На будівлі залізничного вокзалу Тернополя міститься реклама кандидатів у депутати, що є порушенням закону.

На будівлі Тернопільського залізничного вокзалу розміщено рекламний щит із зображенням кандидата від ВО “Батьківщина”, який є №75 у виборчому списку, Романа Заставного та логотипом Об’єднаної опозиції.

Зліва білборд Романа Заствного

Згідно Закону України «Про вибори народних депутатів України», “розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів ... забороняється” (ч.8, ст.74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України»). За це передбачена адміністративна відповідальність за ст. 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За словами юриста Громадянської мережі ОПОРА Валерія Корнійка, ознаки порушення закону є також у агітаційних матеріалах Михайла Ратушняка (самовисуванець, 163 виборчий округ (Тернопіль)), рекламний щит якого теж розміщений на будівлі залізничного вокзалу. Окрім напису «“Обирай українське, зміцнюй державу!” Михайло Ратушняк» та його портретного фото, рекламний щит містить також логотип компанії, торгові марки, які пан Ратушняк представляє у Тернополі й регіоні. У ЗУ «Про вибори народних депутатів України» вказано, що реклама товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень кандидатів є політичною рекламою. Хоча на плакаті не присутні зразки продукції, однак згідно Закону України «Про рекламу» товаром є будь-який предмет господарського обігу, в тому числі продукція, роботи, послуги, цінні папери, об'єкти права інтелектуальної власності. Знаки для товарів та послуг є об’єктами права інтелектуальної власності. Отже, така реклама повинна визнаватися політичною. 

Агітаційні матеріали Михайла Ратушняка на будівлі вокзалу

Святослав Липовецький,
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області
[email protected], 097 548 34 08 Любомир Крупницький,
прес-секретар кампанії громадського спостереження
за парламентськими виборами Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області,
[email protected], 096 667 35 73