опублікована через місяць, а травневого засідання  - ще немає. Facebook-сторінка і Youtube-канал верифіковані посиланням з головної сторінки веб-сайту Комітету. Загалом інформація на сайті Комітету і Facebook- сторінці не дуже активно оновлюється.

Комітет з питань правової політики за час моніторингу провів 3 засідання, всі шляхом відеоконференції зі збереженням аудіозаписів засідань на сайті комітету. Всі стенограми засідань, порядки денні та реєстрація депутатів на всіх засіданнях відображені у відповідних розділах на сайті. Засідання Комітету не анонсувались вчасно, сторінок в соціальних мережах немає. Загалом про роботу Комітету в мережі Інтернет інформації достатньо.

Комітет з питань правоохоронної діяльності провів 5 засідань, всі в форматі відеозв’язку. Вчасно розміщені порядки денні, анонси, є всі відеозаписи засідань на офіційному Youtube-каналі Комітету. На жаль, на сайті Комітету у відповідному розділі немає інформації про реєстрацію депутатів на засіданнях Комітету, відсутні протоколи, а також є лише 3 з 5 стенограм. Для того щоб зрозуміти, хто з депутатів був присутнім на засіданні потрібно передивлятися відеозапис засідання. Цікаво, що в квітні на сайті публікуються протоколи засідань,  які відбулись в лютому. Facebook-сторінки у Комітету немає.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України провів за період моніторингу 6 засідань, з яких 5  - в форматі відеоконференції. Всі відеозаписи доступні на офіційному Youtube-каналі Комітету. Також у вільному доступі знаходяться протоколи засідань та порядки денні, не всі засідання були анонсовані завчасно. На жаль, на сторінці Комітету в мережі Інтернет абсолютно відсутні стенограми засідань та не відображено реєстрацію депутатів на засіданнях в спеціальному розділі.

Комітет з питань свободи слова провів в квітні 2 засідання. На жаль, анонсів засідань немає, відеозаписів, аудіозаписів, протоколів та реєстру відвідуваності депутатами засідань немає. Обидва засідання відбувались в офлайн-формі без відеотрансляції, є порядки денні цих засідань. Сторінка у Facebook не верифікована, інформації на офіційному веб-сайті Комітету вкрай мало.

Висновки і рекомендації

На нашу думку, основним недоліком у висвітленні роботи депутатів у комітетах Верховної Ради є неповне і невчасне оприлюднення необхідної  інформації. Не менш важливо при наявності уніфікованої структури сайту для всіх комітетів дотримуватись відповідності документів, які оприлюднюються розділам сайтів. Часто важко знайти потрібну інформацію, якщо вона є на сайті, бо вона знаходиться не в тому розділі. Наприклад,  порядки денні засідань доводиться шукати в анонсах і навпаки, а протоколи і стенограми іноді легше знайти в розділі «Новини», ніж у відповідно названих.

Вважаємо, що комітетам варто слідкувати за вчасністю опублікування документів за результатами засідань Комітетів. Протоколи засідань, хоч інколи з запізненням, публікують 9 комітетів, ще 7 не мають і половини документів, які повинні були б бути вже давно. Решта комітетів – взагалі недопрацьовують.

7 комітетів зовсім не анонсують свої засідання, ще 8 роблять це не завжди і не дуже вчасно. Це не сприяє відкритості і доступності цих комітетів. Зацікавлені особи  - експерти, журналісти чи представники громадськості не завжди мають можливість зреагувати на ті чи інші пропозиції законотворців.

На жаль, не всі комітети активно викладають відеозаписи своїх засідань, хоча саме переглядаючи відео можна краще зрозуміти, як працюють нардепи, наскільки активно вони відстоюють власні позиції чи є компетентними у профільних питаннях. Хоча насправді хорошою тенденцією є те, що комітети почали використовувати сервіси Youtube  для своїх трансляцій і збереження відео. На нашу думку, наразі є всі технічні можливості для проведення онлайн-трансляцій абсолютно всіх засідань комітетів. Для цього непотрібні спеціальні сервери чи сервіси для зберігання інформації, непотрібні додаткові відеокамери для трансляцій: все можна організувати за допомогою наявних ресурсів (Youtube, телефон, доступ до wifi-мережі). Найгірший відеозапис є кращим, ніж його відсутність.

Дуже серйозним недоліком роботи, який притаманний половині комітетів є відсутність публікації статистики відвідування засідань комітету народними обранцями  або ж зазначення цієї інформації не повною мірою. Виборці повинні мати змогу у відкритому доступі, не передивляючись відеозаписи чи перечитуючи стенограму, зрозуміти чи приймає участь їхній обранець в роботі комітету.

Ми закликаємо народних обранців активніше використовувати соціальні мережі, в тому числі і для покращення інформування населення про роботу в комітетах. Зараз соціальні мережі надають можливість не лише публікувати картинки-вітання із святами і сухих фактів про роботу комітетів, а й абсолютно безкоштовно проводити онлайн-трансляції будь яких заходів, подальше зберігання цих відеозаписів та ще й отримання оперативного відгуку від виборців. Так, онлайн-трансляцію у Facebook-засідання комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування 8 травня подивились близько 1800 людей. Якщо правильно анонсувати, то  таких глядачів може бути в десятки і навіть сотні разів більше.

Зауважимо, що крім важливості використання соціальних мереж як таких не менш важливо їх верифікувати - підтвердити їх статус як офіційних. Для того, щоб додати легітимності сторінці комітету в соціальних мережах не потрібно вести довгих переписок з адміністраторами цих мереж, достатньо просто помістити відповідні посилання в розділі «Контакти» на офіційних сайтах Комітетів поряд з адресами для листування і номерами телефонів. Це збільшить довіру до опублікованої інформації та розширить коло осіб, які будуть впевнені, що отримують офіційну інформацію про роботу комітету.