У неділю, 16 вересня у Парку культури та відпочинку ім. Лесі Українки міста Ковеля (ВО № 21) відбулося відкриття дитячого майданчика. Профінансував будівництво майданчика Фонд «Патріот Волині», але участь у його відкритті взяв кандидат в нардепи Степан Івахів.

За сприяння благодійного фонду «Патріот Волині» у центрі Ковеля збудували дитячий майданчик. На заході присутніх розважав співак Левко Дурко, проводилися різноманітні конкурси.

Волинь

Волинь

Однак радісна для дітей подія не обійшлася без політики – участь у відкритті майданчика взяв Ковельський міський голова Олег Кіндер та кандидат-самовисуванець у народні депутати по виборчому округу № 21 Степан Івахів.

Волинь

Спостерігачі ОПОРИ, які були присутні на заході, вважають цей випадок прикладом непрямого підкупу виборців, підтвердженням чому є ряд обставин. Так, листівка, яка інформувала ковельчан про відкриття майданчика, була написана від імені кандидата в депутати  - саме Степан Івахів запрошував на дитяче свято. Сцена, що була поставлена спеціально для проведення свята теж була прикрашена плакатом із зображенням та фотографією кандидата.

Волинь

Волинь

Крім того, сам кандидат Степан Івахів навіть не приховував своєї причетності до новоствореного об’єкта й публічно засвідчував, що й надалі буде відкривати все нові й нові майданчики для дітей. До того ж із наметів Івахіва, що стояли поряд, агітатори розповсюджували примірники газети «Слово Волині» (до створення якої, за деякою інформацією причетний кандидат), а також календарики, кепки, надувні білі кульки із ім’ям кандидата.

Волинь

За словами координатора виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайла Шелепа, цей випадок можна трактувати як порушення ч. 13 ст. 74 закону «Про вибори», адже надання виборцям безоплатно робіт чи послуг, що супроводжується згадуванням імені кандидата є непрямим підкупом. Що цікаво, зазначений кандидат раніше був більш обережний у своїх агітаційних промовах, адже, беручи участь у заходах благодійного фонду, не згадував про свою причетність, тому раніше це трактувалось як прихована агітація.

До слова, фінансування подібного роду заходів та будівництво громадських об’єктів благодійний фонд «Патріот Волині» здійснює вже не вперше. Раніше дитячий майданчик від фонду був відкритий і у дворі житлового будинку на вул. Заводській, 25 у місті Ковелі. До дня 1 вересня від Фонду «Патріот Волині» кожній школі міста Ковеля та Ковельського району були подаровані: маленький холодильник, мікрохвильова пічка, електрочайник та набір посуду. Не так давно, за його сприяння були встановлені зупинки громадського транспорту у селах Седлище, Буцин, Секунь Старовижівського району (ВО № 21).

Волинь

Волинь

Марія Доманська, прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86
 

Додаткова інформація: 
Благодійний фонд "Патріот Волині" був зареєстрований 14 лютого 2012 року (Свідоцтво № 193), але під іншою назвою - "Фонд Степана Івахіва". Головою організації тоді значився Івахів Степан Петрович. Починаючи з червня-липня фонд Івахіва використовує в своїй діяльності й інші назви - спочатку "Фонд Степана Івахіва "Патріот Волині", а згодом просто - "Патріот Волині". Останній варіант назви фонд вже офіційно використовує зі стартом виборчої кампанії.

 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.