У смт Згурівка Київської області, що належить до 98 виборчого округу, кандидат Мірошніченко в розпал передвиборчих перегонів подарував двом футбольним командам – «Згура» та «Кіс-Арго» - по два шкіряні м’ячі.

mishchenko4

«Згура» - команда Згурівки, «Кіс-Арго» - Безуглівки Згурівського району.  Публікація датується 21 жовтня, присвячена заключному матчу осіннього кубку району 18 жовтня і розміщена на сайті Згурівської РДА.

Щодо шкіряних м’ячів, то Громадянська мережа ОПОРА інформує:  відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів», «забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Щодо розміщеня інформації про передачу м’ячів на сайті органу виконавчої влади, то Громадянсмька мережа ОПОРА зазначає, що новина, опублікована на сайті Згурівської РДА, підпадає під ознаки політичної реклами, зафіксовані у частині 3 статті 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів». Відповідно до визначення, наведеного у законі, до політичної реклами належить привернення уваги до участі в публічних заходах кандидата у депутати.

Пункт 2 частини 1 статті 74 забороняє брати участь у передвиборчій агітації органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує чиновникам, що неупередженість органів державної влади та органів місцевого самоврядування до партій і кандидатів є однією з основоположних засад виборчого процесу  відповідно до частини 2 статті 11 ЗУ «Про вибори народних депутатів».

Громадянська мережа ОПОРА інформує, що публікація новин агітаційного характеру на офіційному сайті органів влади на користь того чи іншого кандидата або партії має ознаки використання адмінресурсу.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.