«Депутат Верховної Ради України, та кандидат до нового парламенту від нашого 98-го виборчого округу - Сергій Григорович Міщенко привітав мешканців Яготина , Борисполя, та Переяслава із днями міста», - йдеться у повідомленні інтернет-порталу «Яготин-інфо».

Матеріал супроводжується відеофіксацією факту виступу Сергія Міщенка на цих публічних заходах. Ведучий Дня міста у Яготині представляє виступаючого коментарем агітаційного кандидата: «Це наш депутат… Я кажу «наш», бо він дійсно таким є…»

Виступ самого  Міщенка теж має ознаки агітації -  під час виступу він розповідає про представлену на святі Машину, у якій кевларові каски та інші предмети для українських військових. Потім слово бере мер Яготина Наталія Дзюба і публічно оголошує, що чинний нардеп і кандидат до Дня міста збудував 4 дитячі майданчики. Кандидат розповідає, що на свій округ півроку тому вмовив один благодійний фонд забезпечити дитячі майданчики і Яготинщині попалося найбільше – 8 вже є у самому місті і 12 – у районі. Потім Міщенко зазначає, що дасть 1000 грн на аукціон дитячих малюнків для потреб військових.

Про те, що надання виборцям кандидатами товарів чи послуг має ознаки непрямого підкупу, ОПОРА вже інформувала. Також зазначимо, що виступ кандидата на Дні міста має ознаки зловживання адмінресурсом. Частина 4 статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів» констатує:

 - Забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.