Відповідно до Умови прийому до ВНЗ у 2017 році, вчора, 20 липня, о 18:00 закінчився термін прийому заяв та документів для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів. Зважаючи на проблеми із реєстрацією заяв у Єдиній базі, Міністерство освіти і науки України дозволило вишам вносити подані у встановлений строк документи в Єдину базу до 18.00 23 липня. Однак, багато ЗМІ сьогодні твердять про продовження термінів подачі документів для цієї категорії осіб. Тож хочемо наголосити на тому, що це є дезінформацією – термін подачі документів для цієї категорії осіб не був продовжений.

З цього питання Міністерством було надано роз’яснення, що вступники, які до 18:00 20 липня подали заяви в електронній чи паперовій формі, можуть бути допущені до вступних випробувань та проходити їх у відповідності до встановлених навчальним закладом термінів. А навчальні заклади матимуть змогу реєструвати вчасно подані заяви у ЄДЕБО на три дні довше – до 23 липня.

Крім того, Міністерство надало інші рекомендації для працівників приймальних комісій щодо вирішення певних проблем, які також цікавлять і абітурієнтів.

1. МОН нагадує, що вступники, які не можуть створити електронні кабінети через розбіжності в персональних даних, повинні подавати заяву та документи в паперовій формі. Зважаючи, що до закінчення терміну подачі заяв залишилося 5 днів, ОПОРА радить таким вступникам не зволікати та подавати особисто документи у обрані виші. Будь-які відмови приймальних комісій приймати заяви та документи в паперовій формі, мотивуючи неможливістю подальшої реєстрації таких заяв в ЄДЕБО, є неправомірними.

2. При перевірці приймальною комісією заяви вступника та виявленні певних невідповідностей, приймальні комісії можуть уточнювати/редагувати інформацію в поданій вступником заяві. А саме:

1) якщо вступник при формуванні заяви зазначив, що має право на застосування сільського коефіцієнту, однак така позначка була встановлена помилково (наприклад, вступник прописаний в селі, а школу закінчив у місті), приймальна комісія має право видалити позначку сільського коефіцієнту 1,02 у межах кожної окремої заяви.

2) якщо ж вступник при формуванні заяви зазначив, що має право на застосування сільського коефіцієнту, однак завантажив скановану копію довідки не встановленого зразка, а інший документ, то за умови надсилання вступником на електронну пошту чи особисто довідки встановленого зразка, приймальна комісія не скасовуватиме позначку сільського коефіцієнту (1,02). Тут вступнику варто пам’ятати, що надсилати документи правильної форми потрібно у кожен навчальний заклад, куди вступник подавав заяви. Разом з тим, приймальна комісія не має права внести у електронний кабінет вступника довідку визначеного зразка, а лише врахувати при прийнятті рішення.

3) якщо вступник виявив помилку у розрахунку середнього балу додатку до атестата, то повинен особисто чи через електронну пошту, звернутися до приймальної комісії вищого навчального закладу, яка першою вносила/перевіряла заяву вступника. Якщо приймальна комісія після перерахунку змінить середній бал вступника, такі зміни будуть відображені в усіх заявах вступника, які він подавав чи подаватиме. Тож у цьому випадку звертатися до приймальних комісій усіх ВНЗ не потрібно.

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України, приймальні комісії також мають можливість вносити наступну інформацію в межах поданих до навчального закладу заяв вступника: (1) бали за успішне закінчення підготовчих курсів ВНЗ; (2) додаткові бали до сертифіката ЗНО для учасників Всеукраїнських олімпіад вищого навчального закладу; (3) для членів збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах (визначених МОН) - по 200 балів з двох вступних випробувань;

Однак, додаткові бали призерам (особам, нагородженим дипломами І-ІІІ ступенів) IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад 2017 або 2016 року з базових предметів, призерам III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів - членів Малої академії наук України 2017 або 2016 року встановлюються ЄДЕБО на підставі інформації МОН.

Крім того, МОН нагадує, що у разі необхідності вступники або вищі навчальні заклади можуть звертатись до Міністерства електронним листом на адресу [email protected]

Вступникам нагадуємо, що у разі необхідності отримати консультацію щодо вступу, можете телефонувати на гарячу лінію ОПОРИ — 0987658622, або ж писати свої запитання на e-mail - [email protected]